Presentatie 'Het puberbrein, de ontbrekende handleiding'

Aletta Smits te gast in doopsgezind kerkje

WINTERSWIJK - Op maandag 1 april geeft Aletta Smits een presentatie over het puberbrein voor mensen die lesgeven aan pubers, voor mensen die pubers begeleiden in hun stage, en voor mensen die pubers thuis hebben en zich afvragen of het ooit gaat lukken om ze voor 12 uur in bed te krijgen, maar -misschien nog belangrijker - om ze morgenochtend op tijd voor school uit hun nest te krijgen zonder ruzie of toestanden.

In 60 minuten praat Aletta Smits belangstellenden bij over wat er omgaat in het puberbrein. Hoe nemen pubers beslissingen? Welke risico’s durven ze te nemen? Waarom houden ze zich niet aan afspraken? Waarom zijn ze soms ‘himmelhoch jauchzend’ en een minuut later ‘zum Tode betrübt’? Of ze nu 12 of 20 zijn, ze zijn nog volop in ontwikkeling zowel fysiek als emotioneel. Die frontale cortex weet wat! Ouders en begeleiders weten vaak niet wat ze met hen aan moeten. Moeten ze nu toegeeflijk zijn of juist streng? Is consequent zijn de beste oplossing of moeten we polderen?

In allerlei wetenschappelijke onderzoeken is er de laatste jaren steeds meer bekend geworden over het puberbrein. Aletta Smits zet tijdens deze interactieve presentatie al deze zaken op humoristische wijze op een rij. Vooral besteedt zij aandacht aan de vraag hoe ouders en begeleiders kunnen aansluiten op wat er omgaat in pubers. Hoe kunnen we hen opvoeden zonder onszelf in allerlei bochten te wringen? Hoe kunnen we hen voorbereiden op de eisen van een steeds veranderende maatschappij en de verantwoordelijkheden die de volwassenheid met zich meebrengt?

Maandag 1 april; aanvang: 20.00 uur in het Doopsgezind Kerkje Winterswijk, Torenstraat 4. Kaarten kosten 10 euro. Aanmelden via jetskeveenhuis@gmail.com. Karten zijn ook te verkrijgen bij boekhandel Kramer.

Meer berichten