Foto:

'Steam Academy' komt op stoom

Goed bezochte open dag

WINTERSWIJK - Ruim een jaar geleden begonnen Sabine Haverkamp en Bart van den Broek in Aalten met 'Royaal Spelen', een initiatief om kinderen al in een vroeg stadium met techniek in aanraking te brengen. Een onderdeel daarvan is de 'Steam Academy', een stoere naam gevormd uit: Science, Technology, Engineering, Art en Math. De Engelse taal is nu eenmaal toonaangevend binnen de wetenschap. Het bleek een succesvolle formule, die het verdient om navolging te vinden in Winterswijk. Via de Stichting 'Pak An' werden Sabine en Bart in contact gebracht met 3D-Experience in Winterswijk, wat resulteerde in een open dag op dinsdag 5 maart en een activiteitenmiddag op 8 maart, die goed werden bezocht.

Door onze verslaggever

Het verhaal is bekend: opa's in de schuur annex werkplaats bestaan misschien nog wel, en misschien repareren ze ook nog het speelgoed of plakken banden, maar er staat geen kleinkind meer naast om alle techniek als een spons op te zuigen en zelf toe te passen. De kritiek op tablet- en telefoongebruik bij de jeugd wordt veel gehoord. Paradoxaal, want juist de vruchten van de technologie houden de ontwikkeling daarvan tegen.
Sabine en Bart besloten de koe bij de horens te vatten, en zijn na gesprekken met de gemeente en het sociaal cultureel werk in Aalten gewoon begonnen met hun project, zij geloven er in.
Sabine: "De hoofdreden waarom we gestart zijn met dit initiatief is dat kinderen steeds minder met techniek in aanraking komen, maar wel een erg goed toekomstperspectief hebben in de Achterhoek als ze een baan in techniek zoeken. De banen zullen alleen maar toenemen in alle lagen van de organisaties. De doelgroep vanaf groep 3 tot 8 is bewust gekozen, omdat de oudere garde al teveel vast zit in het stramien van vrijetijdsbesteding en interesses." Met hun project proberen Bart en Sabine de kinderen al op jonge leeftijd te interesseren voor techniek en wetenschap. Marcel Teunissen en Henk ten Dolle van 3D-Experience timmeren aan dezelfde weg. Sabine: "De Achterhoek kent vele bedrijven met mogelijkheden voor jeugdigen, die een passie voor techniek hebben. Zo kunnen ze voor de Achterhoek behouden blijven."

Verdere uitrol in de Achterhoek
Tijdens de open dag bewezen Sabine en Bart, geholpen door een stagiaire en vrijwilligers, dat er meer is dan tablet of iPad. Geen kind dat zich verveelde. Bart wist zijn 'pupillen' te boeien met het maken van een hydraulisch gestuurde grijparm. De diverse robots werden nu alleen nog maar bestuurd via een tablet en een app, maar in het toekomstige uurtje 'robotica' gaan ze verder.
Plezier staat voorop. De 'Steam Academy' wil laten zien dat techniek 'cool' en 'fun' is. Ze leren kritisch, logisch en probleemoplossend te denken. Daarnaast leren ze ook praktische vaardigheden zoals solderen, omgaan met computers en gereedschap.
Op deze middag is het nog voornamelijk spelen met de robot, maar bij de robotica-club wordt het serieuzer en krijgen ze bijvoorbeeld de opdracht om een opzetstuk op de robot te maken om een brand te blussen.
Dat de middag is aangeslagen blijkt wel uit de reactie van een opa: "Hartstikke leuk was het, geweldig". "Opa, kom je nog", vraagt de kleinzoon. "Hij wil zijn werkstuk aan oma laten zien", vertrouwt de opa mij toe. De dinsdagmiddag wordt waarschijnlijk de vaste middag voor Winterswijk.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten