Rob Buchel van Robos Realisatie bij Wiltershaar. Foto: Lydia ter Welle
Rob Buchel van Robos Realisatie bij Wiltershaar. Foto: Lydia ter Welle (Foto: )

Duurzame plannen voor recreatiepark op Wiltershaar

KOTTEN - Aan de Vosseveldseweg in Winterswijk-Kotten ligt Wiltershaar. Robos Realisatie heeft grote plannen met Wiltershaar. Het bedrijf wil er een ruim opgezet park met recreatiewoningen en recreatieve voorzieningen van maken. Het recreatief vastgoed wil Robos verkopen aan (individuele) investeerders, die het voor verhuur in beheer bij Robos geven. De termen die Robos gebruikt om het park te omschrijven zijn 'rust, ruimte en duurzaamheid'.

Door Lydia ter Welle

Bij velen is Wiltershaar, gelegen op ongeveer een kilometer van de grens met Duitsland, bekend als camping met plekken voor stacaravans en ooit ook met plekken voor passanten. Het was de één van de eerste campings van Winterswijk. De boerderij die het geheel zijn naam geeft, ligt – komend vanuit Winterswijk – rechts van de weg. Het grootste deel van het complex ligt echter daar tegenover, dus links van de Vosseveldseweg.
Rob Buchel, de directeur van Robos Realisatie, is uitermate enthousiast over Winterswijk en zijn fraaie omgeving, en zo mogelijk nog enthousiaster over zijn plannen met Wiltershaar. "We hebben het complex, van bijna 20 ha, midden vorig jaar aangekocht. Het omvat de boerderij en de beheerderswoning en een stukje bos aan de rechterkant van de Vosseveldseweg, en een prachtig ruim terrein daartegenover, aan de linkerkant van de Vosseveldseweg. Samen met landschapsarchitecten van bureau Verbeek en adviesbureau Arcadis wordt een plan ontwikkeld om daarvan een prachtig recreatiepark te maken, met duurzaam gebouwde recreatiewoningen en met hoogwaardige voorzieningen die de recreant na 2020 verwacht als hij op vakantie gaat." Op het park worden de recreatiewoningen van verschillende types en stijlen gerealiseerd in een parkachtig landschap met (bestaande) bomen en met te realiseren waterpartijen.
"Alle bomen op het terrein zijn al geïnventariseerd. Bij het maken van de plannen integreren we dat wat er al staat in het nieuwe plan. Met respect voor wat er al staat en met gevoel voor het terrein. En allemaal op ruime percelen, zodat iedereen dat heerlijke gevoel van rust en ruimte blijft ervaren."

Het plan zal voorzien in de bouw van duurzame recreatieverblijven, allemaal gasloos en goed geïsoleerd.. Buchel: "Investeerders kunnen zo'n woning kopen en in beheer geven bij ons. Wij zorgen voor het parkmanagement en via verhuur voor een goed rendement."
De recreatieverblijven worden elders gefabriceerd en in onderdelen afgeleverd. Zo kan een woning in korte tijd worden geplaatst. "Het zijn prefab-woningen, van hoge kwaliteit, die op locatie alleen maar hoeven te worden gekoppeld om ze klaar te maken voor inrichting en bewoning. Uiteraard voldoen alle woningen aan de regels van het bouwbesluit, en wordt er gebruik gemaakt van duurzame materialen", aldus Buchel.
Op het park zullen allerlei recreatieve voorzieningen komen. "Wie op vakantie gaat, zoekt luxe voorzieningen en wil lekker eten en drinken. Nu weet ik wel dat er in Winterswijk en omgeving vele goede restaurants en horecagelegenheden zijn, maar dit willen we op het park wel kunnen faciliteren. Zodoende zijn we van plan om er een restaurant te realiseren met gezonde en duurzame gerechten op het menu. We zijn tevens aan het onderzoeken of het haalbaar is om er mogelijk een spa/wellness aan toe te kunnen voegen", vertelt de ondernemer over de plannen.

Op dit moment wordt er door Arcadis nog hard gewerkt aan de voorbereidende werkzaamheden en onderzoeken, die duidelijk moeten maken dat het plan haalbaar is. De gemeente Winterswijk zal eerst groen licht moeten geven voor het plan. Tevens zullen de omwonenden in een vroegtijdig stadium worden betrokken bij de plannen. Buchel: "De gesprekken met de gemeente worden als zeer prettig en constructief ervaren. Op het terrein rust al de bestemming recreatie, dus onze plannen passen daar prima bij. Wij verwachten dat we hier binnen anderhalf jaar van start kunnen gaan met de herontwikkeling van recreatiepark Wiltershaar. Een park dat een aanwinst zal zijn voor Winterswijk en voor de Achterhoek."
De gemeente Winterswijk bevestigt desgevraagd dat het verzoek van Robos Realisatie voor Wiltershaar nog in behandeling is. "We kunnen er in dit stadium nog niks over zeggen, want dan zouden we op de zaken vooruitlopen. We hebben Robos gevraagd om te onderbouwen of er voldoende vraag is naar een park en verhuur van woningen op een park zoals Robos dit voor ogen staat. Robos is nog met dat onderzoek bezig", aldus een woordvoerder van de gemeente Winterswijk.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden