Schots folkduo The Quiggs. Foto: Stephen Quig.
Schots folkduo The Quiggs. Foto: Stephen Quig. Foto: Stephen Quigg

The Quiggs in Stad Munster in plaats van het Doopsgezind Kerkje

Algemeen

WINTERSWIJK - Op zondag 17 maart zingen en spelen The Quiggs, bij wijze van uitzondering in Restaurant Stad Munster, en dus niet in het Doopsgezind Kerkje. Hun optreden is het laatste concert in de serie zondagmiddagconcerten die de Culturele Commissie van het Doopsgezind Kerkje voor het seizoen 2018-2019 in het kerkje heeft georganiseerd. Het optreden van The Quiggs heeft een iets luchtiger karakter dan de meeste klassieke kamermuziekconcerten in deze reeks.

Het Schotse folkduo The Quiggs bestaat uit Stephen Quigg, zang, gitaar en bodhrán, en de van oorsprong Deense Pernille Quigg, zang en gitaar. The Quiggs treden op met een mix van traditionele en hedendaagse folk songs. Zo zingen ze bijvoorbeeld het upbeat ‘Scots Abroad’ maar ook een meeslepende ballade als ‘Moved Through the Fair’. Natuurlijk zijn er ook songs met een refrein om mee te zingen, zoals het bekende ‘Loch Lomond’ en een lied voor de vrede als ‘How Beautiful upon the Mountain’. Stephen Quigg is een bekende folksinger en ex-lid van de legendarische band The McCalmans en zijn vrouw Pernille is folksinger/songwriter.

Hun twee stemmen in close harmony in hun traditionele zowel als eigentijdse songs en hun optreden dat met anekdotes en humor doorweven is, worden veel lof toegezwaaid. Ze toeren al jaren met veel succes in Denemarken, Duitsland en Nederland.

Een concert met The Quiggs is een uitgelezen kans om folksongs in hun oorspronkelijke vorm te horen: eenvoudig, maar zeer expressief met fraaie harmonieën en songs die het publiek uitnodigen om mee te doen. Hun album ‘River of Time‘ kwam in 2015 uit en in maart 2017 volgde hun CD ‘Seeds I Didn’t Sow’.

De bodhrán (spreek uit als bauwron) is een Ierse lijsttrommel die bespeeld wordt met een soort trommelstok met één of twee slageinden, de tipper, cipin of beater. Als de bodhrán met de rechterhand bespeeld wordt, kan de speler met de linkerhand de toonhoogte veranderen door de hand tegen het vel te houden en van boven naar beneden te bewegen of op andere manieren tegen het vel te drukken. Vroeger werd voornamelijk geitenvel gebruikt om de bodhrán te bespannen, maar omdat dat erg gevoelig was voor weersinvloeden zijn er nu verschillende vellen in omloop. De tippers zijn meestal van wat zwaardere exotische houtsoorten gemaakt, maar komen ook in allerlei variaties voor. Het instrument heeft een lange Keltische geschiedenis, maar is pas echt populair geworden door The Chieftains rond 1960 in de Ierse folk.

Kaarten voor dit optreden op zondagmiddag 17 maart om 16.30 uur in Hotel Restaurant Stad Munster, Markt 11 in Winterswijk zijn te koop voor 13,50 euro via Theater De Storm of wellicht nog aan de deur bij Stad Munster in Winterswijk. Jongeren tot en met 17 jaar betalen slechts €7,50, inclusief bescheiden consumptie. Er is mogelijkheid om na te praten met The Quiggs.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant