IVN- wandeling Muggenhoek in Ratum

Algemeen

RATUM - Op zondag 17 maart organiseert het IVN een wandeling langs drie verschillende terreintjes van het Geldersch Landschap, allemaal Muggenhoek geheten. De wandeling start om 14.00 uur op de driehoek Sellinkweg/ Ratumseweg/Dwarsweg. Parkeren kan langs de zandweg op de Sellinkweg.

Kenmerkend voor het gebied is de verscheidenheid aan cultuurhistorische elementen en de hoge natuurwaarden. We vinden er bijvoorbeeld vochtige heide met gagel, jeneverbes en klokjesgentiaan. Om de natuurwaarden te verhogen is het beheer erop gericht de verschillende terreintjes met elkaar te verbinden en het bos om te vormen richting meer biodiversiteit. Het bos wordt gedund in een cyclus van 4 à 5 jaar.
Tijdens de wandeling gaan de gidsen in op het ontstaan van het gebied en de rol die de Vennevertlose Beek in vroegere tijden speelde en nu nog speelt. De geschiedenis van het gebied begint al ver terug: er zijn resten gevonden van een nederzetting uit de steentijd (vanaf circa 4800 voor Christus) en van een urnenveld uit brons/ijzertijd.

Aanbevolen wordt om goed waterdicht schoeisel, eventueel laarzen te dragen. Op sommige stukken van de wandeling kan het behoorlijk nat zijn. Halverwege de wandeling is er een koffie/theepauze waarvoor een kleine vergoeding gevraagd wordt. Aanmelden is niet nodig en informatie is te verkrijgen bij Els van Dijk, telefoon: 06-12361482 of 0543-569691, e-mail: elsje.van.dijk@hotmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant