Afbeelding

Verkiezingen als peiling?

Algemeen

Verkiezingen als peiling?

Het vervelende van lokale en regionale verkiezingen is dat ze ook altijd over de hogere politiek in Den Haag gaan. Bij de zes keer dat ik kandidaat mocht zijn voor de gemeenteraad had je daar last en gemak van. Als mijn partij landelijk populair was, profiteerden we daarvan goed in Winterswijk. Als mijn partij het landelijk moeilijk had, merkten we dat nadrukkelijk. Dat was jammer. Ik had graag gezien dat gemeenteraadsverkiezingen niet lastig waren gevallen door landelijke kopstukken.

Met de komende verkiezingen voor de provinciale staten zal het niet anders zijn. Die gaan er niet over dat er meer natuur in Gelderland moet komen of dat er meer woningen op ongelukkige plekken in de buitengebieden mogen worden gebouwd. Nee, die gaan over de Eerste Kamer, want de mogelijke verschuivingen in onze politieke voorkeuren zouden er wel eens toe kunnen leiden, dat de vier regeringspartijen geen meerderheid meer hebben in de Eerste Kamer. Dat zal regeren lastiger maken. Daarom drammen partijen die geen oog hebben voor het algemeen belang alleen over de afrekening die op 21 maart plaats moet vinden.

Kiezen we dan een Eerste Kamer? Ja, indirect, want ooit heeft iemand bedacht dat alle leden van de Provinciale Staten de Eerste Kamer kiezen. Waarom is mij onduidelijk, want ze hebben niets met elkaar te maken. Sterker nog, die Eerste Kamer is in ons al bijna twee eeuwen oude politieke stelsel volstrekt achterhaald en werkt alleen maar vertragend, waar daadkracht wordt gevraagd. Afschaffen is het beste. Ons land zal er beter regeerbaar door worden. Dat hele stelsel mag sowieso wel een keer op de schop. Plannen daarvoor zijn er al vaak geweest. Uitvoering nooit.

De burgemeester mag van mij dan ook meteen afgeschaft worden. Hij of zij die bij de gemeenteraadsverkiezingen de meeste stemmen heeft gekregen, kan toch vier jaar lang de gemeente leiden? Dan zouden we nu mooi nog drie jaar lang hebben kunnen genieten van de capaciteiten van Ilse Saris. Uiteraard zijn er andere mogelijkheden. De voorzitter van de Vereniging Volksfeest kun je deze klus ook prima laten verrichten. Ik heb begrepen dat die functie toch al de allerbelangrijkste is in ons dorp. Maar een voorzitter van de ABH-City is minstens zo geschikt. Die weet heel goed wat het beste is voor onze gemeente.

Bij de komende verkiezingen zou ik het graag een keer omgedraaid zien. Laat die niet over Arnhem en Den Haag gaan. Laat die over de politieke crisis in Winterswijk gaan. Laten we allemaal onze mening geven wat we van de nieuwe coalitie vinden. Dat kan door alleen op CDA, VVD, PvdA, GroenLinks en D66 te stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Negeer al die andere partijen. Lastig is dat Winterswijks Belang en Voor Winterswijk niet meedoen aan die verkiezingen. Daarvoor heb ik een goede oplossing. Wie voor Winterswijks Belang is, stemt blanco. Wie voor Voor Winterswijk is schrijft Tom van Beek op het stemformulier. Alle ongeldige stemmen zijn dan voor hem. Op die manier komen we op 21 maart te weten waar na een bijzondere politieke maand de sympathie van de Winterswijkers ligt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant