De nog onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De nog onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Onzekerheid over beveiliging onbewaakte spoorwegovergangen

Algemeen

Greversweg alleen dicht voor gemotoriseerd verkeer

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het was de bedoeling om in de raadsvergadering van woensdag 27 februari een definitief besluit te nemen over de beveiliging en de afsluiting van vijf onbewaakte spoorwegovergangen tussen Winterswijk en Aalten. Dat is niet helemaal gelukt. Een meerderheid in de raad (Winterswijks Belang, PvdA, VVD en D66) stemde voor het amendement om de overgang in de Greversweg niet af te sluiten voor voetgangers, ruiters en fietsers, maar alleen voor gemotoriseerd verkeer. Wethouder Wim Aalderink ontraadde dit en ook CDA en GroenLinks stemden tegen. Het besluit kan er toe leiden dat de bijdrage van de Provincie Gelderland en Prorail van ruim een miljoen euro voor de vijf overwegen daardoor vervalt.

Geen draagvlak voor geheel afsluiten Greversweg
In twee commissievergaderingen was al gebleken dat er geen draagvlak was bij omwonenden en een groot deel van de gemeenteraad om de onbewaakte overgang in de Greversweg geheel op te heffen. Over de beveiliging van de overgangen in de Huttenweg en de Veldhorstweg en het afsluiten van de overgangen in de Vreehorstweg en de Klandermansweg was al enige tijd geen discussie meer. Alternatieven voor de Greversweg, zoals een tunnel of een brug voor voetgangers, ruiters en fietsers bleken te duur. In de commissievergadering in januari voelde ook het CDA nog voor het gedeeltelijk open houden van de overgang, maar nu de Provincie en Prorail daar niet aan mee willen werken vond de partij het financieel risico te groot. Wanneer Provincie en Prorail vasthouden aan de afspraak dat er twee overwegen worden beveiligd en drie geheel worden opgeheven, kan dit betekenen dat zij er financieel geen bijdrage meer aan zullen leveren. Dit kan betekenen dat de gemeente alle kosten zelf moet betalen of dat er voorlopig niets verandert bij alle vijf spoorwegovergangen.

'Emotionele chantage'
Hoe het nu precies verder zal gaan, is onduidelijk. De provincie en ProRail hebben inmiddels laten weten niet blij te zijn met het besluit van de gemeenteraad. Binnenkort is er opnieuw overleg met de gemeente om te bespreken hoe het verder zal gaan. Ubel Zuiderveld (PvdA) verwacht niet dat Prorail en de provincie nu opeens helemaal niets meer willen doen. Er is immers overeenstemming over vier van de vijf overgangen. Zuiderveld vindt opmerkingen van ProRail dat Winterswijk nu het risico loopt dat er weer dodelijke slachtoffers zullen vallen verwerpelijk en noemt het zelfs 'emotionele chantage'. Hij wijst er op dat bij onbewaakte overgangen die alleen gebruikt worden door voetgangers en wandelaars zelden ongelukken gebeuren. Op de Greversweg is zelfs in meer dan honderd jaar nog nooit wat voorgevallen. "Bovendien kun je nooit alle risico's uitsluiten." Hij weet dat het voor treinmachinisten een ingrijpende ervaring is als er een ongeluk gebeurt, maar gelooft niet dat het besluit van de gemeenteraad de kans daarop heeft vergroot. "Prorail beslist niet, dat doen wij als gemeenteraad."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant