Elvira Schepers wordt geïnstalleerd als wethouder.Op de achtergrond Tineke Zomer en Inge Klein Gunnewiek die even daarvoor waren geïnstalleerd. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Elvira Schepers wordt geïnstalleerd als wethouder.Op de achtergrond Tineke Zomer en Inge Klein Gunnewiek die even daarvoor waren geïnstalleerd. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Een politieke avond met twee gezichten

Algemeen

'Bewoners willen dadendrang en duidelijkheid'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Op donderdag 28 februari vonden er twee raadsvergaderingen achter elkaar plaats. In de eerste vergadering werd afscheid genomen van de wethouders Ilse Saris en Wim Elferdink. In de tweede vergadering werd het nieuwe coalitieprogramma besproken en werden de drie nieuwe wethouders geïnstalleerd. Het was een avond met twee gezichten. Tijdens het eerste deel was de stemming licht bedrukt en klonken er enkele ongemakkelijke woorden. Tijdens het tweede deel overheerste de euforie over een nieuw college met nieuwe ambities. De nieuwe wethouders Tineke Zomer, Inge Klein Gunnewiek en Elvira Schepers werden unaniem door de gehele raad tot wethouder gekozen.

Verharde politieke klimaat
De vertrekkende wethouders werden door alle fracties en de burgemeester toe gesproken. Overwegend waren de woorden waarderend, hoewel de politieke crisis is ontstaan door de kritiek die er op wethouder Elferdink was. Slechts in een enkele tussenzin werd daarbij stil gestaan. Dat wethouders tussendoor moeten aftreden werd afgedaan als iets dat nu eenmaal bij de politiek hoort, hoewel het in Winterswijk zelden is voorgekomen. Alleen Wim Wassink, de fractievoorzitter van het CDA, en Wim Elferdink brachten nog wel in herinnering dat het niet meer over de inhoud was gegaan, maar dat er op de man was gespeeld. Ook Ilse Saris, die graag langer wethouder had willen blijven, was niet van plan om alleen maar mooie woorden uit te spreken. Ze sprak over het verharde politieke klimaat in Winterswijk en respect dat in de gemeenteraad ver te zoeken was. "Ik heb veel moeite gehad met de laatste maanden." Ze constateerde ook dat veel Winterswijkers geen begrip hebben voor een coalitie zonder het CDA en dat er veel vertrouwen moet worden terug gewonnen. "Vergeet één ding niet", zei ze tenslotte, "Winterswijk maken we samen."

'Hold de benen er onder en de gang er in'
De nieuwe coalitie is vast van plan om de Winterswijkers duidelijk te maken, dat met het nieuwe coalitieprogramma Winterswijk gaat winnen. Ubel Zuiderveld (PvdA) had de laatste weken met veel burgers gesproken en had geconstateerd dat er "wel wat uit te leggen is". "Was dit nou nodig? Had het niet anders gekund? Dat was de kern van de reacties." Ook werden er zorgen geuit over de kosten. Zuiderveld zei dat de politieke cultuur tot voor kort altijd goed was geweest en dat het altijd over de inhoud was gegaan. "Maar nu moeten er wonden worden geheeld. Dat is een opdracht aan ons allemaal. Mensen hebben een hekel aan politici die alleen met zichzelf bezig zijn. De bewoners willen dadendrang zien en duidelijkheid krijgen." Ook Gert-Jan te Gronde (VVD) wil er d'ran. "Doen ! Dat past ons helemaal."Peter Voogt (GroenLinks) wil eveneens daden zien. Blijkbaar werden die toch gemist in de afgelopen tijd. "Hold de benen er onder en de gang er in", zei Voogt. Henk-Jan Tannemaat (Winterswijks Belang) gaf als formateur nog een korte toelichting op de afgelopen maand. Hij vond dat er snel is gewerkt en dat de blik nu op de toekomst is gericht. "Er is een maand verloren en dat is niet veel. Daar staan mooie ambities en investeringen in de toekomst tegenover." Tannemaat noemde opnieuw het duurzaamheidsfonds, dat gevuld zal worden met 25 miljoen voor woningisolatie en andere duurzaamheidsmaatregelen, waar hij trots op is.

Dag waarop de geldkraan is open gegaan
Wim Wassink complimenteerde de nieuwe coalitie met een akkoord, dat voor 80% gelijk is aan het akkoord tussen CDA en WB. "En daarin was al drie kwart van het CDA-verkiezingsprogramma terug te vinden. Wij kunnen ons dus voor een groot deel vinden in het akkoord. Voorstellen in de lijn van het CDA zullen wij steunen." De 20% toevoegingen vatte Wassink samen onder de noemer "Winterswijk verliest". "Dit is de dag die de geschiedenis in zal gaan als de dag waarop de geldkraan open ging voor megalomane projecten." Wassink probeerde de discussie aan te gaan over een aantal onderdelen van het nieuwe akkoord, maar de nieuwe coalitie had daar weinig behoefte aan. Alleen Geert-Jan te Gronde reageerde kort. Wassink begreep niet waarom de VVD, die in oktober nog tegen de begroting had gestemd, nu wel kon instemmen met een akkoord dat tot nog veel meer uitgaven zal leiden. "We stemden tegen die begroting, omdat die op onderdelen onduidelijk was." Bij de volgende begroting wil hij geen begrotingsposten meer zien, waar geen bedrag bij staat. Ook gaat de VVD uit van een structureel sluitende begroting. Te Gronde bestreed ook het beeld dat Wassink wilde creëren van het duurzaamheidsfonds. "Met dat fonds gaan we meters maken, maar we geven geen geld weg. Het gaat om leningen." Gaat de geldkraan ver of een klein beetje open, of helemaal niet? Het zal later dit jaar duidelijk worden als de nieuwe coalitie zoals beloofd voortvarend aan het werk is gegaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant