Afbeelding

Winterswijkse kinderen vieren Grols carnaval

Algemeen

WINTERSWIJK/GROENLO-'De veugeltjes op de Halve Moane'. Een OerGrolse carnavalsschlager, gespeeld door Antjes Showorkest uit Groenlo, die klinkt in de Sint Jozefschool in Winterswijk vrijdagmorgen. Het effect is in Winterswijk hetzelfde als in de plaats van herkomst. Kinderen lopen kleurrijk verkleedt in polonaise vrolijk achter elkaar aan en hebben het grootste plezier, al kijkt een enkeling wereldvreemd rond of staat met zijn vingers in zijn oren. Tussen de leerlingen groene en rode steken van Jongeren carnavalsvereniging De Tönnekes uit Groenlo. Ze brengen deze morgen een bezoek aan de van oorsprong katholieke carnavalvierende St. Jozefschool, die deze morgen is omgedoopt tot St. Jokerschool.

Door Henri Walterbos

Niet geheel vreemd dat een ruime delegatie Grolse carnavalisten de school bezoekt. De school heeft met leraren Gerard Huijskes en Minoe Stemerdink-Flikweert stevige Grolse invloeden. De kinderen vinden het prachtig, maar als Knunnekes-secretaris Peter Huisman de leerlingen prijst voor hun uitdossing en enthousiasme, en vervolgens oproept om zondag met ouders toch vooral naar het mooie Groenlo toe te komen om de optocht te bezoeken, klinkt er ook 'boegeroep' dat met een lach wordt ontvangen bij het Grolse gezelschap dat het rondje Winterswijk als een opwarming ziet van haar eigen carnavalsdagen. Als Gerard Huijskes vertelt dat Huisman werkzaam is op Christelijk College Schaersvoorde en aldaar deze morgen ook al een bezoek is gebracht wordt er massaal gejuicht. "Allemaal naar Schaersvoorde na deze school," roept een leerling. De Winterswijkse kinderen houden ook wel degelijk van een feestje. "We doen dit al vele jaren," vertelt Huijskes. "Vroeger deden we dan allerlei spelletjes, sinds vijf jaar hebben we dweilorkest Antjes Showorkest erbij. Dat initiatief komt van Alice Koldeweij, geboren en getogen Grolse, die hier enthousiast ouder in de ouderraad was. Haar vader Fons speelt in dat orkest. We vieren nu ons eerste lustrum en gaan straks in een grote polonaise, via de Markt, naar Lunchcafé Bijzonder Gewoon, waar zij werkzaam is. Daar zal ze onderscheiden worden door Jonkheer Juul Schuurmans en Jonkvrouw Minou Harbers van de Tönnekes." Ook de hoogheden van de school, Elisan en Ammy, worden onderscheiden door de Jonkheer en Jonkvrouw.
"Het is erg leuk wat ze hier op school aan carnaval doen, " vindt Peter Huisman, en met hem de jonge Grolse carnavalisten, waarvoor goed gezorgd wordt. "Misschien een traditie voor de toekomst?" De Tönnekes genieten ook, al waren ze liever in Groenlo op hun eigen voormalige basisscholen geweest, bekennen ze. Dat was aanvankelijk ook de bedoeling. De directeuren van de basisscholen vinden de afvaardiging van de Knunnekes echter te groot worden tijdens de rondgang langs de scholen, al decennialang een traditie in één van de carnavalsbolwerken van Oost Nederland. Er werd besloten de groep in te krimpen en De Tönnekes en de Tweede Jeugdhoogheden te schrappen van de gastenlijst, dit zeer tegen de zin in van de Grolse carnavalisten. "We waren allemaal al vrij, dus zijn we met Peter meegegaan. En het is echt hartstikke leuk. Zo zijn we wel mooi samen, en de kinderen genieten. Dat is leuk om te zien. Daar gaat het om," vertelt Mohlin Walterbos, één van de twee vrouwelijke voorzitsters. Ook de muzikanten van het orkest genieten. Het is al het zoveelste carnavalsfeestje dat ze deze campagne opluisteren in Groenlo. "Volgend joar is heel Winterswiek katholiek," geniet tubaspeler Peter Woertman lachend.
Ook Gerard Huijskes geniet, na een bizarre week, waarin zijn vader overleed. Zijn Grolse hart gloeit. "De kinderen weten dat ik uit Groenlo kom. Dat leer ik ze direct. Ik vertel wel eens dat alle wereldsteden aan een rivier liggen. Londen ligt aan de Theems, Parijs aan de Seine, Berlijn aan de Spree, en Groenlo aan de Grolse Slinge." Lachend neemt hij een slok van zijn eigen koffiemok. Een koffiemok van sv Grol!

Afbeelding
Afbeelding
Grolse carnavalisten en Winterswijkse kinderen in één polonaise.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant