Afbeelding

Gé Reinders blaost oet met Excelsior

Algemeen

WINTERSWIJK - Zijn roem reikt tot ver buiten de Limburgse grenzen. Niet minder dan 17 cd's ontsproten aan zijn muzikale brein en de recensies zijn altijd lovend. Hij staat steevast met 'Blaosmuziek' in de Top 2000. Wie de Roermondse zanger, muzikant en liedjesschrijver Gé Reinders nog niet kent krijgt nu de kans. Op 9 maart staat hij met 'Oetblaoze' in De Storm, samen met het Winterswijkse harmonieorkest Excelsior. De samenwerking van Gé met harmonieorkesten is met deze tour door Nederland voor het laatst te zien.

Door Sis Huiskamp

Tijdens een repetitie spreken we Gé Reinders, Henk-Jan Heijnen, dirigent, en Danny Oonk, orkestmanager van Excelsior. Er komt veel kijken bij de organisatie van een tournee waaraan in elke stad een ander orkest meewerkt. Gé repeteert met alle orkesten en bouwt iets op. De muzikanten spelen niet alleen hun partij in de prachtige arrangementen van Gé's liedjes, maar zijn ook op andere wijze belangrijk tijdens de voorstelling. De voorbereidingen zijn al maanden aan de gang als ze elkaar voor het eerst ontmoeten.

Indrukwekkende prestaties
"De keuze voor het orkest is niet van mij, maar van het organiserende theater", zegt Gé. Hij is erg gelukkig met Excelsior en spreekt lovende woorden over de kwaliteit van het nog jonge orkest. "De meeste leden zijn nog onder de 25. Het is indrukwekkend, wat zij presteren. Menig orkest zal hier jaloers op zijn. De muzikanten zullen zich op allerlei manieren presenteren. Daarnaast ben ik erg trots op de praatjes tussen de muziek door. Ik heb twee jaar aan het programma gewerkt, samen met Thomas Verbogt en Eric Alferink." Dirigent Henk-Jan Heijnen, die al eerder met Gé samenwerkte, is ook te spreken over de voorstelling. "Het zit zo goed in elkaar. De arrangeurs van deze muziek zijn grote namen, die weten hoe het werkt. Je hebt als orkest echt iets te doen en begeleidt niet alleen maar." Gé: "Bugels, Engelse hoorns en zelfs een hobo hebben jullie. Dat kom je niet overal tegen."

Kippenvel
Ontroering, blijdschap, angst, emoties in overvloed wanneer je luistert naar nummers als Directeur, Braekbaar, 75 Jaor of Eine gek. Je hoeft geen Limburger te zijn om het te volgen. Tussen Henk-Jan op de bok en goedlachse Gé ernaast is veel interactie. Ze voelen elkaar aan. De muzikanten op hun beurt beheersen de muziek tot in detail, inclusief de solo's, en dat levert kippenvelmomenten op. Danny Oonk, die behalve orkestmanager ook slagwerkman is, soleert tijdens het lied 'Directeur'.

Klapper
Met muziek maken en schrijven stopt Gé niet. "De muziek dat is mien laeve" zingt hij. Maar al het werk rond de gezamenlijke optredens wordt de 65-jarige alleskunner te veel. "Daar ben ik moe aan", zegt hij op zijn Limburgs. Op de vraag of hij nog muzikale wensen heeft, antwoordt hij: "Al mijn wensen zijn vervuld. Ik heb deze prachtige cd kunnen opnemen. Maar ik vind het ook heel mooi om met een klapper uit te scheien." Dat zal de voorstelling in De Storm zeker zijn. Een sfeervolle klapper, die je omverblaost.

Kaartverkoop via www.theaterdestorm.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant