Ook een jonge buurtbewoner kwam helpen. Foto: Lydia ter Welle
Ook een jonge buurtbewoner kwam helpen. Foto: Lydia ter Welle

In actie in de insecten-idylle op Pashegge

Algemeen

WINTERSWIJK - Vorig jaar juni is op initiatief van enkele buurtbewoners een begin gemaakt met het aanleggen van een insectenidylle op de Pashegge. Een grasveldje aan het fietspad dat van de Pas naar de Generaal Berenschotweg loopt, werd met steun van de gemeente veranderd in een mooi stukje groen in de wijk, met bloemen en planten die veel insecten en vlinders aantrekken. Omdat het toen te laat in het seizoen was om struiken en heesters te planten, werd dat uitgesteld tot later. Dat 'later' werd zaterdagmorgen. Toen gingen buurtbewoners en leden van de KNNV aan de slag onder leiding van hovenier Kersten. met planten van diverse struiken en boompjes die geliefd zijn bij insecten en vlinders.

Door Lydia ter Welle

Voortrekker voor wat betreft de insectenidylle is Jopie Schreurs. Zij nam vorig jaar het voortouw, en was ook nu degene die buurtbewoners mobiliseerde om aan de slag te gaan. Jopie Schreurs vertelt: "Het ingezaaide stukje met wilde bloemen heeft een beetje last gehad van de hete zomer. Er zijn wel wat soorten aangeslagen, maar het gras is ook flink terug gekomen. Daarom zijn we hier nu bezig met verwijderen van het gras, zodat de wilde bloemen weer een kans krijgen. We gaan nog overleggen of er moet worden bij-gezaaid. En verder worden er allerlei struiken en boompjes geplant, net als vorig jaar onder leiding van hovenier Kersten. Dat gaat mooi. Er zijn wat buurtbewoners om de handen uit de mouwen te steken, en ook van de KNNV-werkgroep waarvan ik lid ben, zijn diverse mensen komen helpen."

Hovenier Kersten staat er bij en geeft aanwijzingen aan een vader en zoon die samen potgrond in een plantgat doen, om er vervolgens een struikje in te planten. Hij lacht: "Het schiet mooi op, dankzij al die hulp. Als ik nog even blijf staan kijken, is het klaar. Mooi dat er ook zo'n jochie bij is om te helpen. Dat is de manier. Hij gaat vast en zeker vaak kijken bij de struikjes en boompjes die hij heeft helpen planten, en zorgen dat kinderen geen vernielingen aanrichten aan het plantgoed. En prachtig dat het kan, zo'n mooi stukje groen in de wijk."

Diverse struiken en bomen werden geplant. Foto: Lydia ter Welle
Jopie Schreurs (links) is de initiatiefneemster van de insectenidylle en steekt ook nu weer de handen uit de mouwen. Foto: Lydia ter Welle

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk