De Golden Girls: van links naar rechts: Kathy, Marja, Ingrid en Sabine
De Golden Girls: van links naar rechts: Kathy, Marja, Ingrid en Sabine (Foto: )

Sportvriendinnen vormen team The Golden Girls in SamenLoop voor Hoop

WINTERSWIJK - Hoewel de naam Golden Girls verwijst naar een viertal oude dametjes uit een televisieserie uit de jaren 80/90, kun je wel zeggen dat het voor Ingrid Houben, Sabine Leemkuil, Kathy Wolterink-Mulder en Marja Mentink bijna een geuzennaam is. De dames lopen mee tijdens de SamenLoop voor Hoop op de atletiekbaan van Archeus op 6 en 7 juli als team The Golden Girls. Inmiddels is het mogelijk via de website het team financieel te steunen. Alle opbrengsten zijn bestemd voor KWF Kankerbestrijding.

Door Verona Westera

De dames zijn vriendinnen van elkaar. "Marja en ik zijn familie van elkaar en Kathy is weer een vriendin van Marja en Ingrid is een vriendin van mij. Maar eigenlijk kwamen we elkaar tegen bij het sporten en is daar een vriendschap ontstaan", vertelt Sabine. Voor de dames was opgave voor de 24-uurs wandelestafette voor KWF Kankerbestrijding bijna als vanzelfsprekend. Sabine is zelf onlangs geopereerd en heeft daarna 33 bestralingen ondergaan omdat zij kanker had. Zij heeft een zware periode achter de rug, maar is positief. "Ik ga er vanuit dat het nu weg is, maar de controles moeten nog gebeuren." Marja , Ingrid en Kathy zijn voor Sabine een grote steun geweest in de zware periode. "Zij zijn er altijd voor me geweest, en nog", laat Sabine weten.

Toch was de beslissing aan de Samenloop voor Hoop deel te nemen al gemaakt voordat de 'Girls' wisten dat Sabine ziek was. "Er is eigenlijk niemand die kan zeggen 'ik heb nog nooit met kanker te maken gekregen in mijn omgeving'", aldus Ingrid. Zij verloor haar vader aan de ziekte. "Als ik eens kijk op mijn werk heb ik al meerdere collega's verloren. Dat is erg heftig." Ingrid heeft het jaar na het overlijden van haar vader deelgenomen aan Alpe d'HuZes, ook voor KWF.

Kathy verzorgde samen met haar zusje en buren haar moeder in een zwaar traject voor de behandeling van kanker. En ook Marja kreeg in haar familie met de ziekte te maken. Kathy: "Ik doe de pr voor de SamenLoop. Voor mij was het in het begin heel dubbel. Ik hoor natuurlijk in de functie van PR voor de SamenLoop vooral positief zijn, teams motiveren om zich op te geven en geld bij elkaar te sprokkelen. Maar aan de andere kant was ik natuurlijk enorm verdrietig omdat mijn vriendin ziek was. Maar nu hebben we er alle vertrouwen in."
Inmiddels is er een team van zo'n 15 mensen samengesteld rond de Golden Girls die de 24-uurs estafette, die symbool staat voor de strijd tegen kanker, samen volbrengen. "Onze mannen en kinderen doen ook mee", vertelt Kathy. "We hebben nog niet samen getraind", aldus Ingrid. "Maar we sporten natuurlijk samen, dus we zijn in topconditie", lachen de vier vriendinnen. "Daarnaast hebben we allemaal een hond waar we elke dag mee moeten lopen", voegt Ingrid nog toe. "Het mooie van de SamenLoop is ook dat de saamhorigheid groot is en het meedoen laagdrempelig is, iedereen kan meedoen", vindt Kathy. "Ik zie mezelf niet echt een berg op fietsen of meedoen aan een run, maar deze wandelestafette, dat gaat zeker lukken."

Hoe de dames naar de SamenLoop toe leven? "Ja, we laten het maar op ons af komen", lacht Marja. "We weten natuurlijk niet precies wat we moeten verwachten, maar ik denk wel dat er emotionele momenten zullen zijn", vermoedt Marja. Ook Kathy, die teamcaptain is verwacht wel zware momenten. "Vooral de ceremonie met eregasten is heftig, denk ik. We lopen dan natuurlijk wel de openingsronde mee met Sabine, maar ik zoek de emotionele momenten niet te veel op, dat komt vanzelf wel", aldus Kathy.
Inmiddels is de verkoop van armbandjes van de SamenLoop voor Hoop gestart. Er kunnen kaarsenzakken gekocht worden die 's nachts en tijdens de ceremonie langs de baan branden. Verder organiseren de dames een kraam langs de baan op het Archeusterrein tijdens de SamenLoop waar onder andere handgemaakte producten, zoals gehaakte vlindertjes te verkrijgen zijn. Binnenkort zijn er nog meer acties te verwachten van The Golden Girls.
Wie meer wil weten over de SamenLoop voor Hoop, deel wil nemen, of een team wil steunen kan een kijkje nemen op de website.


www.samenloopvoorhoop.nl/winterswijk

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden