Afbeelding

Twintig procent maakt het verschil om Winterswijk te laten winnen

Algemeen

Nieuwe wethouders worden in raadsvergadering van 28 februari geïnstalleerd

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het vertrouwen is groot. De terugkerende wethouder en de drie kandidaat-wethouders zijn zelfverzekerd bij de presentatie van de nieuwe coalitie en het aangepaste coalitieakkoord op maandag 18 februari. Van het programma dat CDA en Winterswijks Belang (WB) in juni presenteerden is zeker 80% overeind gebleven. "Dat was ook geen slecht akkoord", zegt Henk-Jan Tannemaat van WB. "Maar de andere partijen hadden het volste recht om nieuwe elementen toe te voegen." De titel van het akkoord is niet zomaar "Winterswijk wint". De toegevoegde 20% zorgt ervoor dat er nog meer wordt bereikt voor Winterswijk en de Winterswijkers, denken de nieuwe coalitiepartners.

Naar de toekomst kijken
Of het CDA ook zou kunnen instemmen met dit nieuwe akkoord weten de beoogde nieuwe wethouders niet. "Dat moet je het CDA zelf vragen", zegt Tineke Zomer van GroenLinks. "Wij kijken naar de toekomst", zegt Elvira Schepers van de PvdA, "Daarbij willen we samenwerken met de voltallige raad, ook met CDA en D66." Gevraagd naar het belangrijkste onderwerp in het nieuwe coalitieprogramma zegt Tannemaat dat dit toch het duurzaamheidsfonds is, dat met 25 miljoen euro gevuld gaat worden, zodat er meer woningen verduurzaamd kunnen worden,ook die van bewoners die dit om allerlei redenen niet zelf kunnen financieren. Ook voor Zomer zijn de ambities betreffende de duurzaamheid het belangrijkst, maar ze noemt meteen de sociale component die erbij hoort. Inge Klein Gunnewiek is tevreden met het nieuwe beleid ten aanzien van wonen. "Wij zijn blij met de extra ruimte die er in de kernen van het buitengebied komt." Elvira Schepers van de PvdA omarmt nog steeds de armoedeaanpak uit het vorige programma, maar vindt de inclusieagenda een belangrijke toevoeging. "Iedereen doet mee."

'We willen geen krimpdorp zijn'
Ondanks dat er "maar" 20% nieuw beleid is toegevoegd, hebben de vier partijen daarover nog lang gesproken. Waren er moeilijk overbrugbare punten? Inge Klein Gunnewiek heeft het zo niet ervaren, "maar het was wel goed om zaken goed uit te praten." De gesprekken verliepen in een goede onderlinge sfeer. Gunnewiek is blij dat de VVD een aantal speerpunten uit het verkiezingsprogramma heeft kunnen toevoegen. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen pleitte de VVD als enige voor veel meer woningbouw. Er werd gezegd dat Winterwijk 35.000 inwoners moet krijgen. "Daar werd lacherig over gedaan, maar daar zat wel een gedachte achter. Wij willen geen krimpdorp zijn. Wij willen bouwen." In het buitengebied is dat bovendien goed voor de leefbaarheid. Bouwen bij de kernen voor jonge gezinnen helpt ook om de buurtschapscholen overeind te houden. Voor extra koopzondagen heeft de VVD regelmatig gepleit. Er komen zes extra koopzondagen in het toeristenseizoen. Daarover gaat de ABH/City-vereniging eerst nog wel een ledenraadpleging houden om na te gaan of het haalbaar is.

'Met de neus in de boter

Peter Voogt, die Tineke Zomer zal opvolgen als fractievoorzitter, zegt dat GroenLinks met "de neus in de boter is gevallen. Amper in de raad en nu al in het college. De aanleiding is minder leuk, maar wij onderschrijven wel dat er te weinig voortgang is gemaakt met de aanpak van duurzaamheid." Dat mag de partij nu zelf veranderen. "De duurzaamheidsagenda is in goede handen bij GroenLinks." Voogt zegt dat zijn partij daar elders veel ervaring mee heeft. "De kennis binnen onze partij zullen we zeker gebruiken." De inclusieagenda, die de PvdA heeft toegevoegd, is volgens Schepers een ambitie met grote gevolgen. "Die geldt voor alle portefeuilles niet alleen voor de mijne." Zij wil ook ruimte creëren voor nieuwe zorginitiatieven die beter aansluiten bij de behoeften. "Het huidige zorgaanbod doet dat niet altijd." Voor oudere mensen zonder werk wordt de volwasseneneducatie uitgebreid, zodat ze een betere kans hebben op een baan. "Ik ga hier graag over in gesprek met het bedrijfsleven", zegt Schepers. Voor Henk-Jan Tannemaat is naast de duurzaamheid de vernieuwing van de centrumvisie het belangrijkste. "De detailhandel is na het ziekenhuis de grootste werkgever. Met de modernisering van de Markt willen we als eerste beginnen. Tannemaat is blij met de nieuwe coalitie, waarin zijn wethouder Wim Aalderink gezelschap krijgt van "Wim's angels".

Vier wethouders levert meer op
Voor Winterswijks Belang was al langer duidelijk dat er een extra wethouder nodig was om de ambities waar te maken. Dat de breuk met het CDA er toe heeft geleid dat de twee CDA-wethouders wachtgeld krijgen en dat er drie nieuwe wethouders komen, kost de gemeente extra geld. "Democratie kost geld",zegt Tannemaat. "Maar vier wethouders leveren ook meer op." Dat er wachtgeld wordt betaald vindt hij normaal. Dat er beweerd wordt dat het om enorme bedragen gaat stoort Tannemaat. "Het is geen riante regeling. Ilse Saris heeft zich negen jaar goed ingezet voor de gemeente. Wim Elferdink heeft dat ook zeven maanden gedaan. Een vangnet voor wethouders is redelijk, want ze hebben ook wat opgeofferd."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant