'Dit is heel slecht voor Winterswijk'

Algemeen

Wassink (CDA) vindt ambities niet in balans met de portemonnee

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Wim Wassink, fractievoorzitter van het CDA, is op 18 februari om 17.00 uur aanwezig bij de presentatie van de nieuwe coalitie en hun akkoord. "Dit is heel slecht voor Winterswijk", zegt hij. Hij heeft het nieuwe coalitieprogramma 's middags gekregen, zodat hij het al globaal heeft kunnen bekijken. Dat was voldoende om te constateren dat het CDA dit nieuwe akkoord niet zal kunnen steunen, ondanks dat 80% afkomstig is uit het akkoord van Winterswijks Belang (WB) en het CDA. "In die toegevoegde 20% zitten onze zorgen. De geldkraam gaat ver open. Alle nieuwe ambities kosten geld dat er niet is."

'Winterswijkers betalen de rekening'
In de vorige coalitie waren de ambities en de portemonnee in balans, vindt Wassink. Dat is niet meer zo. Dat er 25 miljoen beschikbaar komt in een duurzaamheidsfonds is niet realistisch, ondanks dat het een revolverend fonds is. Dat betekent dat er geld uit het fonds wordt geleend voor duurzaamheidsmaatregelen, maar dat dit terug betaald wordt. "Maar niet iedereen zal alles kunnen terugbetalen en het fonds moet wel voorgefinancierd worden." Ook constateert hij dat er een "bataljon ambtenaren" bij komt. "De Winterswijkers betalen de rekening." Dat de vorige coalitie niet ambitieus genoeg was en te weinig heeft gedaan noemt Wassink een "onzinverhaal". "Wij kozen voor een reële benadering."

Werk kon met drie wethouders
Wassink vindt nog steeds dat in het vorige college het werk met drie wethouders prima kon worden uitgevoerd. Er was geen enkele noodzaak om "rupsje nooitgenoeg Winterswijks Belang" een extra wethouder te geven. "Dat is daarom ook niet in ons coalitieakkoord opgenomen." Zoals er wel meer stokpaardjes van WB zijn gesneuveld, die nu wel voorkomen in het nieuwe akkoord. Wassink zegt niet rancuneus te zijn. "Wij zijn nog wel teleurgesteld. Wij zullen de nieuwe wethouders een kans geven en niet op de man spelen. Wij zullen puur vanuit de inhoud naar de voorstellen van het nieuwe college kijken. Wij zullen vanuit oprechte houding oppositie voeren."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant