De nieuwe wethouders, Wim Aalderink, Inge Klein Gunnewiek, Zittend links: Elvira Schepers, rechts: Tineke Zomer. Foto: PR gemeente Winterswijk
De nieuwe wethouders, Wim Aalderink, Inge Klein Gunnewiek, Zittend links: Elvira Schepers, rechts: Tineke Zomer. Foto: PR gemeente Winterswijk

Nieuw coalitieprogramma straalt nog meer ambitie uit

Algemeen

Nieuwe coalitie wil meer in kortere tijd realiseren

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op maandag 18 februari is het programma gepresenteerd van de nieuwe coalitie van Winterswijks Belang (WB), VVD, PvdA en GroenLinks. Deze nieuwe coalitie was nodig, omdat het CDA het vertrouwen in WB had opgezegd op vrijdag 1 februari. Het CDA, de grote winnaar bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, ging er vanuit daarna een nieuwe stabiele coalitie te kunnen vormen. Maar op dinsdag 5 februari was er al overeenstemming over een andere coalitie zonder het CDA. Henk-Jan Tannemaat gaf toen aan dat het coalitieprogramma van WB en CDA ook het nieuwe zou worden. Natuurlijk begreep hij dat de andere drie partijen ook hun inbreng wilden hebben. Hij dacht aan een korte toevoeging op één A4-tje. Het is iets meer geworden.

Taken Elferdink verdeeld
Nadat de vier partijen hadden besloten met elkaar een nieuwe coalitie te vormen, hebben ze daarna anderhalve week lang bijna elke dag met elkaar overlegd over het nieuwe coalitieprogramma en de verdeling van de portefeuilles van burgemeester en wethouders. Ook moesten de ledenvergaderingen van de PvdA en de VVD op zaterdag 16 februari nog instemmen met het nieuwe programma. Pas daarna kon het nieuwe programma en de portefeuilleverdeling officieel worden bekend gemaakt. Burgemeester Joris Bengevoord behoudt zijn huidige portefeuille (bestuur en dienstverlening, veiligheid, vergunningsverlening en handhaving, en regionale en grensoverschrijdende samenwerking). Als extra taak krijgt hij de verantwoordelijkheid voor de gemeentelijke organisatie. In het college van CDA en WB was wethouder Wim Elferdink hiervoor nog verantwoordelijk. De taken van Elferdink zijn in het nieuwe college over de portefeuilles van de burgemeester en twee wethouders verdeeld.

Duurzaamheid voortvarender aanpakken
Wim Aalderink blijft verantwoordelijk voor werk en inkomen, cultuur en ruimtelijke ontwikkeling in het centrum. Daaraan wordt de economie voor het centrum, in het vorige college een taak van het Ilse Saris, toegevoegd. Aalderink wordt ook verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening als het sport, cultuur, zorg en infrastructuur betreft. Vrijetijdseconomie, en de andere aspecten van sport en mobiliteit komen terecht bij drie andere wethouders.

Inge Klein Gunnewiek van de VVD wordt wethouder financiën en is verantwoordelijk voor wonen, bedrijvigheid, natuur en landschap en ruimtelijke ordening in het buitengebied. Zij gaat zich ook bezig houden met de vrijetijdseconomie, oftewel toerisme en recreatie. Tineke Zomer van GroenLinks gaat zich vooral bezighouden met duurzaamheid, klimaat en milieu, het onderdeel van de portefeuille van Elferdink waarover ontevredenheid was ontstaan en wat de oorzaak van de politieke crisis was. Het is een signaal van de nieuwe coalitie dat zij hier meer aandacht aan wil besteden en het vooral voortvarender wil aanpakken. Zomer wordt daarnaast verantwoordelijk voor mobiliteit, een onderwerp waarvan GroenLinks vond dat het te weinig werd betrokken bij de discussie over duurzaamheid.

Aandacht voor houtstook en extra koopzondagen
De portefeuille van Ilse Saris wordt grotendeels overgenomen door Elvira Schepers van de PvdA. Daaraan wordt sport en gezondheid toegevoegd. Onderdeel van het gezondheidsbeleid wordt de houtstookproblematiek, waarvoor PvdA-raadslid Ubel Zuiderveld de laatste jaren regelmatig aandacht heeft gevraagd. In het coalitieprogramma wordt geconstateerd dat houtstook de leefbaarheid en gezondheid van inwoners kan schaden. Daarom wordt er beleid ontwikkeld dat leidt tot meer inzicht en bewustwording. Ook komt er een meldpunt om klachten over overlast van houtstook beter in beeld te brengen. Ook de andere partijen hebben hun eigen onderwerpen aan het nieuwe coalitieprogramma kunnen toevoegen. De VVD pleit al een tijd voor het bouwen van meer woningen, ook in het buitengebied voor jongere mensen. De nieuwe coalitie gaat daar mee bezig. Ook vroeg de VVD vaak tot ergernis van andere partijen naar extra koopzondagen, maar de nieuwe coalitie gaat kijken of er in het toeristenseizoen extra koopzondagen kunnen komen.

Duurzaam en daadkrachtig
De titel van het nieuwe coalitieprogramma is "Winterswijk wint! Duurzaam en daadkrachtig d'ran". De hoofdlijnen van "Winterswijk maken we samen", het akkoord tussen WB en CDA van juni 2018 blijven wel overeind. Burgerparticipatie, duurzaamheid en armoedebestrijding zijn nog steeds de rode draden die bij elk te behandelen onderwerp aandacht moeten krijgen. Maar er zijn "majeure aanpassingen" gedaan "om echt stappen te kunnen maken en de ambities die we met elkaar hebben voor Winterswijk te verwezenlijken." De ambities van het vorige coalitieprogramma zijn grotendeels overeind gebleven. Hier en daar is het akkoord geactualiseerd, want het is niet zo dat CDA en WB niets hebben gedaan sinds de installatie van de wethouders in juni. Het toegevoegde aantal ambities is niet heel groot. Die laten vooral de wensen van de nieuwe coalitiepartners zien. Alleen programma 12 duurzaamheid, klimaat en milieu is behoorlijk uitgebreid. De discussie over dit onderwerp was ook het breekpunt voor de coalitie van CDA en WB. Het illustreert dat de nieuwe partners er meer werk van willen maken. De vele Winterswijkers, die met gemengde gevoelens hebben gereageerd op de gang van zaken van de afgelopen weken, zullen het nieuwe college van burgemeester en wethouders met enige argwaan volgen. Ze hebben in de komende jaren nog meer te bewijzen dan een nieuwe coalitie, die direct aantreedt na de gemeenteraadsverkiezingen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant