De robot. Foto: Clemens Bielen
De robot. Foto: Clemens Bielen

Nieuw Robotproject bij 'Winterwarm' draait op volle toeren

Algemeen

Staaltje Achterhoekse samenwerking met MCA

WINTERSWIJK- Twee Achterhoekse bedrijven presenteerden op maandag 11 februari hun nieuwe robotproject. Leverancier MCA uit Varsseveld en afnemer Winterwarm Heating Solutions in Winterswijk waren opnieuw met elkaar in zee gegaan voor het implementeren van een tweede robot in het assemblageproces bij 'Winterwarm'. De twee bedrijven zijn voorbeelden van de bloeiende maak- en smartindustrie, die de Achterhoek rijk is. Mechanisatie en robotisering bieden volgens Eg Waaijman, business unit manager van MCA (Motion Control Automation), en Bart Looman, directeur van 'Winterwarm', de oplossing voor de concurrentie uit lage-lonen-landen. En op die manier - hoe paradoxaal dat misschien ook klinkt – blijft de werkgelegenheid behouden.

Door onze verslaggever

'Winterwarm' is fabrikant van gasgestookte luchtverwarming voor de industriële en agrarische sector en is, met een aandeel van 60 procent van de markt, de absolute marktleider in Nederland.
Export naar alle bewoonde continenten is verantwoordelijk voor 65 procent van de omzet. Innovatie staat hoog in het vaandel. Tien procent van de medewerkers werkt op de afdeling ontwikkeling en 90 procent van de producten is in de afgelopen 10 jaar zelf ontwikkeld.
Op de achtergrond doet de robot onverstoorbaar zijn ogenschijnlijk eenvoudige werk. Hij pakt een staalplaat van de stapel, legt hem op een rollerbank, waar de plaat even verderop, ingevet, weer tevoorschijn komt. De ingevette plaat wordt nu door de robot op de dieptrekpers gelegd, die de vereiste vorm aanbrengt en de kantjes er afsnijdt. De robot gebruikt nu zijn buitenste zuignapjes om het afsnijdsel te verwijderen en daarna de binnenste om het eindproduct, de warmtewisselaar, op een stapel te leggen. Waaijman: "Een robot is een 'kaal' koopproduct. Wij regelen alle benodigde applicaties, ontwerp van de grijper, de rollerbaantjes, de programmering en de veiligheid eromheen. Wij zijn verantwoordelijk voor het gehele traject." De robotisering neemt een enorme vlucht.
Waaijman: "In tien jaar heeft MCA tien robots verkocht en in het afgelopen jaar ook tien. Voor dit jaar is de schatting 20-25 robots."

Controle op scheurtjes
Het invetten van de plaat dient om scheurtjes in het metaal tijdens het dieptrekken te vermijden. De controle op scheurtjes wordt binnenkort ook door de robot uitgevoerd. MCA heeft daarbij meegedacht en de oorspronkelijke controle via licht, gewijzigd in vacuümcontrole. Eenvoudiger en sneller en dus goedkoper. De controle kost de meeste tijd in de cyclus, volgens Looman. De software is zo ingesteld, dat bij het voorkomen van veel scheurtjes tijdens het proces, de productie wordt stilgezet. Bij heel weinig scheurtjes wordt dan de frequentie van de steekproef aangepast. Overigens wordt elk eindproduct nog eens op de fabriek op lekken getest.

Werkgelegenheid en de voordelen van de robot
Er wordt wel eens gedacht dat verdere mechanisering en robotisering slecht is voor de werkgelegenheid, maar Looman ziet dat anders: "Veel bedrijven zijn verhuisd naar lage-lonen-landen om de concurrentie de baas te blijven. Wij hebben de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt; als je hoge productie kunt robotiseren in een omgeving waar arbeid relatief gezien duur is, kun je zorgen dat er werkgelegenheid blijft."
Een tweede probleem vormt het feit, dat mensen in de technische sector steeds moeilijker te vinden zijn. Looman: "Mede dankzij ons gunstige winstdelingsreglement, dat onze mensen afgelopen jaar toch wat extra jaarsalaris opleverde, kunnen wij gelukkig de schade beperkt houden."
De robot kan voor een drievoudige productie zorgen, koffie en theepauzes zijn aan hem niet besteed, vermoeidheid kent hij niet, en omdat zijn aandacht daardoor nooit verslapt, levert hij constante kwaliteit. De robot kan snel inspelen op de vraag, wat voor een seizoengevoelig bedrijf als 'Winterwarm' van groot belang is. Met de investering, inclusief alle aanpassingen, is een bedrag gemoeid van 2,5 ton. Naar schatting met een terugverdientijd van 5 jaar.

Egbert Waaijman links en Bart Looman rechts. Achtergrond de robot in het blauw.  Foto: Clemens Bielen
handwerk zal nooit helemaal verdwijnen. Janbaksh Irani. Foto: Clemens Bielen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant