De aftrap van AutoMaatje was woendsdag. Foto: Verona Westera
De aftrap van AutoMaatje was woendsdag. Foto: Verona Westera

AutoMaatje van start

Algemeen

WINTERSWIJK - AutoMaatje ging woensdag van start. Het project van de Winterswijkse Uitdaging, in samenwerking met de ANWB koppelt vrijwillige chauffeurs aan mensen die zelf niet meer zo mobiel zijn. Ze leggen samen de reis van A naar B af in de auto. De bedoeling is dat onderweg sociale contacten en gesprekken ontstaan. Jantje Lodder werd voor de eerste rit van AutoMaatje thuis opgehaald en naar het WUh aan de Torenstraat gebracht door initiatiefnemer André van Kuppevelt. Burgemeester Bengevoord verrichtte de officiële handeling met het overhandigen van de chauffeurskaart en een lidmaatschapskaart.

"Inmiddels hebben zich zo'n twintig vrijwilligers aangemeld als chauffeur", weet Harrie Garritsen van de Winterswijkse Uitdaging. "De ANWB adviseert om te starten met vijftien chauffeurs, dus we kunnen rustig beginnen, wat dat betreft. Nu is het nog wachten op aanmeldingen van mensen die vervoer nodig hebben. Maar dat begin ook opgang te komen. De dames van de balie hebben vanochtend maar weinig tijd gehad om andere dingen te doen dan aanmeldingen verwerken. Het gaat echt lopen", aldus Garritsen.

'Het mooiste zou zijn als ze in de file komen te staan'

Een van de mensen die gebruik gaat maken van het vervoer is Jantje Lodder. Zij werd voor de allereerste officiële rit thuis opgehaald door een van de initiatiefnemers van het AutoMaatje André van Kuppevelt en naar de Torenstraat gereden voor de officiële aftrap van het project. Garritsen legt uit dat het vervoer voor iedereen is die minder minder mobiel is. "Er is bijvoorbeeld een jonge vrouw die dagelijks naar het ziekenhuis moet. Zij kan niet elke dag familie regelen om mee te gaan. Ook zij maakt gebruik van AutoMaatje. Een ander voorbeeld is een Turkse mevrouw die naar het vliegveld in Düsseldorf moet. Zij heeft geen netwerk waarop zij kan terugvallen, dus brengt een van de vrijwillige chauffeurs haar naar het vliegveld. Het vervoer is dus voor jong en oud."

Garritsen: "Het is een mooi systeem om mensen mobiel te houden, maar ook het sociale aspect is belangrijk. De mensen van de ANWB zeiden 'het mooiste zou zijn als ze in de file komen te staan'. Nou zal dat hier in Winterswijk nog wel meevallen met de files", lacht Garritsen "maar voor de gesprekken in de auto zou het mooi zijn. "

De ANWB regelt onder andere het softwaresysteem voor dit project. Namens de ANWB was Matthijs de Winter aanwezig bij de aftrap. "Dit project loopt nou op 125 plekken in Nederland", vertelt De Winter. "Het is een goed concept waarmee een leemte in de gemeenschap gevuld kan worden. De ANWB heeft de kennis en software in huis voor AutoMaatje en dat delen we graag."

Een van de vrijwilligers komt op huisbezoek om te beoordelen of iemand aansprak kan maken op de vervoersservice. Daarna kan men zich inschrijven en krijgt men een lidmaatschapskaart. Als vervoer gewenst is kan men contact opnemen met de balie van WUh en wordt een rit gepland.

Mensen die gebruik willen maken van de vervoersservice kunnen zich aanmelden bij het Samenrijderspunt van het Vrijwilligerspunt, Torenstraat 9 in Winterswijk of bellen met 0543 – 200036 of mailen naar automaatje@vpwinterswijk.nl. Ook chauffeurs kunnen zich hier melden.

Van links naar rechts:Willem Oudsen, mevrouw Lodder, Harrie Garritsen en André van Kuppeveldt. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts: Matthijs de Winter van de ANWB, André van Kuppeveldt, mevrouw Lodder, burgemeester Bengevoord en Harrie Garritsen. Foto: Verona Westera

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant