Wim van Eerden tijdens zijn laatste radiouitzending. Naast hem Elisabeth Verheij, de andere presentator van Pluk de dag. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wim van Eerden tijdens zijn laatste radiouitzending. Naast hem Elisabeth Verheij, de andere presentator van Pluk de dag. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Wim van Eerden stopt na bijna 25 jaar met radio maken

Algemeen

Geen cryptische aanwijzingen meer bedenken voor 'Wie kent Wenters'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op zaterdag 2 februari is Wim van Eerden voor het laatst te horen geweest op radio Slingeland. Na bijna 25 jaar stopt hij als presentator en programmamaker bij de lokale omroep. Elke zaterdagmorgen sprak hij met verschillende gasten over de actualiteit in Winterswijk. Veel Winterswijkers kennen hem echter vooral van het populaire spelletje 'Wie kent Wenters?', waarbij de luisteraar moest raden waar in Winterswijk Van Eerden zich bevond. "Het is goed geweest", zegt de radiomaker.

De zin eraf
De laatste tijd merkte Wim van Eerden dat hij niet meer zoveel zin had om bezig te zijn voor de radio. Hij herkende dat gevoel, want hij had het eerder meegemaakt in zijn laatste jaren als lid van de Raddreijers, het gezelschap uit Corle dat optrad met muziek en sketches. "Zodra ik op het podium stond vond ik het leuk, maar alle voorbereidingen en het gereis naar de plekken waar we optraden vond ik niet meer leuk." Daarom stopte hij in 2011 na 43 jaar Raddreijer te zijn geweest. "Bij Slingeland vond ik het leuk zodra ik in de radiostudio was, maar aan de voorbereiding beleefde ik weinig plezier meer." Het was toch elke week een opgave om twee gasten te zoeken voor het zaterdagochtendprogramma Pluk de dag en het gesprek ook nog inhoudelijk voor te bereiden. Daarnaast moesten er voor elke zaterdag cryptische aanwijzingen voor het plekje van de week in het spelletje bedacht worden. Ook dat spelletje werd afgesloten met een gesprek. Daarnaast was zijn gezondheid ook niet meer optimaal.

Gevraagd om gesprekjes te voeren
Had hij misschien eerder moeten stoppen? "Je weet nooit wat het juiste moment is om dat te doen", zegt Van Eerden. Hij heeft niet het gevoel dat het niet meer goed was wat hij deed. Daaraan lag het niet. "Maar het is wel vrijwilligerswerk en dat moet je met plezier doen." Dat was niet meer altijd zo. Van Eerden benadrukt dat er geen andere reden is om te stoppen. "Er was geen onenigheid." Hij kijkt dan ook met voldoening terug op al zijn jaren bij Slingeland. Hij werd rond 1995 gevraagd door Geert Krosenbrink, de huidige voorzitter van de lokale omroep. "Of ik gesprekjes met mensen wilde voeren voor de radio." Dat wilde hij wel. Hij herinnert zich nog het eerste onderwerp. "Dat ging over het vestigen van een crematorium in de buurt van de Groenloseweg. Ik interviewde een mevrouw die daarover heel erg boos was." Van Eerden had in die periode meer tijd gekregen, omdat hij was gestopt met zijn melkveebedrijf in Corle en met zijn bestuurswerk voor landbouworganisaties. "We moesten kiezen of we wilden investeren in een nieuwe stal of zouden stoppen." Omdat er geen opvolger was, was de keuze niet moeilijk.

Altijd al een taart
Al snel ging Wim van Eerden het spelletje doen. "Herman ter Maat was er mee begonnen. 'Raad waar die staat' heette het toen. Ik nam het al snel over en maakte er Wie kent Wenters van." Het spelletje is populair, want er wordt veel gebeld op zaterdagmorgen blijkt uit de telefoongegevens van de omroep. Slechts een klein deel van de bellers lukt het om 'er door te komen' en actief het plekje te raden. Vele jaren bevond hij zich daadwerkelijk op de plek die geraden moest worden. Eerst was hij dan een uur in de studio voor zijn twee gesprekken en daarna ging hij met de mobiele zender op pad. "Ik zat dan eerst ergens apart voor het spel en als de plek was geraden had ik ter plekke een gesprek met de bewoners of gebruikers."

De geluidskwaliteit was niet altijd optimaal, zodat later alles vanuit de studio kwam. De taart als prijs was er al die jaren. "De bakkersvereniging zorgde voor de taart. Die kon ik ophalen bij de Technische school, waar docent Roelof Bruggers ze bakte. Ik kreeg er elke keer vijf mee. Gelukkig hadden we een grote diepvries thuis." Al zaten de taarten zijn vrouw Ina wel eens in de weg als zij de diepvries nodig had. In die tijd bracht Van Eerden de taarten nog zelf naar de winnaar. "Het kostte allemaal veel meer tijd, maar het was leuk om te doen." Nadat de bakkersvereniging was opgehouden te bestaan kwam de taart van bakker Berenschot uit 't Woold. Nadat die stopte werd bakker Nales bereid gevonden de wekelijkse taart te leveren.

Het was altijd mijn doel om de mensen zelf te laten vertellen over wat mij nieuwsgierig naar ze maakte

Honderden gesprekken
De laatste jaren was Wim van Eerden vooral bezig met het programma Pluk de dag en leverde hij nog een bijdrage aan het zondagmorgenprogramma Op de koffie. In al die jaren heeft hij echter vele gesprekken gevoerd voor de radio. Live in de studio, live op een locatie, maar ook heeft hij vele gesprekken opgenomen. Hij was vele jaren present bij de persgesprekken van de gemeente. Na afloop nam hij dan een gesprekje op met de burgemeester of een wethouder. Ook was hij gespreksleider bij verkiezingsdebatten.

Met plezier denkt hij terug aan de donderdag van het Volksfeest, de laatste plakdag en –nacht, wanneer de medewerkers van Slingeland op bezoek gingen bij corsobouwers. Met veel genoegen heeft hij jaren 'Uit het oog uit het hart' verzorgd, dat hij om de beurt met Jan Beernink verzorgde voor de zondagmorgen. "We spraken daarin met mensen, die in Winterswijk zijn geboren maar er niet meer woonden. Het was heel populair." Zo populair dat het binnenkort terugkeert op de zondagmorgen. Aan al die verschillende bijdragen voor de lokale omroep is nu een eind gekomen, maar de herinnering aan vele mooie gesprekken blijft. "Het was altijd mijn doel om de mensen zelf te laten vertellen over wat mij nieuwsgierig naar ze maakte."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant