Foto:

TOS weer vol ideeën voor 2019

WINTERSWIJK – Wat zo'n twee jaar geleden ontstond als organisatie van een lokaal muziekfestival, is inmiddels uitgegroeid tot een begrip onder muziekliefhebbers: Together on Stage Winterswijk (TOS). Vanaf het eerste uur waren Jeffrey Sletering en Nicole Rouwmaat de drijvende krachten. Inmiddels is de organisatie gegroeid en stromen de ideeën over.

Door Leander Grooten

Sletering en Rouwmaat kennen elkaar van vroeger, van school. Tegenwoordig is het Jeffrey die daar muziekdocent is en verantwoordelijk voor projectmatige muziekactiviteiten. Daarnaast is hij toetsenist van onder andere de band LouPatty. Nicole werkt bij SPOT Jongerenwerk in Winterswijk. De behoefte bij lokale jongeren om hun muzikaliteit een podium te geven kwam samen met de drang van Jeffrey om Winterswijk muzikaal leven in te blazen. Het leidde tot een samenwerking die zijn vruchten afwerpt.

Bijzondere ontmoetingen
In 2017 organiseerde het duo met andere vrijwilligers (Anke Leus, Jasper Muziek) het TOSfest: een muzikale samenwerking van tientallen muzikanten van alle leeftijden en alle soorten instrumenten. "Van een 9-jarige zangeres tot oude rotten in het vak, maar ook een Arabische vluchteling die de Westerse toonladders niet kende," vertelt Jeffrey. "Eerst noemde we de organisatie TOSFEST, naar het muziekfestival, maar nu we echt op stoom zijn, is het meer dan dat en heten we Together On Stage Winterswijk.

Nieuwe bands
Vijf keer per jaar organiseert TOS een jamsessie in een lokale kroeg. Er zijn talenten ontdekt en nieuwe bandjes geformeerd. Elke jamsessie wordt afgesloten door een bestaande band, die het laatste uur vult. In januari trad 5BelowZero op. "De zanger was op een eerdere jamsessie en werd daar gevraagd door gitarist Michiel om in zijn band te komen. Zo zie je maar dat muziek verbindt."

Op 31 maart strijkt de TOS Jamsessie neer bij de Lamme Hertog op de Markt, waar Orange de slotact zal zijn. Het jamseizoen wordt afgesloten op 26 mei. Na de zomer volgen er nog twee sessies. In datzelfde jaargetijde wil TOS een singer-songwritersdag organiseren. "Maar dat zit nog in de conceptfase."

Community
Naast muziek met elkaar maken, merkt de organisatie dat er vriendschappelijke banden worden gesmeed. "Je ziet elkaar weer op een sessie. En als iemand er niet is, valt dat op, dat is leuk om te horen," vertelt Nicole. Langzamerhand vormt er zich een gemeenschap die elkaar telkens weer treft. Zo werkte TOS in 2018 samen met het Achterhoeks Fanfare Orkest dat in Theater de Storm concerteerde. "Deze muzikale samenwerkingen zijn zo belangrijk. Net als de goede banden met de White Noise Studio van Marlon Wolterink en Jasper Muziek, die werken altijd belangeloos mee," voegt Nicole toe.

Tuinstruinen
In juni dit jaar organiseert TOS een nieuw concept in Winterswijk: tuinconcerten door het dorp. Jeffrey: "Het is een tuinfestival in zoveel mogelijk wijken binnen de kern. Iedereen die zijn tuin beschikbaar wil stellen, mag zich opgeven." De bedoeling is dat per tuin er een act optreedt en het publiek per fiets van tuin naar tuin struint. Iedereen mag meedenken over wat voor soort podiumkunst zij in hun tuin willen. "Een gratis festival dat Winterswijk gezelliger maakt en lokale kunstenaars een podium geeft," werft Jeffrey alvast. Op het festival is ruimte voor de breedte van podiumkunsten, dus niet alleen (pop) muziek. In het voorjaar volgt de concrete datum en opgave mogelijkheden. "Maar als je nu al weet dat je mee wilt doen, horen we dat graag."

Denktank breidt uit
Langzamerhand groeit een lokaal eenmalig initiatief uit tot een geslaagde organisatie om de popmuziek weer terug te brengen in het dorp. Jeffrey en Nicole doen het dan ook niet meer alleen. De groep is aangevuld met lokale muzikanten, een contactpersoon voor de horeca en voor communicatie. "En we zijn allemaal bedenkers van goede, nieuwe ideeën," besluit Nicole enthousiast. De oprichting van een rechtsvorm als een stichting wordt dan ook zeker niet uitgesloten.

Informatie en opgave: tosfest@outlook.com of een bericht via www.facebook.com/tosfestwinterswijk.

Meer berichten