Geen plek voor CDA in nieuwe coalitie

Algemeen

WB, VVD, PvdA en GroenLinks willen een college vormen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Nadat het CDA op vrijdag 1 februari het vertrouwen had opgezegd in Winterswijks Belang (WB) moest er een nieuwe coalitie samengesteld worden. Het CDA wilde daarvoor graag het voortouw nemen, maar WB vond dat de partij die "breekt" niet automatisch als eerste aan zet is. In de vergadering van het presidium, het overleg van de burgemeester en de fractievoorzitters, werd daarom op zondagavond afgesproken dat alle partijen in onderlinge gesprekken tot vrijdagmiddag 17.00 uur de gelegenheid kregen om elkaar te vinden in een nieuwe coalitie. Daarna is er veel gebeld en overlegd. Het resulteerde op dinsdagmiddag 5 februari in de intentie om een nieuwe coalitie van Winterswijks Belang, VVD, PvdA en GroenLinks te vormen.

"Jammer en onnodig"
Henk-Jan Tannemaat vindt het nog steeds jammer en onnodig dat er een breuk is gekomen in de coalitie van CDA en WB. "We zagen al vanaf oktober dat het niet goed ging." Daarom stelde WB ook aan het CDA voor om een extra wethouder van WB toe te voegen aan het college van burgemeester en wethouders. Die had een deel van de zware portefeuille van wethouder Wim Elferdink over kunnen nemen. "Maar het CDA had een rotsvast vertrouwen in hun wethouder." WB voelde zich echter onvoldoende door hem vertegenwoordigd en werd daarom steeds kritischer. "Het CDA heeft naast de waarheid geleefd. Er was een brede ontevredenheid over het functioneren van de wethouder."

Coalitieprogramma met CDA blijft basis
Omdat duidelijk was dat het CDA niets voor lijmen van de breuk voelde, heeft Tannemaat veel telefoontjes gepleegd met de andere partijen "om ze te enthousiasmeren en te overtuigen" om met WB in zee te gaan. Dat is al snel gelukt, ruimschoots voor de afgesproken deadline. Basis blijft het coalitieprogramma van CDA en WB, "maar de andere partijen hebben uiteraard ruimte om hun eigen belangrijke punten er aan toe te voegen." Tannemaat denkt aan een addendum bij het huidige programma. De beoogde coalitie heeft met 13 zetels een solide basis in de gemeenteraad. In de vorige raadsperiode waren er regelmatig spanningen tussen VVD en WB, maar volgens Tannemaat is daar geen sprake meer van.

Vier wethouders
Alle vier partijen krijgen ondanks het verschil in grootte (WB 5,VVD 4, PvdA en GroenLinks elk twee zetels) elk een fulltime wethouder. "Wij zijn geen machtspartij. Wij willen het beste voor Winterswijk." Wim Aalderink blijft wethouder voor WB. Als kandidaten voor de andere partijen worden Inge Klein Gunnewiek (VVD), Elvira Schepers (PvdA) en Tineke Zomer (GroenLinks) genoemd. Tannemaat wil de namen nog niet bevestigen, ook omdat de kandidaten nog op integriteit moeten worden gescreend. Het CDA heeft gereageerd met een bericht op Facebook: "Het CDA voelt zich verantwoordelijk voor Winterswijk. We blijven trots op het vertrouwen dat we kregen van de inwoners en dat we met zeven zetels de grootste partij zijn. Het CDA is daarom teleurgesteld over het voornemen van WB, VVD, Groen Links en de PvdA om te komen tot een coalitie. Het is jammer dat wij op dit moment geen deel uit maken van de gesprekken. Het CDA heeft respect hoog in het vaandel staan en staat daarom nog steeds volledig achter het besluit van afgelopen vrijdag om het vertrouwen in Winterswijks Belang op te zeggen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant