Wim Elferdink was in juni nog vol vertrouwen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wim Elferdink was in juni nog vol vertrouwen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Wim Elferdink niet beschikbaar als wethouder in nieuw college

Algemeen

Discussie ging niet meer over inhoud, maar over zijn persoon

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Wethouder Wim Elferdink (CDA) heeft op dinsdag 5 februari aangegeven niet meer beschikbaar te zijn als wethouder in een nieuwe coalitie. Afgelopen vrijdag zegde het CDA het vertrouwen op in coalitiepartner Winterswijks Belang (WB). Aanleiding was de forse kritiek van WB op met name wethouder Elferdink, die niet alleen in de laatste raadsvergadering werd geuit, maar ook al een aantal keren eerder. Het CDA heeft deze kritiek als te fors en onbeschoft ervaren.

Zware portefeuille
"Ik heb besloten mij niet meer beschikbaar te stellen als wethouder in een nieuw te vormen college van burgemeester en wethouders", zegt wethouder Elferdink. "Het was een moeilijke beslissing, want ik doe het werk met heel veel plezier. Tegelijkertijd stel ik vast dat het de laatste tijd steeds minder over de inhoud ging, maar steeds meer over mijn optreden in de raad. Het belang van Winterswijk staat voor mij voorop." Elferdink kreeg in juni een zware portefeuille met financiën, duurzaamheid, klimaat en milieu, economie en bedrijvigheid, ruimtelijke ontwikkeling en economie in het buitengebied en natuur en landschap. "Maar ik heb niet het idee dat die zwaarder is dan van de andere wethouders", zei hij hierover in juni.

Minder overtuigend als wethouder
Wim Elferdink kwam in 2014 in de gemeenteraad. Aan het einde van dat jaar werd hij fractievoorzitter. Hij viel daarna op als een raadslid, dat goed voorbereid het debat aanging in de raads- en commissievergaderingen. Hij verwoorde de standpunten van het CDA goed en was ook volhardend in de discussies in de vergaderingen. Hij nam niet zomaar genoegen met een mening, maar wilde daarvoor goede argumenten horen. Daarom was de verwachting dat hij ook een goede wethouder zou kunnen zijn. Als wethouder kwam hij echter minder overtuigend over. Het lukte hem niet altijd duidelijke antwoorden te geven op vragen van raads- en commissieleden, waardoor er soms extra onduidelijkheid leek te ontstaan, zoals bij de vele discussies over de verondieping van de kleiput aan de Driemarkweg.

Fellere kritiek van WB
In de raadsvergadering over de begroting in oktober kreeg Elferdink voor het eerst forse kritiek van coalitiepartner Winterswijks Belang. Fractievoorzitter Henk-Jan Tannemaat was toen niet alleen kritisch over Elferdink, maar ook over wethouder Ilse Saris (CDA) en de eigen wethouder Wim Aalderink. Of het nou over duurzaamheid ging, over de verbetering van het winkelcentrum of over het vergroten van de toeristische overnachtingen, Tannemaat vond dat alle drie wethouders er harder aan moesten trekken. In de maanden daarna werd Elferdink echter steeds meer het mikpunt van alle ongenoegen van WB. Het CDA was hier niet blij mee en verwachtte een coalitiepartner die ook de CDA-wethouders zou steunen en niet in openbaar zou afvallen. Intern is hierover tussen het CDA en WB over gesproken. Elferdink heeft coaching gekregen en WB wilde zijn portefeuille minder zwaar maken door een tweede parttime-wethouder van WB een aantal taken over te laten nemen. Hiervoor voelde het CDA niets.

Wethouders beginnen vaak stroef
Veel wethouders in Winterswijk hebben in de laatste decennia geen overtuigende start gemaakt. Het merendeel kon zich verbeteren en daarna uitgroeien tot een redelijk of goed functionerende wethouder, die zelfs meerdere perioden kon aanblijven. Wim Elferdink heeft die kans niet gekregen. Na een ruim een half jaar is het doorgaans te vroeg om al te concluderen of iemand niet geschikt is voor de functie, maar Elferdink heeft nu al zelf de conclusie getrokken dat hij niet verder wil. Wat Winterswijks Belang betreft is het daardoor nu nog logischer geworden om de breuk in de coalitie te lijmen. Met een andere CDA-wethouder en eventueel een tweede WB-wethouder is er wel vertrouwen in de toekomst. Er ligt tenslotte een prachtig coalitieprogramma. Voor het CDA zal dit echter geen reden zijn om nu anders naar de coalitiecrisis te kijken. De partij voelt zich nog steeds te veel geschoffeerd door WB en het stellige nee van wethouder Saris ten aanzien van een lijmpoging blijft nee.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant