Bizarre vraag D66 over sluiting Streekziekenhuis Beatrix

Algemeen

Geen voorkeurspositie voor ziekenhuis Doetinchem

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - In de raadsvergadering van 31 januari vroeg Loes ten Dolle (D66) in het vragenhalfuur aan Burgemeester en wethouders of het bericht klopte dat het Streekziekenhuis Beatrix (SKB) binnenkort gaat sluiten. Zij had dit uit een volgens haar betrouwbare bron vernomen. Wethouder Ilse Saris nam al tijdens de vraag contact op met de raad van bestuur van het ziekenhuis. Ze las de reactie voor: "Bizar. Waar haalt D66 het bericht vandaan?" Saris noemde het "paniekzaaierij naar de eigen inwoners", waar niemand op zit te wachten.

Geen paniek zaaien
Ten Dolle had al een serie vervolgvragen gesteld in het geval dat haar informatie zou kloppen. Ze suggereerde daarbij dat de sluiting een beslissing van een zorgverzekeraar zou zijn. "Als het SKB niet gaat sluiten is een antwoord niet nodig." Na het antwoord van de wethouder zei Ten Dolle dat ze geen paniek had willen zaaien, maar slechts informatie wilde. "Ik ben nu zeer gerustgesteld." Gert-Jan te Gronde (VVD) vroeg of ze de bron van de informatie wel goed had gecheckt en of ze de vraag niet beter eerst in beslotenheid had kunnen stellen. Ten Dolle reageerde dat D66 alles zo veel mogelijk in openbaarheid wil bespreken en dat ze inderdaad haar bron had gecontroleerd.

Geld van SKB naar Doetinchem?
Ook Tim Jonker (Winterswijks Belang) stelde een vraag over het SKB, dat tegenwoordig samen met het Slingelandziekenhuis in Doetinchem onder één bestuur valt. Bij deze besturenfusie zijn afspraken gemaakt dat beide ziekenhuizen zelfstandig zullen blijven voortbestaan. Jonker had informatie gekregen dat de positie van het SKB niet goed was in deze fusie en dat het Slingelandziekenhuis een voorkeurspositie heeft gekregen, waardoor er voor de nieuwbouw van dat ziekenhuis ook geld vanuit het SKB wordt gebruikt. "Hoe gelijkwaardig is de positie van beide ziekenhuizen? Kan er worden gegarandeerd dat er achter de schermen niets gebeurt dat tot afbraak van het SKB leidt? Bestaat het SKB over vijf jaar nog?"

Ook in Winterswijk geïnvesteerd
Wethouder Saris antwoordde dat de nieuwbouw in Doetinchem niet gericht is op een overname van Winterswijk. Ze zei dat het ziekenhuizenbestuur ook in Winterswijk investeert, zodat het SKB juist versterkt wordt. Garanties voor over vijf jaar kon ze niet geven. Die garanties kan alleen de raad van bestuur en de raad van toezicht van de twee ziekenhuizen geven. Ze zegde toe binnenkort een bijeenkomst te organiseren, waarin de gemeenteraadsleden door vertegenwoordigers van de raad van bestuur worden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. "Ik blijf knokken voor dit ziekenhuis", zei Saris tenslotte. Daarover had ze onlangs ook weer contact gehad met wethouders van de buurgemeenten. "Dit ziekenhuis is van groot regionaal belang."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant