Leerlingen gaan zelf aan de slag bij Kolsté. Foto: PR
Leerlingen gaan zelf aan de slag bij Kolsté. Foto: PR

Jongeren interesseren voor het schadeherstelvak

Algemeen

WINTERSWIJK - Dennis Kolsté, eigenaar van ASW Autoschade in Winterswijk, opende onlangs zijn deuren voor een groep middelbare scholieren van het Gerrit Komrij College. Dennis: "Ik vind het belangrijk om jongeren kennis te laten maken met ons vak. We hebben de aankomende jaren goed geschoold personeel nodig voor onze branche en die komt niet zomaar aanwaaien."

Tijdens de open dag bij ASW Autoschade Winterswijk kregen dertig leerlingen van het Gerrit Komrij College in Winterswijk een kijkje achter de schermen. Deze 14-, 15- en 16-jarigen zitten in het derde jaar van het vmbo en volgen de keuzerichting 'Mobiliteit en Transport'. Zij krijgen naast algemene vakken als Nederlands, Engels en Wiskunde ook les in mobiliteit & transport met vakken als 'motorconditie testen', 'verlichting en comfortsystemen', 'wielophanging en carrosserie' en 'transport'. Dennis: "Ik laat de leerlingen een intake en calculatie beleven. Daarnaast gaan ze demonteren, uitdeuken, plamuren, schuren en spuiten. Ze krijgen dus alle facetten van het schadeherstelvak mee."

Zelf aan de slag
Dennis laat de leerlingen tijdens een werkdag meelopen omdat hij het belangrijk vindt om jongeren enthousiast te maken voor het vak. "Ze lopen hier rond op de werkvloer en mogen onder begeleiding van onze medewerkers zelf met apparatuur aan de slag. Dat is toch iets anders dan in de schoolbanken zitten. Ik hoop dat ze het leuk vinden en een opleiding tot schadehersteller overwegen, want we hebben – zeker in de toekomst – goed geschoold personeel nodig."

Niet achteroverleunen
Want dat is een groot probleem op dit moment: het vinden van geschikt personeel. Dennis: "Goede mensen zijn schaars. Op dit moment hebben we vier vaste mensen in dienst, en we werken samen met twee freelancers. Het zijn toppers, maar heb zeker nog meer vaste personeelsleden nodig. Ook de vergrijzing baart me zorgen: over een aantal jaar hebben we nog minder goede mensen tot onze beschikking." Stagiaires zijn ook moeilijk te vinden. "Dit komt omdat het aantal studenten dat een opleiding tot schadehersteller volgt erg beperkt is, ondanks de mooie toekomstmogelijkheden. Als branche vind ik dat we daar gezamenlijk iets aan moeten doen. Ons vak wordt door alle technieken steeds complexer. Denk aan de zelfrijdende auto. De schades door een aanrijding worden misschien minder, maar schades door invloeden van buitenaf alleen maar meer, zoals hagel- en stormschade. Ook is maar de vraag of de elektronica van die zelfrijdende auto altijd bug vrij is en niet gehackt kan worden. Voor dergelijke auto's hebben we kundige mensen nodig. Als je als schadehersteller wilt dat je bedrijf over tien jaar nog bestaat, kun je nu niet achterover gaan leunen en denken: dat zien we dan wel weer."

ikwordschadehersteller.nl
Volgens Dennis is het belangrijk dat meer schadeherstellers vmbo-leerlingen een rondleiding door hun bedrijf geven. "Als alle schadeherstellers in Nederland dit eens per jaar doen, kunnen we heel veel jongeren kennis laten maken met onze branche." Dennis is erg blij met de campagne van FOCWA en het OOC (Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Carrosseriebranche) om jongeren te interesseren voor het schadeherstel. "Op ikwordschadehersteller.nl staat niet alleen beschreven hoe leuk ons vak is, maar er staat ook informatie over hoe je als bedrijf succesvol een open dag kunt organiseren. Gebruik die tips, want alleen op die manier zullen we jongeren écht interesseren." De eerste open dag is Dennis goed bevallen. "Dit gaan we zeker vaker doen. De samenwerking met de docenten van het GKC en de leerlingen was super, natuurlijk kost een open dag tijd en geld, maar ik weet zeker dat we die investering in de toekomst terug gaan zien."

Deukendag en open dag
FOCWA Schadeherstel, de brancheorganisatie voor schadeherstelbedrijven, houdt op zaterdag 13 april de Nationale Deukendag. ASW Autoschade is als enige in de regio door de FOCWA gecertificeerd voor uitdeuken zonder spuiten en spot-repair, en neemt deel aan deze actie. Op die dag kan men één of meerdere schades aan de auto bij dit bedrijf laten inspecteren en taxeren. Vervolgens maakt ASW een afspraak om de schade(s) veilig en kwalitatief te herstellen. ASW heeftdie dag een speciale aanbieding. Tijdens de Nationale Deukendag mag elke consument die in het bezit is van een auto, het eerste kleine deukje laten herstellen tegen een speciaal tarief van 35 euro. Voorwaarde is dat dit deukje niet groter is dan een 2 euro muntstuk en dat er geen sprake is van lakschade. De actievoorwaarden en meer informatie staan binnenkort op de website. Tegelijk met de Deukendag staat ook de open dag gepland. Tijdens deze dag gaan de deuren open voor alle belangstellenden. "Wij zitten nu sinds anderhalf jaar in ons nieuwe pand en willen graag iedereen uitnodigen om onder andere onze nieuwe high-tech spuitcabine te demonstreren. Geïnteresseerden kunnen het gehele schadeherstel proces volgen, en ook nog de mogelijkheid krijgen om zelf een auto proberen te uit te deuken of spuiten", aldus Dennis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant