Afbeelding

Leden Geometerpad te gast bij Monumentenbelangen

Algemeen

WINTERSWIJK - De tweede ontmoeting tussen het bestuur van Vereniging Monumentenbelangen en en leden van de interessegroep Geometerpad verliep plezierig. Het was het vervolg op een eerste ontmoeting was in september, toen de leden van interessegroep vanaf de trans van de toren van Jacobskerk met een grote telescoop en verrekijkers op zoek gingen naar kerktoren in Kreis Borken.

Vanaf de Jacobstoren werden in 1888 voor het eerst de coördinaten voor Westfalen en Rheinland gemeten en vastgelegd. Hoe dat in zijn werk ging, werd in een dagboek precies bijgehouden. De interessegroep Geometerpad heeft een kopie van dat dagboek. Hennie Renskers van Monumentenbelangen Winterswijk, die in september als vrijwilliger toezicht hield bij de torenbeklimming, bekeek de activiteiten van de interessegroep en raakte zeer geïnteresseerd. Ook omdat Renskers verzamelaar van meetapparatuur is, werd hij spontaan lid van de interessegroep.

Op uitnodiging van Vereniging Monumentenbelangen waren de leden van de Interessegroep Geometerpad te gast in het baarhuisje op de oude begraafplaats aan de Singelweg. Dit historisch interessante gebouw is immers het onderkomen van Monumentenbelangen. Renskers toonde zijn verzameling meetapparatuur, waaronder een 'Graphometer', een apparaat uit 1920, waar onderdelen van het precisie-instrument uit paardenhaar bestaan. Het apparaat werd overwegend in Nederland gebruikt voor horizontale metingen.

Alois Nienhaus, voorzitter van de interessegroep, legde aansluitend de plannen van de interessegroep uit voor een mobiel museum. Een dieplader wordt daarvoor uitgerust met glaswanden, om een tentoonstelling van meetapparatuur, schrijf- en rekenmachines en landkaarten te kunnen opstellen. Voor dit plan is een subsidie beschikbaar vanuit LEADER. Voor het opstellen van een meettoren is ook subsidie vanuit LEADER gevraagd. Deze toren, die eerst gepland stond voor een plek vlakbij de grens in Rhede, moet op een hoger gelegen punt worden geplaatst, in Borken-Hoxfeld. Op deze toren wordt op een platform, op circa 15 meter hoogte, een Theodolit-hoekmeetapparaat op statief gemonteerd. Dan kunnen er nauwkeurige driehoeksmetingen naar de omliggende kerktorens verricht worden. Vanaf deze locatie kan ook de Jacobstoren betrokken worden in de metingen. Op deze manier kunnen scholieren in de praktijk leren hoe deze manier van plaatsbepaling werkt. Ook een meetpunt op een uitkijktoren die op de Rietstapper Hoogte bij Dinxperlo gepland is, wordt betrokken in de metingen.

Werner Stenkamp van de initiatiefgroep deelde nog mee, dat er dit jaar een fietstocht van de de interessegroep Geometerpad naar Winterswijk gepland wordt. Verder wordt op de Monumentendag op zondag 8 september door de leden van interessegroep in de Jacobskerk uitleg gegeven over de geschiedenis van de landmetingen in deze grensregio. Als het mobiele museum dan klaar is, wordt de aanhanger met een oldtimer-tractor naar Winterswijk gereden.


www.geometerpfad.de

Een Graphometer van rond 1820. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant