Afbeelding

Burgemeester leest Een huis voor Harry voor

Algemeen

Bengevoord geeft aftrap Nationale Voorleesdagen

WINTERSWIJK - Applaus kreeg burgemeester Joris Bengevoord woensdagochtend na het voorlezen van het boek Een huis voor Harry. Kinderen uit groep 1 en 2 van basisschool 't Waliën hadden de sneeuw getrotseerd om bij boekhandel Kramer te komen luisteren naar het verhaal over de kat Harry, die op een dag verdwaald raakt en de hulp van vrienden inroept om weer thuis te komen. De burgemeester gaf met dit verhaal de aftrap voor de Nationale Voorleesdagen die tot 2 februari duren.

"Ik heb vooraf wel geoefend en het boek afgelopen weekend thuis even voorgelezen", liet de burgemeester vooraf weten. De kinderen genoten van een lekker broodje en luisterden geboeid naar het verhaal. "Harry gaat naar links. Wat is link? Iedereen naar links wijzen", stelt de burgemeester voor. En alle vingertjes gaan naar links. Op de vraag wie er thuis ook een poes heeft gaan er flink wat vingers omhoog. Geen van de poezen heet echter Harry, zoals de kat uit het boek. "Mijn mama heet wel Harry", klinkt een klein kinderstemmetje. Of het meisje ook daadwerkelijk haar moeder bedoelde, of juist haar vader bleef onduidelijk.

Als de burgemeester het boek uit heeft blijkt dat er tijd is om het verhaal nog eens te lezen. "Kinderen kunnen wel honderd keer hetzelfde verhaal horen", aldus Veronie Snijder-Kramer van boekhandel Kramer. Bengevoord begint gewoon weer van voren af aan. Maar nu blijken de kinderen toch andere dingen op de plaatjes op te merken. "kijk een brandblusser", wijst een jongetje vooraan. Ook in de tweede versie van het verhaal weet de burgemeester de kinderen te boeien. "Hij doet het ook zo leuk", vindt Veronie.

Als bedankje ontving de burgemeester een 'grote mensen boek'; zonder plaatjes.

Ook op ander scholen was er aandacht voor de Nationale Voorleesdagen. Op basisschool de Esch kwam Ernst Daniël Smid voorlezen.
De Nationale voorleesdagen zijn bedoeld om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Meer informatie over de Nationale Voorleesdagen en voorleestips zijn te vinden op de website: https://www.nationalevoorleesdagen.nl.

Kinderen van 't Waliën luisteren aandachtig. Foto: Verona Westera

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant