De Ondernemerskring Buitengebied Winterswijk heeft een onderzoeksrapport overhandigd aan de wethouder. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De Ondernemerskring Buitengebied Winterswijk heeft een onderzoeksrapport overhandigd aan de wethouder. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Mooi landschap belangrijke reden om er te wonen en werken

Algemeen

Grote doel: meer ondernemers in het buitengebied

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Op vrijdag 17 januari overhandigde Jan Bent, voorzitter van de Vereniging Ondernemers Buitengebied Winterswijk (OBW), een onderzoeksrapport aan wethouder Wim Elferdink. Met het onderzoek heeft de vereniging een begin gemaakt met het in kaart brengen van de wensen en behoeften van ondernemers in het buitengebied. Er zijn daar zo'n 800 bedrijven gevestigd, die werk bieden aan ongeveer 2500 mensen. De resultaten kunnen volgens Bent goed gebruikt worden bij de verdere invulling van de omgevingsvisie. "Het is mooi dat de ondernemers dit zelf hebben opgepakt", reageerde wethouder Elferdink. Hij verwacht zeker dat het onderzoek nut heeft voor onderbouwing van gemeentelijk beleid.

Meer niet-agrarische ondernemers dan gedacht
Het onderzoek is uitgevoerd door Gea Boesenkool van Aarde-Werk "de Stegge" en Wim Korsten van het Ontwikkelbedrijf. Zij zijn beide ondernemer in het buitengebied en ook bestuurslid van OBW. Zij hebben een lijst van actieve ondernemers opgesteld en een enquête naar ze gestuurd. De respons was 29%, wat volgens de twee onderzoekers hoog is. "Wij wilden goed inzicht krijgen in het ondernemerschap in het buitengebied", lichtte Korsten toe. Tot enkele jaren geleden werd er gedacht dat er alleen agrariërs met daarnaast enkele grote bedrijven en winkels in het buitengebied te vinden zijn. De werkelijkheid is anders. Er zijn 800 bedrijven, waarvan er 550 niet-agrarisch zijn. "Dit zegt ook iets over de veranderingen op het platteland. Nieuw ondernemerschap is daar een grotere rol gaan spelen." De bedrijven zorgen samen voor een werkgelegenheid van 2500 arbeidsplaatsen. Voor die net-agrarische bedrijven is een belangrijke reden om zich in het buitengebied te vestigen dat ze er graag willen wonen en werken vanwege de aantrekkelijke omgeving en de ruimte. "Er is geen economische motivatie".

Niet nadelig voor landbouw en landschap
De agrarische bedrijven zijn grotendeels melkveebedrijven. Ze produceren vooral voor de wereldmarkt, maar een derde deel ziet kansen voor andere lokaal en regionaal afgezette producten en is ook geïnteresseerd in agrarisch natuurbeheer. Van de niet-agrarische bedrijven valt op dat ze behoorlijk gespecialiseerd zijn en dat er een nationale en internationale afzet is. Dat er steeds meer andersoortige bedrijven op boerenerven en voormalige boerenerven zijn gevestigd wordt door bijna iedereen als positief ervaren. Dat geldt ook voor het bewonen van grote boerderijen door meerdere huishoudens. "Soms wordt wel de voorwaarde er bij genoemd", zei Korsten, "dat deze ontwikkelingen niet nadelig moeten zijn voor het landschap en de bestaande agrarische bedrijfsvoering niet in gevaar moeten brengen. Dat vinden wij als OBW een logische voorwaarde."

Karakteristiek type ondernemer
De conclusie van het onderzoek is dat het ondernemerschap in het buitengebied van Winterswijk groot is en gevarieerd en dat het economisch belangrijk is. Het is niet aan te geven welk bedrijf er het beste past. Er is eerder een karakteristiek type ondernemer dan een karakteristiek type bedrijf, omdat ze allemaal de mooie omgeving waarderen. Vanuit die ondernemers wordt zeer positief gedacht over het geven van meer functies aan vrijkomende agrarische bebouwing. Daar liggen kansen voor wonen en werken en de combinatie ervan. Opvallend vinden de onderzoekers de enorm grote waardering voor het landschap. Maar ook het dorp Winterswijk met de goede voorzieningen wordt als pluspunt genoemd voor een onderneming in het buitengebied. Dat het aantal niet-agrarische bedrijven toeneemt ten opzichte van de agrarische bedrijven hoeft niet tot problemen te leiden, als er respectvol met elkaar wordt omgegaan.

Geluk dat omgevingsvisie is vertraagd
Jan Bent is trots op het resultaat. "Het onderzoek geeft veel goed handvaten. Zeker ook naar de gemeente toe. Het geeft aan waar rekening mee gehouden kan worden bij toekomstig beleid." Duidelijk is dat er behoefte aan meer woon- en werkruimte. "Hoe ga je dat als gemeente ruimhartig steunen in plaats van af te remmen." Het helpt dan dat grotere boerderijen gemakkelijker voor meer verschillende werk- en woonfuncties kunnen worden gebruikt. "Als er relatief weinig kan met grote gebouwen dan zullen ze vooral toegankelijk zijn voor kapitaalkrachtigen", constateerde Korsten. Voor jongere mensen en jonge ondernemers is een hele boerderij te duur. Wethouder Elferdink noemde het een geluk voor de OBW dat de omgevingsvisie is vertraagd. Daarom is er nog ruimte om de resultaten van het onderzoek en de conclusies ervan daarbij te betrekken. De OBW is echter nog niet klaar met onderzoeken. "We willen nog concreter maken wat ondernemers in het buitengebied nodig hebben", zei Bent. Het grote doel van de OBW is dat er zich nog meer ondernemers in het buitengebied vestigen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant