Afbeelding

Zoektocht naar achtergrond Max van Dam in film

Algemeen

WINTERSWIJK - Ongewone taferelen in museum Wereld van Wenters aan de Meddosestraat afgelopen vrijdag 18 januari. Een professionele filmploeg onder leiding van Lex Schellevis maakte opnames voor een film voor jongeren over de joodse schilder Max van Dam die in 1910 in Winterswijk geboren werd en in 1943 in Sobibór vermoord werd. "Wij willen dat Max van Dam niet vergeten wordt", zegt bestuurslid Sjoerd Kemeling van Vereniging Het Museum. "Vooral het verhaal er achter moet verteld worden."

Door Sander Damen

Maler, kom raus!
Aan dat verhaal werd het afgelopen jaar op acht plekken in Nederland en in Sobibór aandacht besteed door verschillende tentoonstellingen. In de Wereld van Wenters gebeurde met de tentoonstelling 'Maler kom raus!'. De titel van de tentoonstelling refereert aan het moment dat Van Dam in Sobibór met een groot aantal medegevangenen in de rij stond om als represaille voor een massale vluchtpoging vergast te worden. Toen de gevreesde kampbeul Karl Frenzel Max van Dam opmerkte, schreeuwde hij 'Maler, komm 'raus' naar Van Dam. De schilder moest namelijk eerst nog Frenzels' portret afmaken waaraan hij op dat moment nog werkte.

Film
De film die ongeveer twintig minuten gaat duren vertelt het verhaal van een schoolklas die een bezoek brengt aan de tentoonstelling 'Maler, komm raus!'. Hoofdrolspeelster Maria raakt daar dusdanig onder de indruk van Max van Dam dat zij meer over zijn leven wil weten, daarbij ontmoet ze een jongen, Levi, die haar fascinatie voor de schilder deelt. Samen gaan ze op zoek naar het verhaal van de Winterswijkse schilder.

Maria
Hoofdrolspelers zijn Maria Frolova en Beer Swindels, leerlingen van het Gerrit Komrij College. Tussen de drukte van de opnames door kunnen we Maria kort wat vragen stellen. Al snel daarna wacht al weer een nieuwe scene. "Ik speel bij de kerk af en toe toneel", vertelt ze. "Toen ik de oproep om auditie te doen las, heb ik meteen gereageerd. Het is heel gaaf om te doen. In het begin was het ook een beetje spannend, maar nu niet meer. Het lijkt me helemaal gaaf naar Soribór te gaan voor de laatste opnames."

Soribór
"Of we in Soribór opnames kunnen gaan maken, is nog even afwachten", zegt Schellevis. "Dat hangt nog van financiering af." De film gaat op 19 maart, de geboortedag van Van Dam in 1910, om precies 19 uur in première bij Skopein. "Na de première wordt de film in ieder geval op het Gerrit Komrij College vertoond", vertelt Kemeling. "Zij zijn onze partner. Zij zorgden voor de acteurs. Hoe we het na afronding van de film gaan doen, weten we nog niet precies. Misschien dat we dvd's maken en verspreiden onder scholen of dat we de film online beschikbaar maken. Het belangrijkste is dat het verhaal van Max van Dam doorverteld wordt. Dat verdient hij."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant