Wim Ruessink geeft uitleg. Foto: Clemens Bielen
Wim Ruessink geeft uitleg. Foto: Clemens Bielen

College brengt 'speels' werkbezoek aan carillon in Jacobstoren

Algemeen

WINTERSWIJK- Op woensdagmorgen 15 januari werd op het carillon 'Scarborough Fair', bekend van 'Simon & Garfunkel' ten gehore gebracht. Op zich niet bijzonder, want beiaardier Wim Ruessink beschikt over een uitgebreid repertoire van barok- tot popmuziek, maar wie boven in het carillon had kunnen kijken, had daar burgemeester Joris Bengevoord naast de beiaardier aangetroffen, terwijl ze samen in 'quatre-mains' het stuk uitvoerden. Onder toeziend oog van de wethouders, die nu ook wel eens wilden weten waar de klepels hingen. Het vormde het slotakkoord van een interessant werkbezoek dat het voltallige college aan het carillon bracht.

Door onze verslaggever

De Jacobstoren staat voor een grootschalige restauratie, maar ook het carillon wordt aan een uitgebreide restauratie onderworpen en kan zich verheugen op een nieuwe computergestuurde bediening met vele mogelijkheden, draaibare klepels en nieuwe bedrading of 'stokken' zoals dat in vaktermen luidt. De torenklok wordt voorzien van een nieuw vergulde wijzerplaat, nieuwe verlichting en nieuwe assen voor de wijzers om ze stormvast te maken.

Jubileumjaar
Het gezelschap werd welkom geheten door beiaardier Wim Ruessink. Als 'man van de klok' zoals hij zichzelf schertsend betitelde, wist hij interessante details over het carillon te vertellen. Een verhaal dat ook klonk als een klok.
Het carillon werd 25 jaar geleden in december 1993 voor het eerst bespeeld. Een groep enthousiaste vrijwilligers was er toen in geslaagd de benodigde gelden voor een carillon binnen te halen. Er zijn inwoners van Winterswijk die een eigen klok of klokje 'bezitten'. Het carillon bestaat uit 48 klokken en beslaat daarmee vier octaven en wordt 'middelzwaar' genoemd; er zijn er ook van 72 klokken, maar dan moet je volgens Ruessink brood meenemen om van links naar rechts te komen op het carillon.

Klare klokkentaal
Naast het carillon zijn er natuurlijk nog de reguliere klokken met verschillende namen, die Ruessink over elkaar heen liet buitelen: de zondagsklok, de middagklok, de brandklok, de papklok.
Ruessink: "De klok heeft van oorsprong een rituele functie, een oproep om naar de kerk te gaan. En elke klok heeft zijn eigen betekenis, zijn eigen taal. De klokkencode kan heel ver gaan: in Aalten kun je aan de manier van luiden nog horen of er een man of een vrouw is overleden. De pempklok wordt gebruikt bij uitvaarten."
Tot slot overhandigde Wim Ruessink nog het 'Winterswijks Beiaardboek' aan de burgemeester, die op zijn beurt met een pakket echt Winterswijks bier over de brug kwam.

De burgemeester bespeelt het carillon samen met Wim Ruessink. Foto: Clemens Bielen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant