Een reliëf van lucifers. Foto: PR Museumfabriek
Een reliëf van lucifers. Foto: PR Museumfabriek

Tentoonstelling van reliëfs in Museumfabriek

Algemeen

WINTERSWIJK - Wie heeft het vroeger niet gedaan op school, knutselen met luciferhoutjes? Hoewel het veelal eenvoudige werkjes waren, zijn er mensen die dit als hun hobby hebben, in het Engels 'matchitecture' genoemd. Zij maken ware kunstwerken van de houten stokjes, als beeld, maar ook als schilderij. Iemand die schilderijen van luciferhoutjes heeft gemaakt, is de inmiddels overleden Winterswijker Henk Sloetjes. In zijn werken zijn Achterhoekse en Winterswijkse landschappen en taferelen te zien, vooral oude schuren en boerderijen. De door Sloetjes gemaakte werken, door de maker zelf 'Reliëfs in lucifers' genoemd, zijn, na zijn overlijden, door zijn familie aan Vereniging Het Museum geschonken. Vanaf vrijdag 1 februari zullen ze in de Museumfabriek te Winterswijk te bewonderen zijn. De opening van de tentoonstelling zal diezelfde dag om 16.00 uur plaatsvinden.

De heer Sloetjes heeft diepte in zijn werk weten te creëren, door luciferhoutje op luciferhoutje te plakken en schaduwen aan te brengen met behulp van een soldeerbout.
Het begon toen Sloetjes nog jong was en voorwerpen zag die waren gebouwd van lucifers. Hij vroeg zich af of hij iets dergelijks ook kon maken. Toen hij vervolgens bij een tentoonstelling enkele pentekeningen zag liggen die hij mooi vond, ontstond het idee iets soortgelijks te doen, maar dan de arceerlijnen te vervangen door luciferhoutjes. Wat volgde was een reliëf met daarop het beeltenis van een boerderijtje.

Wat meer bekendheid kreeg Henk Sloetjes toen hij zich aansloot bij 'Stichting Gilde Winterswijk', een organisatie die zich inzet voor het overdragen van informatie aan de jongere garde. Hoewel men daar in eerste instantie niet wist wat ze zich voor moesten stellen bij dat wat Sloetjes deed, waren ze bijzonder verrast door de kunstwerken die hij had gemaakt. Door zich bij het Gilde aan te sluiten, had hij ook de mogelijkheid zijn werk aan een groter publiek te tonen. De evenementen waar het Gilde ook aanwezig was en waar Sloetjes zijn werk tentoon kon stellen, werden druk bezocht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant