Afbeelding

Bedrijven Dennenoord worden niet verplaatst

Algemeen

WINTERSWIJK – Over de aanpak van Dennenoord wordt al vele jaren in de Winterswijkse politiek gesproken. Vorig jaar werd een eventuele sanering weer actueel. Nadat bleek dat de provincie Gelderland niet de helft van de kosten wilde bijdragen voor de verplaatsing van de overgebleven bedrijven, gaf de gemeenteraad opdracht vier scenario's uit te werken en daarvan de kosten in beeld te brengen. Daarbij werden de kosten van sanering wel opnieuw in beeld gebracht. Het college van B en W stelt de raad nu voor om te kiezen voor het scenario met een herverkaveling van Dennenoord. Daardoor zullen daar drie bedrijven kunnen blijven. Door het terrein anders in te richten wordt de overlast voor omwonenden minder. Wethouder Wim Elferdink noemt dit binnen de huidige kaders het best mogelijke besluit "mits de ondernemers mee willen werken".

Door Bernhard Harfsterkamp

Geheimhouding ten aanzien van financiële onderbouwing
De gemeenteraad zal het voorstel van B en W bespreken in de commissievergadering van 17 januari. Daarna wordt er een besluit genomen in de gemeenteraadsvergadering van 31 januari. Over de financiële gevolgen van de verschillende scenario's mogen de raads- en commissieleden niets in het openbaar zeggen. Hiervoor is voorlopig geheimhouding opgelegd, omdat er nog met de ondernemers die op Dennenoord zitten moet worden onderhandeld. Dat scenario vier, waarbij Dennenoord gesaneerd wordt, het duurst is lijkt logisch. Het is ook niet te verwachten dat de raad dit scenario nu opeens wel zal omarmen, aangezien een meerderheid al in beslotenheid had aangegeven dit niet te willen. Wethouder Elferdink denkt dat het herverkavelingscenario het meest tegemoet komt aan de wensen van de gemeenteraad. Bovendien maakt het mogelijk om de geluidsoverlast voor omwonenden te verminderen. Wat de bedrijven en de omwonenden er van vinden moet nog blijken. Zij kunnen inspreken tijdens de commissie- en raadsvergadering. De bedrijven en een vertegenwoordiger van de buurt zijn wel over het besluit geïnformeerd.

Enige uitbreidingsruimte voor Verhaegh Trading
Centraal bij de herverkaveling van het bedrijventerrein staat het bedrijf Verhaegh Trading. Voor dit bedrijf wordt één locatie gerealiseerd, die dichterbij de Hanenkampweg komt te liggen. Volgens de wethouder zal daardoor de geluidsoverlast voor de bewoners die het dichtsbij wonen verminderen. Twee kleine bedrijven, Bartelds en Van de Biggelaar moeten bij dit scenario op het terrein verplaatst worden of worden uitgekocht. Bij deze herverkaveling ontstaat een halve hectare uitbreidingsruimte voor Verhaegh Trading. Dat bedrijf heeft echter aangegeven daarvoor minimaal drie hectare nodig te hebben. Na de herverkaveling is er 2,5 hectare beschikbaar voor de aanleg van een zonnepark, waarover de gemeente in gesprek is met de AGEM, de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij. Met scenario 1 was de situatie op Dennenoord ongewijzigd gebleven. Bij scenario twee was Verhaegh Trading herverkaveld en zouden de twee kleinere bedrijven op hun plek blijven.

Rond 2010 was de visie van de gemeenteraad dat Dennenoord gesaneerd zou worden en dat het terrein een bestemming voor verblijfsrecreatie zou krijgen. Dit plan werd toen ontwikkeld in samenhang met mogelijkheden voor meer verblijfsrecreatie bij 't Hilgelo. De bestemmingsplanwijziging voor Dennenoord is echter nooit in procedure gebracht. Intussen zijn wel de bedrijven van Jan Verhaegh, Hofman en Mulder verplaatst, deels met provinciale subsidie. Aan een eerdere provinciale subsidie was de voorwaarde verbonden dat voor media 2020 het terrein gerevitaliseerd moet zijn, dat wil zeggen dat de wegen en riolering vernieuwd moeten zijn. Ook is afgesproken dat er bijna een halve hectare nieuwe natuur moet worden aangelegd. Als alles is gerealiseerd zal als er sprake is van geluidsoverlast meteen duidelijk zijn, wie die veroorzaakt. "Wij zullen dan metingen verrichten en bij overtredingen in gesprek gaan en daarna optreden", zegt wethouder Elferdink. Tegen de verleende milieuvergunning loopt nog een bezwarenprocedure van de omwonenden. Verwacht wordt dat de rechter binnenkort een uitspraak doet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant