Afbeelding

Charlotte Rixten (25) nieuwe directeur van Villa Mondriaan

Algemeen

Nieuwe 'Jongste Museumdirecteur' is oude bekende

WINTERSWIJK- Twee jaar geleden begon zij haar stage bij Villa Mondriaan als junior-directeur. Nu heeft het bestuur van Villa Mondriaan besloten om Charlotte Rixten (25) te benoemen tot directeur. Na Judith Kadee heeft het museum opnieuw gekozen voor een jonge veelbelovende directeur met internationale ervaring in de culturele wereld, die zich de jongste van Nederland mag noemen in die functie. Zij vindt het niet erg om zo geafficheerd te worden. Ondanks haar jonge leeftijd hoopt ze te laten zien dat ze alle kwaliteiten bezit om haar aanstelling tot een succes te maken. Charlotte volgt Judith Kadee op (26), die met ingang van 14 januari conservator wordt van Museum Escher in het Paleis in Den Haag.

Door onze verslaggever

Charlotte begon met de studie 'Internationale Betrekkingen', maar kwam er in het Louvre achter, dat ze verder wilde in de kunst. Aan de Rijksuniversiteit Groningen behaalde zij twee bachelors: 'Internationale Betrekkingen' en 'Kunstgeschiedenis'. Via een beurs van het VSBFonds kon zij een masteropleiding volgen in Edinburgh over online-collecties voor musea. Het VSBFonds ondersteunt sociale en culturele projecten, die actief burgerschap versterken. Zij heeft de opleiding cum laude afgerond. Aan ambitie geen gebrek; dat blijkt direct als je met haar in gesprek komt.

'Kunst bestaat niet in een vacuüm'

Volgens Charlotte komt haar studie 'Internationale Betrekkingen' toch goed van pas: "De studie is heel breed; je krijgt inzicht hoe de Europese Unie in elkaar zit en hoe de financiële stromen lopen in binnen- en buitenland. De kunstwereld werkt veel met subsidies en het is handig om dan de weg te weten. De plaats die de kunst in de maatschappij inneemt kun je ook in een breder perspectief zien. Kunst bestaat niet in een vacuüm, maar is een werkzaam bestanddeel van onze samenleving. De vraag wat een kunstwerk mét ons doet en vóór ons doet, is interessant voor iedereen."

Projecten en Exposities
In de praktijk vertaalt zich dat in onder andere educatieve programma's voor de scholen. Duizend leerlingen van basisscholen en middelbare scholen – niet alleen van het Komrij College maar ook vanuit de Achterhoek en Duitsland – bezoeken Villa Mondriaan in het kader van deze programma's.
Een ander voorbeeld van 'het museum als onderdeel van de samenleving' uit zich in het project 'Liqa Mondriaan'. 'Liqa' betekent vriendschappelijk: nieuwe Nederlanders worden opgeleid als rondleider in Villa Mondriaan in hun eigen taal. Je zou het een inburgeringsproject kunnen noemen.
"Dat kunst een interactief onderdeel is van de samenleving blijkt ook uit de geëngageerde kunst van Stephany Caparn, die in het paviljoen te zien is. De expositie heeft nieuwe archetypes tot onderwerp. De universele ideeënpatronen zijn aan het veranderen: we zien onder andere homostellen en transgenders."

Houd je rekening met je bezoekers bij de keuze van een tentoonstelling?
"Je doet het uiteindelijk voor de bezoekers, maar je mag de bezoekers ook een beetje uitdagen of op het verkeerde been zetten. We hebben natuurlijk de vaste collectie van voornamelijk vroeg, figuratief, werk van Mondriaan, maar we willen ook veelbelovende jonge kunstenaars van moderne kunst een gelegenheid geven zich te presenteren. Het idee dat Winterswijk vooral het figuratieve zou omarmen is al gelogenstraft. Dat is dus helemaal niet zo; dat heeft zich de afgelopen jaren wel bewezen. Iedereen kent wel de vlakken en lijnen van Mondriaan, maar wij kunnen laten zien wat er achter zit en hoe hij zover is gekomen. Wij kunnen vertellen wat anderen niet kunnen vertellen."

Online collecties toekomstdroom
Charlotte is in Edinburgh cum laude afgestudeerd op online collecties en ze heeft de stiekeme wens daar ooit nog eens wat meer mee te doen, maar wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Charlotte: "Bij een online versie van een werk is gebruik gemaakt van verschillende soorten scanners. Scanners met miljoenen pixels of infraroodscanners, die de lagen onder het kunstwerk kunnen blootleggen. Je kunt bij een online versie op detail inzoomen. Misschien zit er onder een werk van Mondriaan nog wel een ander 'kunstwerk' of schets.
Deze 'droom' moet nog even op realisatie wachten, maar ze kijkt nu al uit naar het feestweekend van 8,9 en 10 maart: 'Piet is jarig'. Dan wordt de nieuwe tentoonstelling Face Off geopend. Iedereen mag dan voor de helft van de prijs naar binnen, veel activiteiten en … koffie met gebak. Onder de bezielende leiding van Charlotte Rixten zal dat ongetwijfeld een succes worden!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant