Grotere zonneparken in grootschalige ruilverkavelingsgebieden

Algemeen

Geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest onder en bij zonnepanelen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de gemeenteraadsvergadering van 20 december werd het beleidskader zonneparken en zonnevelden besproken. Alle raadsfracties waren positief over het voorstel. Gewaardeerd werd dat de gemeente Winterswijk als eerste in de Achterhoek zo'n kader heeft. Het regelt dat parken en velden niet zomaar overal aangelegd kunnen worden, omdat er rekening moet worden gehouden met het kwetsbare landschap. Toch vond Wim Wassink (CDA) dat niet elk deel van Winterswijk even kwetsbaar is en dat daar meer ruimte moet zijn voor grootschaligere zonneparken en –velden. Het amendement werd mede ingediend door Winterswijks Belang en de VVD en kreeg de steun van bijna de gehele gemeenteraad. Alleen GroenLinks stemde tegen.

'Nee, tenzij' wordt 'ja, mits'
Bij het amendement ging het om het verandering van 'nee, tenzij' in 'ja, mits'. Burgemeester en wethouders hadden voorgesteld grootschalige zonneparken alleen toe te staan in 'een open landschap (grootschalige jonge ontginningen)'en daarbij 'nee, tenzij' als uitgangspunt te hanteren. Per situatie zou dan beoordeeld moeten worden of het gebied werkelijk geschikt is voor een grootschalige invulling. Wassink gaf al bij de behandeling in de commissie ruimte aan dat te defensief te vinden. 'Ja, mits' leek hem beter, want dan wisten initiatiefnemers dat de grondhouding van de gemeente om mee te willen werken positief is. Wethouder Wim Elferdink reageerde toen dat hij eerst wilde nagaan of er juridisch verschil tussen de 'ja,mits' en 'nee,tenzi' was. Dat bleek niet het geval, waardoor hij in de raadsvergadering geen moeite meer had met het amendement.

Grootschalige en industriële zonneparken
Het amendement ging echter nog iets verder, want daardoor wordt het mogelijk om 'enkele grootschalige of industriële zonneparken' aan te leggen in 'grootschalige ruilverkavelingsgebieden'. Wel werd er een plafond van 120 hectare tot juni 2022 ingesteld. Op dat tijdstip stopt de periode waarin geen windmolens in Winterswijk geplaatst mogen worden. Dan zal de gemeenteraad opnieuw bekijken of er windenergie en meer grootschalige zonneparken nodig zijn om de duurzame energie voor Winterswijk op te wekken. Waar die grootschalige ruilverkavelingsgebieden in Winterswijk liggen werd niet duidelijk. Een grootschalige ruilverkaveling is Winterswijk bespaard gebleven. De oorspronkelijke aanduiding van B en W is dan ook adequater, want relatief grootschalig jong ontginningslandschap is op een enkele plek te vinden, zoals in Huppel en Meddo langs de Duitse grens. Hier lagen ooit de grote heidevelden, die vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw zijn ontgonnen.

Extra eisen voor inrichting en beheer
Winterswijks Belang diende ook nog een amendement in. Vlok van Harten gaf aan dat haar partij wil dat bij de inrichting en het beheer van de zonneparken en –velden geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest mogen worden gebruikt. Meer zonne-energie moet ook tot meer soorten planten en dieren kunnen leiden. Dit leidde tot enige discussie. Wat mag wel en niet? Zijn biologische bestrijdingsmiddelen dan ook niet toegestaan? Na een lange schorsing werd daarom het amendement aangepast en werd 'chemische' toegevoegd. Het amendement werd daarna door alle partijen ondersteund.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant