Foto:

WHV de Karper wil bestuursleden 'aan de haak slaan'

Een uitdaging ook voor 'buitenstaanders'

WINTERSWIJK- De Winterswijkse Hengelaars Vereniging 'De Karper' behoort met bijna 1800 leden tot de grootste verenigingen binnen de gemeentegrens. Toen een half jaar geleden het bestuur opstapte, werd Martin Giesen en Hans Bax gevraagd om als interim-bestuur op te treden. Die periode wordt na overleg met de leden met een half jaar verlengd, maar in de tussentijd gaan de beide heren naarstig op zoek naar nieuw bloed. Zij willen een grote vis vangen.

Door onze verslaggever

De interim-bestuursleden vissen niet alleen in eigen 'vijver'. Giesen: "Na de bestuurscrisis in mei van dit jaar kregen wij de opdracht om orde op zaken te stellen. Wij hebben ervoor gezorgd, dat de vereniging weer overeind gekrabbeld is en dat het bestuurlijk en juridisch weer klopt, en financieel inzichtelijk is gemaakt; in overleg met de leden is besloten er nog een half jaartje aan vast te plakken om de puntjes op de i te zetten. We gaan niet terugkijken, maar richten ons op de toekomst. Ook buiten de vereniging zijn geschikte kandidaten mogelijk.

Bedrijfsmanager met affiniteit
Giesen: "Wij zijn op zoek naar bestuurlijke kwaliteit en bestuurlijke potentie. Affiniteit met de hengelsport is wel een pre, maar zelfs dat is niet beslist noodzakelijk. Voor iemand met ambitie die bijvoorbeeld bij een financiële instelling werkt, is de vereniging een ideale springplank om bestuurlijke ervaring op te doen."
Volgens Bax is de vereniging zó groot, dat het besturen ervan gelijkenis heeft met het managen van een bedrijf: "Een vereniging van bijna 1800 leden met een omzet van 70.000 euro. Met 'De Puls' in Winterswijk, de Meddose Kolk en 'Het Kloosterveld' in Kotten is WHV De Karper eigenaar van drie kolken met de verplichting tot natuurbeheer binnen beschermd gebied. Je krijgt als bestuurder te maken met bijbehorende wetgeving; dat is met name duidelijk geworden bij de droogte van afgelopen zomer. Dan kun je voor moeilijke dilemma's komen te staan. Visbeheer behoort ook tot de taken van de vereniging, waarvoor deskundigheid in huis moet worden gehaald. Al met al een uitdaging voor een bestuurder met ambitie."

Activiteiten
Giesen: "Tot zover lijkt de vereniging een kweekvijver voor management en is de vergelijking met bedrijfsmanagement niet irreëel, maar WHV De Karper blijft natuurlijk een vereniging voor liefhebbers van de hengelsport met vele activiteiten, die door diverse commissies worden georganiseerd. Een greep uit de activiteiten: Wij geven voorlichting op scholen, organiseren een viscursus, houden viswedstrijden voor de jeugd, er is begeleiding bij selectiewedstrijden, en er bestaat een competitie." Genoeg te doen voor de vereniging, die niet bestaat uit een verzameling eenlingen. Er is beslist ook sprake van sociale cohesie. In die zin gaat voor 'De Karper' de vergelijking op met een sportvereniging met als bekend probleem dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden die zich voor de vereniging willen of kunnen inzetten. Ook commissieleden zijn welkom. Er is wel ledenaanwas maar de belangstelling voor bestuurlijke taken is tanende bij de nieuwe generatie.

Hengelsport en Hengelaar
De beide heren kunnen het toch niet nalaten om nog even de mooie kant van het vissen aan te stippen: "Genietend van een prachtige natuur in alle rust een hengeltje uitwerpen. Er zijn veel elementen, die het vissen leuk maken. Je kunt erbij dromen, gedichten schrijven, de organisatie van je bedrijf oplossen. Of misschien wel 'De Karper' besturen!"
Wie meer wil weten kan terecht op www.whvdekarper.nl of mailen naar info@whvdekarper.nl.

Meer berichten