Het team van Van Eerden Goudsmid - Juwelier, met als tweede van links Marcel van Eerden. Foto: PR
Het team van Van Eerden Goudsmid - Juwelier, met als tweede van links Marcel van Eerden. Foto: PR

Al twintig jaar persoonlijke sieraden van Marcel van Eerden

AALTEN – Twintig jaar geleden startte Marcel van Eerden zijn werk als goudsmid op de deel van een boerderij in IJzerlo. Inmiddels is hij een gevestigde naam met winkel in het centrum van Aalten.

Door Kristel te Bokkel

Het verhaal achter het sieraad blijft het meest bijzonder voor Van Eerden Juwelier - Goudsmid. "Ik zeg vaak dat de mensen me wakker mogen maken met een opdracht voor een mooi herinneringssieraad. Ik vind dat echt prachtig om te mogen maken. Eerst ga ik met de klant om tafel. Het verhaal dat zij vertellen over de gebeurtenis of de herinnering zet ik om in een beeld. Mensen moeten me daar wel op vertrouwen, ik werk namelijk liever met tekeningen dan met echte voorbeelden. Dan klopt de verwachting vaak beter", aldus Marcel van Eerden.

Eerder gemaakte sieraden zijn te bekijken in een fotoboek. "Mensen kunnen in dat fotoboek kijken ter inspiratie, maar ik heb nooit eenzelfde sieraad verkocht. De basis is altijd anders."
Twintig jaar geleden begon Marcel van Eerden met een atelier op de deel van een boerderij in IJzerlo. "Het verschil tussen toen en nu is vrij groot. In die tijd kwam er eens een vertegenwoordiger bij ons langs. Hij vroeg zich af waar hij beland was en zijn eerste gedachte was dan ook 'maar dit gaan we niet doen…'. Inmiddels hebben we een mooie winkel en doen we zaken met diverse leveranciers van mooie sieraden en horloges."

Na een aantal jaren aan de Hofstraat is van Eerden Juwelier - Goudsmid in 2009 verhuisd naar de Landstraat. Inmiddels weten mensen uit het hele land de Aaltense goudsmid te vinden. Van Eerden: "Van Klazienaveen tot aan Tilburg weten de mensen me te vinden voor een persoonlijk sieraad. Een sieraad wordt pas echt persoonlijk door het verwerken van bijvoorbeeld een vingerafdruk of as van de overledene. Ook vanuit Duitsland komen er klanten omdat daar niets met de as van een overledene gedaan mag worden."

De kracht van Juwelier en Goudsmid van Eerden is de combinatie tussen beide: de goudsmid met atelier in de winkel. Van Eerden: "We kunnen alles intern repareren. Bijna niets gaat de deur uit ter reparatie." Daarbij zijn de merken die verkocht worden, afgestemd op de eigen collectie van de goudsmid.

Naast werk in opdracht heeft goudsmid Marcel van Eerden in de afgelopen twintig jaar ook verschillende sieradenlijnen uitgebracht. "Ik heb bijvoorbeeld een eigen trouwringencollectie uitgebracht, dit zijn gouden ringen in combinatie met titanium. In de toekomst wil ik nog meer sieradenlijnen ontwerpen. Ik heb nog zoveel mooie ideeën."

Het twintigjarig jubileum wordt woensdag 9 januari gevierd met een open huis van 14:00 tot 18:00 uur. Iedereen is welkom aan de Landstraat 8 om een kijkje achter de schermen te komen nemen en het geheim van de smid te ontdekken. Natuurlijk wordt er dan ook geproost op de komende twintig jaar.

Meer berichten