Op de kaart is te zien waar de AED's hangen. Afbeelding: PR
Op de kaart is te zien waar de AED's hangen. Afbeelding: PR

Waar hangen de AED's in Winterswijk?

Algemeen

WINTERSWIJK - Bij de oprichting van de Stichting Hart4Winterswijk eind 2016 waren er slechts acht AED's in de bebouwde kom beschikbaar. Inmiddels is het aantal AED's in de bebouwde kom van 8 naar 51 AED's gestegen. Johan G. Esendam, voorzitter van Hart4Winterswijk: "Als bestuur van Hart4Winterswijk zijn wij ontzettend trots dat wij dit aantal van 51 AED's nu al hebben gerealiseerd. Dit is mede te danken door sponsorbijdragen van bedrijven, maar vooral door inzamelingsacties van mensen in hun eigen woonbuurten. Ondersteund met Beachvlaggen, actiebrieven en deelnameformulieren, zijn mensen als onze ambassadeurs in hun eigen buurt huis-aan-huis langs geweest om geld in te zamelen voor een eigen buurt-AED. Ons motto: WONEN vlakbij een AED, een VEILIG idee! Is voor deze buurten als een HARTveilige buurt nu gerealiseerd".

6-minutenzones
Uitgangspunt voor de plaatsbepaling van de AED's in wijken en buurten, zijn de zogenaamde 6-minutenzones van de Nederlandse Hartstichting. Esendam legt uit: "Een 6-Minutenzone is een gebied, dat zo is ingericht dat binnen 6 minuten de juiste handelingen kunnen worden verricht wanneer iemand een hartstilstand krijgt: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten. Hiervoor hebben we de bebouwde kom van Winterswijk opgedeeld in elkaar overlappende cirkels met een maximale diameter van 500 meter. In het hart van de cirkel wordt de AED geïnstalleerd." Op bijgaand kaartje zijn in de groene cirkels de al gerealiseerde AED's aangegeven. De oranje cirkels zijn de nog gewenste locaties waar nog een AED moet komen. Voor die buurten zullen er begin volgend jaar nog inzamelingsacties worden gehouden, om ook deze buurten HARTveilig te krijgen. Die buurten zijn: Het Kreil, Hoge Wieber Zuid, Hakkelerkamp Noord, Hakkelerkamp Zuid, Helderkamp-Huininkhof en het Windmolenveld. Wie mee wil helpen kan zich aanmelden via info@hart4winterswijk.nl. Waar de AED's hangen is te zien op de actuele kaart van de bebouwde kom en een overzichtstabel op website www.hart4winterswijk.nl.

Volg een AED- en reanimatiecursus!
Johan G. Esendam: "Met voldoende AED's zijn we er echter nog niet. Rondom elke AED moeten er ook voldoende mensen komen die kunnen reanimeren. Daarom willen we het volgen van een AED- en reanimatiecursus bij de Winterswijkse bevolking stimuleren en coördineren. Mede daarvoor zijn wij Reanimatiepartner van de Nederlandse Hartstichting geworden. Hiervoor is ons bestuur uitgebreid met twee opleidingscoördinatoren: Hans Demkes en Hans van der Meij". Hans Demkes vertelt: "Als opleidingscoördinatoren werken wij samen met erkende instructeurs van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). De cursus wordt gegeven in één van de volgende leslocaties: Rode Kruis gebouw Gasthuisstraat 78, Winterswijkse Uitdaging (Oude SNS-bank) Torenstraat 9 of het gebouw van Loge 'De Achterhoe'" Jeugdkerkstraat 6. De cursus duurt één avond, kost 35 euro en wordt vaak vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering vergoed". Informatie: www.hart4winterswijk.nl, 06-12060401 of opleidingen@hart4winterswijk.nl.

Bedrijven stellen hun AED beschikbaar
Op verzoek van de Stichting Hart4Winterswijk hebben diverse bedrijven recent hun AED naar buiten geplaatst, waardoor deze nu ook voor de buurt beschikbaar is. Wim Kos bestuurslid beheer van Hart4Winterswijk: "Wij zijn bij bedrijven langs geweest om hen te vragen om hun AED, die voor intern gebruik binnen hing, naar buiten te plaatsen in een geklimatiseerde buitenkast, beveiligd met een pincode. Spontaan hebben diverse bedrijven daarop gereageerd, waardoor de AED nu ook voor de directe omgeving 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar is".

Wim Kos vertelt hoe dat werkt: "Omdat het bedrijf al een AED heeft, bieden wij bedrijven de geklimatiseerde buitenkast, beveiligd met een pincode aan voor € 750,-. Voor dat bedrag installeert één van onze leden van het onderhoudsteam de kast en sluit deze via een transformator aan op de elektrische installatie van het bedrijf. Na de installatie zorgen wij dat de AED wordt aangemeld bij het oproepsysteem van HartslagNU, wat gekoppeld is aan de meldkamer van 112. De AED is dan 24/7 voor de directe omgeving beschikbaar om te worden ingezet bij een eventuele calamiteit in de buurt. Deze AED's zijn een welkome aanvulling op ons AED-netwerk."

De Novel Group aan de Roelvinkstraat 1 en Fairbanks Nijhuis aan de Parallelweg 4, hebben hun aan AED nu ook beschikbaar voor de buurt in een buitenkast geplaatst. Supermarkt Jumbo aan de Europalaan 105 heeft met een bijdrage van City Wonen, Leen Bakker en Tolkamp Keukens haar AED eveneens in een buitenkast geplaatst. Kwerreveld Dakbedekkingen heeft haar AED beschikbaar gesteld, mede dankzij een bijdrage van Wikkerink, Koos Prins en Wassink Installaties. Deze AED hangt nu onder de luifel bij Tankstation Wikkerink aan de Koningsweg 30, eveneens voor de gehele buurt beschikbaar. Wim Kos: "Het zou fijn zijn dat meer bedrijven hun AED beschikbaar te stellen voor de buurt. Wij komen graag langs om de details door te spreken." Informatie: beheer@hart4winterswijk.nl of 06-12060401.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant