Martine Jansen en Tanja Roekevisch. Foto: Sander Damen
Martine Jansen en Tanja Roekevisch. Foto: Sander Damen

Platform pleegouders grote steun voor Achterhoekse pleeggezinnen

Algemeen

ACHTERHOEK - De ruim driehonderdtachtig pleegouders in de Achterhoek vinden veel steun bij het Platform Pleegouders Achterhoek (PPA) dat activiteiten en ontmoetingen voor ze verzorgt. "Het is voor pleegouders belangrijk contact te hebben met andere pleegouders", vertelt Tanja Roekevisch, secretaris van de stichting. "Wij hebben aan een woord vaak voldoende om elkaar te begrijpen."

Door Sander Damen

Het PPA werd eind 2014 opgericht omdat bij veel pleegouders de angst overheerste dat er door de transitie van de verantwoordelijkheid voor pleegzorg van het Rijk naar de Gemeente per 1 januari 2015 minder geld beschikbaar zou komen voor de begeleiding door de pleegzorgorganisaties. "En die ondersteuning is van wezenlijk belang voor ons," licht Roekevisch toe. "Pleegouderbegeleiders zijn onze vraagbaak."

Pleegzorgorganisaties
De meeste pleeggezinnen in de Achterhoek zijn aangesloten bij Lindenhout, de grootste pleegzorgorganisatie van Gelderland. Daarnaast is er ook de William Schrikker Groep die zich vooral richt op pleegkinderen van ouders met een verstandelijke beperking en het Leger des Heils dat christelijke pleeggezinnen ondersteunt.
Het PPA is een onafhankelijke stichting. De financiële middelen voor thema-avonden en contactdagen komen van de Achterhoekse gemeenten en van giften. De stichting organiseert diverse activiteiten als thema-avonden, lezingen en het maandelijkse pleegoudercafé waar pleegouders met elkaar kunnen bijpraten.

Naastenliefde
Het onderlinge contact tussen de pleegouders dat het PPA faciliteert, is erg belangrijk voor de pleeggezinnen, is de ervaring van medebestuurslid Martine Jansen en Tanja Roekevisch die zelf ook al jaren pleegouder zijn. Bij de familie Jansen wonen drie pleegkinderen samen met vier eigen kinderen. Bij de familie Roekevisch leven twee eigen en twee pleegkinderen.
,,Pleegouders handelen over het algemeen uit naastenliefde", zegt Roekevisch. ,,Ze hebben meestal een groot hart", vult Jansen aan. ,,Het is eigenlijk vrijwilligerswerk. Natuurlijk staat er wel een vergoeding tegenover, maar dat is geen vetpot. Pleegouders doen het omdat ze het beste willen voor het kind, niet voor het geld en niet voor zichzelf."
Dat laatste wil overigens niet zeggen dat het pleegouders niets oplevert. ,,Het is een verrijking van je leven en dat van je gezin", vindt Jansen.

Eigen omgeving
Voor kinderen die in een pleeggezin geplaatst worden, dit gebeurt over het algemeen als de ouders niet voor ze kunnen zorgen of als de veiligheid van het kind in het geding is, wordt altijd in eerste instantie een plek in de eigen omgeving gezocht. ,,Dat is voor het kind beter, maar ook voor de gemeente waarvoor het financieel aantrekkelijker is", vertelt Roekevisch.
Er zijn meerdere vormen van pleegouderschap waar de pleegzorginstellingen regelmatig pleeggezinnen voor zoeken. "Bij crisispleegzorg wordt per direct een plek gezocht voor een periode van officieel maximaal zes maanden", licht Roekevisch toe. "Bij 'zolang als nodig' vierentwintiguurs opvang nemen de pleeggezinnen pleegkinderen in het gezin op tot ze oud genoeg zijn het gezin te verlaten."
Ten slotte is er ook Weekend- en vakantieopvang. "Dan zijn de kinderen af en toe bij je in een weekend of tijdens schoolvakanties", licht Roekevisch toe. "Dat gaat in overleg met het kind en de ouders of de pleegouders van het kind."

Overleg belangrijk
Overleg is sowieso een belangrijk en vast onderdeel van het pleegzorgproces. "Iedereen die pleegouder wil worden, kan bij de pleegzorgorganisatie aangeven wat ze wel en wat ze niet willen", zegt Roekevisch. "Daarnaast is overleg binnen het gezin belangrijk. Alle gezinsleden moeten goed voorbereid worden op de komst van een pleegkind. Bespreken en voorbereiden is belangrijk, maar wij als ouders nemen het besluit", benadrukt Jansen. "Kinderen hebben uiteindelijk ook geen invloed op het krijgen van een broertje of zusje..."
Over het algemeen hebben kinderen geen moeite met pleegbroertjes of -zusjes, is de ervaring binnen het platform. "Mijn kinderen zijn er inmiddels ook wel aan gewend, voor hen hoort het er gewoon bij", zegt Jansen. "Wij vinden het ook goed dat mijn kinderen zien dat niet ieder kind opgroeit zoals zij. Dat het voor andere kinderen bijvoorbeeld níet normaal is voorgelezen te worden voor het slapen gaan."
"Dat je eigen kinderen een band opbouwen met pleegkinderen, dat is prachtig om te zien", besluit Roekevisch.
Pleeggezinnen die nog geen lid zijn van PPA kunnen contact opnemen via 06-82629980 of info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant