Lezers schrijven | Een nieuwe supermarkt in Pelkwijk nodig

Een nieuwe supermarkt in Pelkwijk nodig

Wij zitten hier in de Pelkwijk met de problematiek van het verdwijnen van de supermarkt.

Ik lees dat er dinsdag een bijeenkomst is geweest in de obs de Kolibrie. Ik neem aan dat het een bijeenkomst van de direct omwonenden betrof: mensen uit de omringende flats, die te maken hebben met de problematiek van het een bijna geheel verlaten complex. Uit de foto in Tubantia bleek het veelal om bewoners met rollators te gaan. Het kan niet anders of alleen de direct omwonenden waren hiervoor uitgenodigd. Ik heb hiervoor tenminste als inwoner van de Pelkwijk geen uitnodiging gezien of ontvangen.

Maar het probleem is voor de meeste Pelkwijkers veel groter dan de problematiek van de veiligheid rondom het complex.
De supermarkt is weg. Voor een wijk als Pelkwijk is een supermarkt beslist nodig. Er wonen in de Pelkwijk veel ouderen, waartoe ikzelf ook behoor. Moeten zij naar het centrum verhuizen?

Dat Plusmarkt is vertrokken lijkt te maken te hebben met de hoog opgelopen controverse tussen Bruggers en de eigenaar van het complex. Bruggers wilde een zgn 'dagmarkt' in plaats van een volledige supermarkt op de huidige plek beginnen. Blijkbaar schatte Bruggers in dat dit haalbaar zou zijn. Zeker als je bedenkt dat Bruggers en compagnon een dergelijke 'dagmarkt' in Meddo willen beginnen. Blijkbaar is 'dagmarkt' een rekbaar begrip. Ik neem aan dat een dagmarkt in de Pelkwijk een grotere omvang zou krijgen dan in Meddo gepland is.

Verder ziet het er naar uit dat nu van een nieuwbouw wordt uitgegaan. Of liever gezegd: moet worden uitgegaan van nieuwbouw. Het huidige complex is minstens 45 jaar oud. Een gebouw heeft doorgaans een houdbaarheid van 40 jaar. Het huidige complex ziet er uit als een semi-permanente bouw. Het dak is slecht en de riolering blijkt verouderd. Er zal nog wel meer gebrekkig zijn. Het hele complex is waard om afgebroken te worden. Nieuwbouw moet uitgangspunt zijn.

Verder werd meegedeeld dat geen landelijke supermarkt keten bereid zou zijn om in Pelwijk een supermarkt te openen. Een dergelijke mededeling lijkt me veel te kort door de bocht. Ging men uit van het verouderde complex? In geval van nieuwbouw lijkt mij dat de belangstelling om hier te investeren groter zal zijn. Misschien zijn uiteindelijk Bruggers en compagnon bereid om de controverse achter zich te laten en weer te investeren in een supermarkt in de Pelkwijk. Ik betwijfel of er wel serieus onderzoek gedaan is naar deze mogelijkheid. Een wijkraad zou dit beter aangepakt hebben.

Wij, de bewoners in Pelkwijk, moeten nauwer betrokken worden bij de nieuwe invulling. Het gaat nu veel te laks. Plus is al een jaar weg. De politiek in Winterswijk, zeker als ik de uitlatingen van woensdag lees, lijkt niet echt geïnteresseerd te zijn in het wel en wee in de Pelkwijk. Ook geen enkele politicus woont in de Pelkwijk. Volgens mijn inschatting is de oprichting van Wijkraad in Pelkwijk dringend nodig. Wij moeten ons niet langer in de hoek laten drukken.

Ik denk dat veel bewoners in de Pelkwijk er net zo over denken.

Theo Meijerink,
Forsythialaan

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten