Afbeelding

Vanaf een bankje

Algemeen Columns

Vanaf een bankje

Tegenover het Jachthuisbos

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Er is nog een derde bos waar veel gewandeld wordt. De vorige keer sprak ik over Bekendelle en Rommelgebergte als al decennia lange geliefde bestemmingen voor wandelaars al dan niet vergezeld door een hond. Terwijl ik op het bankje aan de Waliënsestraat zit besef ik dat ik ook het Jachthuisbos had moeten nemen. Vandaag staat de parkeerplak tussen grote beukenbomen aan de rand van het bos opnieuw vol.

Het bankje staat er tegenover aan de andere kant van de weg. Het is opnieuw zo'n bankje zonder rugleuning zodat ik zelf kan beslissen in welke richting ik kijk. Rechts naast me staat een ander bankje met rugleuning, die de bankzitter dwingt richting Hilgelo te kijken. Bij die parkeerplek staat ook nog een picknickbank, zodat ik hier vele perspectieven kan kiezen. Jachthuisbos? Als ik schuin naar rechts kijk zie ik aan de andere kant van de Ratumsebeek het witte huis dat 't Jachthuis wordt genoemd. Het bos naast 't Jachthuis noem je dan uiteraard Jachthuisbos. De naam Waliën of Waliënse bos wordt echter ook gebruikt.

Ook dat is verklaarbaar. Als je door het voor Winterswijkse begrippen redelijk grote bos wandelt, ongetwijfeld een reden waarom er veel gewandeld wordt, kijk je vanuit het pad aan de noordkant uit op het Waliën. Althans op de bebouwing die nu op de plek van de voormalige havezate ligt. Daarvan resteert alleen nog een muurtje. Als ik het me goed herinner zijn de huidige bewoners eigenaar van het bos, zodat het Waliën een logische naam is. Je hebt echter ook een heel groot landgoed met die naam tussen Zutphen en Lochem. Om verwarring te voorkomen is Jachthuisbos daarom een handigere naam. Hoewel …. er zijn overal jachthuizen.

Praten over wel of niet juiste namen blijft altijd boeiend. Laat ik het dan ook maar meteen over de Ratumsebeek hebben die langs het Jachthuisbos en tegenwoordig ook weer er doorheen stroomt. Is dat wel de goede naam voor deze beek? In Ratum zijn we immers allang niet meer. Maar ja de Groenlose Slinge stroomt ook door Meddo voordat die de oude vestingstad bereikt. Toch vraag ik me nu opnieuw af hoe je een beek noemt, wanneer er twee bij elkaar zijn gekomen. Dat gebeurt immers bij het Jachthuisbos, waar Willinkbeek en Ratumsebeek samenvloeien. Moet je het vervolg dan geen nieuwe naam geven? Iets als Groenlose Slinge, maar daar spreken we pas over als die beek rechts van me bij de Ravenhorst samen vloeit met de Whemerbeek.

Anders zou het zijn wanneer de ene beek duidelijk de zijbeek van een grotere beek is. Dat duidelijke verschil is er niet tussen Ratumsebeek en Willinkbeek die ongeveer even breed zijn. Toch heb ik altijd sterk de indruk gehad dat de Ratumsebeek in de Willinkbeek stroomt. Jarenlang gebeurde dat bij camping het Wieskamp. Aan beken in Winterswijk is echter veel gegraven. De Ratumsebeek stroomde heel lang niet langs het Jachtbuisbos maar er doorheen. De oude lopen daarvan bleven zichtbaar in het bos, maar sinds het eind van de jaren negentig komt er weer water doorheen. Daarvoor moesten al die oude beekarmen wel weer aan elkaar gegraven worden.

Kortom, de twee beken kwamen honderd jaar geleden nog later bij elkaar en het was de Willinkbeek die de hoofdloop leek. Voortaan zal ik daarom de beek die door 't Bönnink stroomt, in de verte te zien als ik me op het bankje omkeer, Willinkbeek noemen. Vandaag zal ik er ook nog bijzeggen dat die daar eind oktober nog steeds droog staat. De beekbedding heeft zelfs fraaie herfstkleuren door het blad dat er in is gevallen.

Drukte bij het Jachthuisbos. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het Jachthuis met daarnaast de beek. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant