Voor deze spoorwegovergang in de Greversweg wordt gekeken naar de mogelijkheid van een tunnel of brug voor fietsers en wandelaars. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Voor deze spoorwegovergang in de Greversweg wordt gekeken naar de mogelijkheid van een tunnel of brug voor fietsers en wandelaars. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Kleine opening rond onbewaakte spoorwegovergangen

WINTERSWIJK - Wethouder Wim Aalderink ziet een kleine opening na het gesprek met de provincie Gelderland en Prorail op vrijdag 19 oktober. "Het was een goed gesprek, maar ik sta niet meteen te juichen." Aanleiding voor het gesprek was de discussie in de commissie ruimte van 3 oktober. De commissieleden drongen er op aan opnieuw in gesprek te gaan over het beveiligen en afsluiten van de onbewaakte spoorwegovergangen tussen Winterswijk en Aalten. Twee worden er beveiligd en drie afgesloten. Dat uitgangspunt staat niet ter discussie, maar er is enige ruimte om opnieuw naar de overgangen in de Greversweg, Klandermansweg en de Veldhorstweg te kijken.

Door Bernhard Harfsterkamp

Mogelijkheid tunnel of brug
De uitkomst van het gesprek is dat bij de Greversweg gekeken wordt of er toch een mogelijkheid om over te steken kan worden gecreëerd voor voetgangers en fietsers. Dat kan een brug of een tunnel zijn. Dat zal extra geld kosten dat opgebracht moet worden door de gemeente en ProRail. De provincie zal niet extra bijdragen. "Maar misschien is er een pilot mogelijk met iets nieuws voor ProRail", zegt Aalderink. ProRail en de verkeersdeskundige van de gemeente Winterswijk gaan dat nader bekijken. Er zullen dan ook gesprekken met de bewoners aan beide kanten van de spoorwegovergang in de Greversweg gevoerd worden. De wethouder duidt het aan als een hechte buurt.

Gevolgen verzachten
Voor de overgangen bij de Veldhorstweg en de Klandermansweg wordt er nog eens gekeken of een eenvoudig parallelpad voor fietsers en wandelaars mogelijk is van de Veldhorstweg naar de Klandermansweg. Dat zou betekenen dat dan de overgang in de Veldhorstweg wordt afgesloten en niet die in de Klandermansweg. Het convenant dat vorig jaar tussen de gemeente en ProRail is afgesloten staat niet ter discussie. "Het is helder dat er drie overgangen dicht gaan en twee open blijven. Er wordt geprobeerd de gevolgen van de afsluitingen te verzachten. Daar willen we mogelijkheden voor vinden."

Het dreigement van ProRail om op eigen houtje overgangen af te sluiten is nauwelijks ter sprake geweest. "Zonder medewerking van de gemeente was dat juridisch ook niet haalbaar geweest", zegt Aalderink.

Meer berichten