Afbeelding

Tom van Beek: 'Eigen interpretatie dat ik er al mocht wonen'

Algemeen

Na constatering illegale bewoning geen andere keuze mogelijk dan stoppen als raadslid

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Tom van Beek heeft zelf op de avond van dinsdag 16 oktober de beslissing genomen om te stoppen als gemeenteraadslid. Dat gebeurde nadat in de VVD-fractie was gesproken over de zijn bewoning van het kantoorpand op de hoek van de Beukenhorstweg. Omdat de bestemming nog niet was gewijzigd in 'wonen' mocht hij er nog niet wonen. Van Beek was in de veronderstelling dat dit wel kon. Hij vergelijkt zijn wonen met de anti-kraakwachten in andere leegstaande gebouwen. In zijn geval hadden Burgemeester en wethouders zelfs al een principebesluit genomen om mee te werken aan de verandering in woonbestemming. Toch wilde de gemeente optreden tegen de illegale bewoning. "Het is niet handig als een raadslid iets illegaal doet", zegt Van Beek, ook al heeft hij de fout niet bewust gemaakt. Stoppen als raadslid was voor hem daardoor onvermijdelijk.

Wonen toen er zicht op legalisatie was
"Als je als raadslid vergunningen van anderen moet beoordelen, moet je het zelf ook goed doen", zegt Van Beek. Met zijn gezin woont hij inmiddels zo'n twee weken in het pand. "Het was geen geheim dat ik hier al woonde." Omdat hij wist dat de gemeente zou meewerken aan de nieuwe woonbestemming zag hij ook geen reden om langer te wachten. Het pand moet weliswaar nog verbouwd worden in twee woningen, maar met een spaarzame inrichting voelt hij zich er nu al helemaal thuis. "Toen we er vorig jaar met Koningsfeest langs liepen beviel het ons meteen. We hebben het gekocht onder voorbehoud." Er moest immers wel officieel gewoond kunnen worden. "Ik heb het meteen gemeld bij de griffier." De gesprekken over de woonbestemming heeft hij daarna door een adviseur laten doen. Het was hem duidelijk dat hij er nog niet meteen kon gaan wonen, maar na het principebesluit van B en W was er 'zicht op legalisatie'. Nadat de omgevingsvergunning was ingediend voelde hij zich vrij om er te gaan wonen.

'Ik kon nergens vinden dat het niet mocht'
Van Beek heeft ook al tegen de ambtenaren van de gemeente aangegeven dat hij er anti-kraak zou gaan wonen. "Ik heb volop informatie gezocht. Ik kon nergens vinden dat het niet mocht." Ook kende hij andere situaties waarin er al voor de definitieve woonbestemming gewoond werd. Vijf weken geleden had hij al een verhuisbericht naar de gemeente gestuurd. Daarover hoorde hij niets, totdat hij werd gebeld door de afdeling handhaving dat hij illegaal woonde en dat er opgetreden zou worden. "Binnen vier weken moet ik het pand hebben verlaten." Een officiële brief hierover kreeg hij nog niet. Binnenkort kan echter ook het definitieve besluit genomen worden dat hij er officieel mag wonen. "Officieel heb ik geen toestemming gekregen om er al te gaan wonen. Het was mijn eigen interpretatie dat het al wel kon. Achteraf is dat het enige wat ik verkeerd heb gedaan."

Ontstemd over handelswijze VVD
Van Beek had zijn aftreden het liefst aanstaande dinsdag in de gemeenteraad bekend gemaakt. Hij had dan ook de reden genoemd. "Eerlijkheid duurt het langst." Er was nog voorgesteld om het bij een 'stoppen om persoonlijke redenen' te laten. Dat wilde Van Beek niet. Ook het voorstel van de VVD-fractie om in een soort biecht in de krant over zijn fout te vertellen en daarna gewoon door te gaan als raadslid accepteerde hij niet. "Ik heb niets gestolen en niemand vermoord, maar ik wil niet als beschadigd raadslid blijven zitten." Stoppen was de enige mogelijkheid. Op woensdagmorgen had hij overleg met fractievoorzitter Inge Klein Gunnewiek over hoe het nieuws naar buiten zou worden gebracht. "Ik kreeg toen te horen dat zij al op eigen houtje een bericht had opgesteld." Hij wist niet dat zij hierover de pers en VVD-leden al zou informeren. Op woensdagavond hoorde hij via via dat de pers er al van wist. Hij heeft daarna zelf contact met de pers opgenomen, waardoor het verhaal eerder bekend werd dan de VVD-fractie wilde. Over het optreden van zijn eigen VVD is hij niet erg te spreken. Zijn lidmaatschap heeft hij inmiddels opgezegd. "Van de hele raad en vele anderen heb ik hartverwarmende reacties gekregen. Het werd een moedig besluit genoemd." Alleen uit de VVD waren die reacties er niet.

Gevoel niet meer kritisch te mogen zijn
Het besluit om te stoppen werd niet alleen genomen, omdat Van Beek een fout heeft gemaakt. Hij zegt dat een kritisch raadslid de nek is omgedraaid. "Ik heb het gevoel dat ik niet meer kritisch mocht zijn en dat ik niet meer zonder last en ruggespraak zou kunnen functioneren." Van Beek weet dat het ontkend zal worden, maar hij denkt dat zijn regelmatige kritiek op de handhavers van de gemeente zeker een rol heeft gespeeld bij het al snel constateren van zijn overtreding. Hij vond dat de handhavers niet altijd op de goede manier zijn opgetreden en meer in overleg met overtreders hadden moeten gaan. "Met echte misstanden heb ik moeite, maar hardwerkende mensen bij wie iets mis gaat moet je helpen om het weer op de rit te krijgen." De ruim acht jaar in de gemeenteraad beschouwt Tom van Beek als een mooie periode. "Leerzaam, leuk, ik had het niet willen missen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant