Toon van der Schilden (rechts) en Joop Doornheim bekijken een aantal postzegelalbums. Foto: Bart Kraan  
Toon van der Schilden (rechts) en Joop Doornheim bekijken een aantal postzegelalbums. Foto: Bart Kraan  

Medewerker Leopardi komt opnieuw naar Grensruildag De Klomp

Algemeen

Weer taxaties van verzamelingen postzegels

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Bezitters van postzegels die vorig jaar de Grensruildag van filatelistenvereniging De Klomp hebben gemist en toch graag de waarde van hun verzameling willen weten, krijgen zondag 4 november een herkansing. Tijdens de 53ste editie van het jaarlijkse evenement komt Bert Albers van Postzegelveiling Leopardi opnieuw naar theater De Storm in Winterswijk.

De organiserende vereniging heeft namelijk naar aanleiding van de belangstelling voor de inbreng van Albers tijdens de Grensruildag van vorig jaar eigenaar Wil Leopardi van Postveiling Leopardi gevraagd opnieuw haar medewerker naar Winterswijk te sturen. "De taxaties van Albers waren een groot succes, er stond op een gegeven moment een rij van wachtenden. Ik schat dat meer dan vijftig mensen de waarde van hun postzegelverzameling hebben laten schatten", zo geeft bestuurslid Toon van der Schilden van De Klomp aan. "Ik denk dat het er tussen de zestig en tachtig zijn geweest", zo vult Joop Doornheim, beurshouder namens de Achterhoekse filatelistenvereniging, aan. Van der Schilden: "Dus hebben we na de evaluatie van de Grensruildag van vorig jaar besloten om dit opnieuw te doen. Wij zijn content met Leopardi en Albers vond het ook heel leuk. Het is ook goed voor de naamsbekendheid van Leopardi, het grootste veilinghuis van het oosten en noorden van Nederland."
Voor de taxaties van Albers toonden vorig jaar niet alleen echte postzegelverzamelaars belangstelling, maar ook mensen die graag wilden weten hoeveel de verzameling van hun overleden vader of grootvader waard is. "Een man overlijdt en dan vinden kinderen dan wel kleinkinderen op zolder zijn postzegelverzameling", vertelt Doornheim. "Zij willen niets met die postzegelverzameling doen en laten die taxeren om te weten te komen wat ze bij verkoop ervoor kunnen krijgen."

Die schattingen vallen de mensen die erom vragen soms nog wel eens tegen, zo is de ervaring van Van der Schilden en Doornheim. "Sommige mensen die tijdens beurzen een verzameling laten schatten, hebben van tevoren in catalogi gekeken hoeveel hun postzegels waard zijn en rekenen zich vooraf dan ook rijk"', zo geeft Doornheim aan. "Maar die prijzen komen vaak niet overeen met de prijzen die tijdens een taxatie worden gegeven. Want de schattingen waarmee die Albers en andere taxateurs komen, hangen af van de conditie van de postzegels."
Eigenaren van postzegelverzamelingen dan wel hun kinderen of kleinkinderen hoeven zondag 4 november niet te betalen voor een taxatie. "Die is gratis en vrijblijvend", aldus Van der Schilden. Bezoekers van dertien jaar en ouder betalen twee euro. De Klomp vroeg vorig jaar mensen die de Grensruildag wilden bezoeken voor het eerst entree om uit de kosten te blijven en doet dat dus zondag 4 november opnieuw. Die twee euro betaalden alle bezoekers vorig jaar zonder morren. "We hadden wel wat tegenstand verwacht, maar niemand maakte er een probleem van" aldus Van der Schilden. "Iedereen betaalde vrijwillig en had het geld bij binnenkomst al in de hand. Evenals vorig jaar betaalt Leopardi de entree van mensen die alleen voor de taxatie van hun postzegelverzameling komen."

Tot genoegen van de organiserende vereniging bestond een behoorlijk deel van de driehonderd tot vierhonderd bezoekers van vorig jaar uit jeugdigen die met hun ouders of grootouders meekwamen. "We hopen dat die terugkomen. Voor de jongere bezoekers hebben we een kinderenvelop met postzegels", aldus Van der Schilden die opnieuw verwacht dat een aantal Duitse filatelisten de gang naar De Storm zal maken.
Tijdens de Grensruildag is opnieuw sprake van een groot aanbod. Want er staat honderd meter aan kramen. Die zijn uiteraard voor een groot deel gevuld met postzegels uit alle werelddelen en van alle prijsklassen. "Alles wat een filatelist zoekt, kan hij bij ons vinden", aldus Van der Schilden. "Je kunt het nog niet zo gek bedenken of het is er. Er is sprake van een heel gevarieerd aanbod dat gaat van heel goedkoop naar heel duur, dus van enkele euro's naar een paar duizend euro."

Maar ook verzamelaars van onder meer munten, boeken en ansichtkaarten komen aan hun trekken. "Ansichtkaarten zijn gewilde objecten, een aantal mensen komt speciaal voor ansichtkaarten naar onze dag", aldus Van der Schilden, die blij is dat de bekende Dinxperlose ansichtkaartenexpert Ben Maandag weer van de partij is. "En Wim Ruessink komt met oude boeken over Winterwijk en de Achterhoek."
De handelaren die munten aanbieden, hebben niet alleen gave exemplaren te koop. "Ze hebben ook munten met een plaatfout zoals een krasje of een puntje", aldus Van der Schilden. "Sommige muntenverzamelaars zijn echt op zoek naar munten met een plaatfout, die mensen kijken soms met een vergrootglas of ze een plaatfout kunnen vinden."
De 53ste editie van de Grensruildag begint zondag 4 november om 10.00 uur. De dag eindigt om 15.00 uur. Bezoekers kunnen gratis parkeren op het parkeerterrein van theater De Storm.

Fotobijschrift:

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant