Het gedenkraam uit de oude Ambachtsschool krijgt een nieuwe bestemming. Foto: Han Kolkman
Het gedenkraam uit de oude Ambachtsschool krijgt een nieuwe bestemming. Foto: Han Kolkman

Gedenkraam uit Ambachtsschool krijgt nieuwe plek

Algemeen

Glas-in-loodraam wordt kunstwerk nabij de oude school

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Arie Hogeslag sprak er al over bij de uitreiking van de Monumentenprijs van de Vereniging Monumentenbelangen. De verbouwde Ambachtsschool, tegenwoordig Prins Hendrikhuis, was een van drie genomineerden. Bij de verbouwing en restauratie was het moeilijk geweest om veel van de oude indeling te handhaven, maar de trap 'waarover duizenden leerlingen hebben gelopen' was wel gehandhaafd. Ook een van de glas-in-loodramen was gebleven in de trappenhal. "Het andere glas-in-loodraam zal elders hergebruikt en herplaatst worden", zei Hogeslag. Hij wist al dat de gemeente van plan was het glas-in-loodraam te transformeren in een kunstwerk, omdat dit al was besproken in de Adviescommissie Cultuurhistorie. Dat kunstwerk wordt geplaatst in de vernieuwde openbare ruimte tussen de oude school en de Tricot.

25-jarig bestaan
Het glas-in-lood-raam is in de Ambachtsschool geplaatst toen die in 1932 25 jaar bestond. Het werd aangeboden door oud-leerlingen. Dit waardevolle gedenkraam verkeert in een matige conditie. Daarom is de gedachte opgekomen om het raam te restaureren, het te plaatsen in een metalen frame met veiligheidsglas en het te plaatsen in de openbare ruimte. Hiervoor stellen Burgemeester en wethouders 17.500 euro beschikbaar. De plek tussen oude Ambachtsschool en de Tricot wordt als bijzonder geschikt beschouwd voor de plaatsing van het gedenkraam, omdat het raam de relatie tussen onderwijs en industrie visualiseert. Op de nieuwe plek staat het tussen de voormalige school en een voormalige textielfabriek in.

Ruimte heringericht
Van de oude Ambachtsschool heeft niet alleen het gedeelte aan de Prins Hendrikstraat een herbestemming gekregen. In de oude technieklokalen aan de achterkant wordt momenteel gewerkt aan de verbouwing tot woningen. Allerlei bouwmateriaal staat op de parkeerplaats, die gebruikt werd door de bewoners van de Tricot. Als de woningen gereed zijn worden de parkeerplaatsen daar opgeheven en krijgen ze een groenbestemming. Tussen de achterkanten van enkele tuinen in de Wilhelminastraat en het verbouwde technieklokaal komen nieuwe parkeerplaatsen, maar ook groen en een wandelpad vanaf de Prins Hendrikstraat naar de Tricot. Ook de werkzaamheden daarvoor zijn inmiddels gestart. In deze vernieuwde openbare ruimte zal het gedenkraam een plek krijgen.

Raam vol afbeeldingen
Centraal in het gedenkraam staat een vrouwenfiguur. Daaromheen zijn allerlei figuren verwerkt, zoals het wapen van Sint Lucas, de beschermheilige van het gilde van schilders. Ook zijn er gereedschappen te zien die gebruikt werden op de Ambachtsschool of voorwerpen die met de opleiding op de school hadden te maken zoals metselwerk. Het raam is ontworpen en gemaakt door het atelier Basart en Sloet uit Voorburg. Henri Basart is ontwerper van meer bijzondere glas-in-loodramen elders in Nederland. Bij de grote verbouwing van de school in 1954 kreeg het gedenkraam de plek in het trappenhuis van de vernieuwde school, die daarna Technische school werd genoemd. Bij de verbouwing tot Prins Hendrikhuis, een verzorgingshuis voor dementerenden, was er echter geen plek meer. De gemeente heeft het raam toen in bewaring genomen en er nu een nieuwe plek voor gevonden.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant