Ricarda Klefel in haar atelier. Foto: Leander Grooten
Ricarda Klefel in haar atelier. Foto: Leander Grooten

Zoektocht naar eigenheid

Portret van kunstenares in het Woold

WINTERSWIJK/WOOLD – Geboren in Hamburg zoekt kunstenares Ricarda Kleffel van jongs af aan naar de verbinding tussen haar eigen ik en de wereld. Negen jaar geleden is zij neergestreken aan de Nederlandse kant van de Duitse grens. In het Woold ontspruit de kunst in schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. In haar Atelier voor Creatieve Ontwikkeling nodigt zij mensen uit om hun eigenheid om te zetten in beeld.

Door Leander Grooten

De stijlvol verbouwde bovenverdieping van de woonboerderij ademt rust en creativiteit uit. Het is gevuld met haar eigen potloodtekeningen, beelden en werkmateriaal. Een lange tafel voor acht cursisten met benodigdheden om klei en steen te bewerken er bovenop. Een hoek met meditatiekussens, klankschaal en amethist maken de ruimte af. Met een pot kruidenthee voor haar, vertelt zij over haar leven en werk.

Inspiratiebron
Kleffel groeide op in een kunstzinnige familie, haar grootmoeder was kunstschilder, haar vader architect. Haar moeder is beeldhouwster. Van jongs af aan werd zij door haar ouders gestimuleerd om creatief bezig te zijn en in musea naar kunst te kijken. Op haar vijftiende begon zij met het schilderen van zelfportretten met olieverf. Het leidde ertoe dat zij de kunstacademie in Kiel ging volgen, waar zij in de leer ging bij een Tsjechische beeldhouwer. Later volgde zij ook de kunstacademies van Den Haag en Utrecht. "Beeldhouwen leer je van een kunstenaar die je inspireert, niet zomaar van elke docent." Het leidde ertoe dat zij meerdere opleidingen vroegtijdig verliet. "Ik heb er veel geleerd, maar kwam telkens in een worsteling tussen mezelf zijn versus het aanpassen aan de opvattingen van de docenten."

Woold
Na haar studie is Ricarda met een bus Europa rondgetrokken. Vanuit de wens in contact met de natuur te kunnen leven en werken, kwam zij uiteindelijk terecht op de boerderij aan de Grensweg, waar zij met haar twee zoons en een aantal dieren woont. "Voor mij was het liefde op het eerste gezicht en ik ben nog steeds elke dag blij en dankbaar dat ik op deze prachtige plek mag wonen."
Inmiddels is de boerderij grotendeels verbouwd en is er een atelierruimte ontstaan. Aan de overkant van de boerderij is zij stap voor stap bezig met het inrichten van een weiland tot beelden- en bezinningstuin. Een schuur wordt verbouwd tot werkplaats. "Zodat er met groter materiaal kan worden gewerkt, met hamer, beitels en machines."
De verbinding tussen aarde, mens en kunst is in alles te merken: in de natuur, op de rand tussen de twee landen die haar identificeren, maar met beide benen op de grond en de handen gevuld met klei.

Scheppingskracht
Ricarda Kleffel maakt een diversiteit aan werken. Ze gebruikt onder andere speksteen, albast en serpentijn. "Dat zijn zachte steensoorten waarmee gladde vormen te maken zijn. Verder schildert zij met olieverf en maakt zij gedetailleerde tekeningen met kleurpotlood. In haar werk staat vaak de vrouw centraal, thema's als geboorte, moederschap en intimiteit. "Het baren van een kind, van nieuw leven, is bijvoorbeeld een sterk beeld – een soort 'oerthema': uiteindelijk gaat het over scheppingskracht. Een beeld dient zich intuïtief aan vanuit mijn binnenwereld en van daaruit ga ik op zoek naar een vorm."

Beweging vanuit speelsheid
Naast haar passie voor kunst, is er een verlangen met mensen te werken. "Creatief werken geeft veel voldoening. Dat enthousiasme wil ik niet voor mezelf houden." Ricarda wil stimuleren dat mensen zich ontplooien, waarin zij vanuit onbevangenheid speels op onderzoek uitgaan. "Ik wil een open, warme en veilige ruimte bieden daarvoor."

Atelier voor Creatieve Ontwikkeling
Kleffel organiseert sinds enige tijd cursussen. "We beginnen altijd met een ademhalings- of bewegingsoefening, soms met een innerlijk beeld wat ik aanreik." Doel is om cursisten te helpen in de overgang van het dagelijks leven naar de aandacht naar binnen. "Daardoor kun je ontspannen en contact maken met je eigen creatieve energie."
Het maakt niet uit of iemand ervaren is of voor het eerst met klei of steen aan het werk gaat: het contact met het materiaal en het samenzijn in de groep zorgen ervoor dat er iets gaat bewegen. "Dan ontstaan er prachtige dingen. Ik kan enorm genieten als iemand een volgende stap in zijn eigen proces zet, hoe klein ook."

Aanbod
Op dit moment biedt Kleffel doordeweekse workshops aan van 9:30 uur tot 12:30 uur. Dit najaar start zij met avondcursussen werken met speksteen of klei. Kosten bedragen 75 euro voor 5 avonden. "Er zijn nog plekken vrij, dus geef je op," spreekt ze wervend.
De bedoeling is om – vooral in de zomerperiode- dag -workshops aan te bieden in de tuin.


www.atelierricarda.nl

tel. 06-83940669

Meer berichten