Valentina Tóth. Foto: Theo Kwant
Valentina Tóth. Foto: Theo Kwant (Foto: )

Valentina Tóth in concert in Het Doopsgezinde Kerkje

WINTERSWIJK - De jonge, maar al heel bekende en zeer getalenteerde pianiste Valentina Tóth opent de zondagmiddagconcertenserie van het seizoen 2018-2019 in het Doopsgezinde Kerkje in Winterswijk.

Hoewel zij in Leeuwarden geboren is, verloochent zij door haar repertoirekeuze haar Hongaarse achtergrond niet. In dit soloconcert kiest zij voor Haydn, Debussy, maar bovenal voor E. von Dohnányi (Pastorale over een Hongaars Kerstlied uit Ruralia Hungarica).
Valentina Tóth (1994) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, waar zij met grote onderscheiding afstudeerde voor haar Bachelor Piano. Momenteel volgt zij de masteropleiding piano aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In 2012 kwam zij met haar debuut-cd Hungarian Horizon uit, met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály. Naast een aantal andere onderscheidingen won zij de1e prijs en de publieksprijs op het Nationale Prinses Christina Concours in Den Haag en de 1e prijs op het Internationaal Muziekconcours Stockholm. Zij was vanaf 2015 de vaste pianist in het populaire programma 'De Tiende van Tijl'.
Dohnányi Ernö of in de Duitse versie Ernst von Dohnanyi (!877-1960) was een veelzijdig pianist, opleider/muziekpedagoog en componist, die ook wel de Hongaarse Brahms genoemd werd. Niet de Hongaarse volksmuziek, maar veeleer het mengsel van Duits georiënteerde klassiek en romantiek fascineerde hem.
Al met al zal Valentina Tóth voor een prachtige muzikale middag zorgen. Er is gelegenheid om haar te ontmoeten na het concert onder het genot van een glas Hongaarse wijn. Kaarten voor dit optreden op zondagmiddag 21 oktober om 16.30 uur zijn voor 13,50 te koop via Theater De Storm of welllicht nog aan de deur van het Doopsgezind Kerkje in Winterswijk. Jongeren tot en met 17 jaar betalen7,50 euro.

Meer berichten