Afbeelding

Randbericht | Winterklaar

Algemeen Columns

Winterklaar

Het mag dan mooi nazomerweer zijn, de tijd om met de voorbereidingen voor de winter bezig te zijn is aangebroken. Ik heb die neiging eerder dan de gemiddelde mens, omdat ik het snel koud heb. De warmte de afgelopen dagen voelde voor mij anders aan dan die in de zomer. Toen zat ik te puffen en te zweten. In de nazomer heb ik zoals mijn huisgenoot het zegt 'dubbele bepakking' aan. Onder mijn jas draag ik dan een vest.

Als de zon flink schijnt laat de geest zich gemakkelijk misleiden. "Oh, het zal wel warm zijn. Laat ik de jas thuis laten." Eenmaal buiten blijkt dat een verkeerde beslissing. In de zon is het uit te houden. In de schaduw is het fris. Alleen op zaterdag had ik even mijn jas open, maar op zondag had ik al de neiging om handschoenen aan te trekken. Tijdens een fietstocht rondom het dorp verbaasde ik me daarom zeer over mensen die in korte broek en alleen een t-shirt de buitenlucht trotseerden.

Er is een methode om het onder deze onaangename omstandigheden buiten warm te krijgen. Dan moet ik me inspannen. Aangezien ik niet aan hard lopen en fietsen doe, moet dat op een andere manier. Favoriet is werken in de tuin. Ik heb weliswaar een behoorlijk wilde tuin, die door voorbijgangers vaak bestempeld wordt als 'rommelig' en 'rotzooi'. Maar dan hebben ze niet goed gekeken. Ook in de ogenschijnlijke chaos zit een duidelijk patroon, dat ik in stand wil houden. Dat betekent dat ik veel planten hun gang laat gaan, maar dat ik enkele minder gewenste soorten verwijder. Dat wordt onkruid wieden genoemd, maar omdat een deel van de planten die ik koester door die voorbijgangers ook als onkruid wordt aangeduid, is het geen correcte term.

Het winterklaar maken van mijn tuin is geen kwestie van het onklaar maken van de tuin. Dat zie ik regelmatig bij andere tuinliefhebbers. Bijna alles wordt gekortwiekt. Groeien mag pas weer vanaf het voorjaar. De winter vraagt om een woestijn. Helaas wordt dan wel vergeten dat er allerlei leuke en nuttige beestjes overwinteren in de stengels van al die uitgebloeide planten. Compleet kaal is niet nodig. Haal ook niet al het blad weg. Zo'n ruig hoekje met veel blad is heel geschikt als overwinteringsplek voor een egel. Dit stekelige beestje zien we toch allemaal graag rondscharrelen?

Zelfs in een wilde tuin loopt het soms een beetje uit de hand. Vooral de tuin opzij van mijn huis is dit jaar wel erg ruig geworden. Zondag stond ik daarom klaar om eens flink in te grijpen. Een verstandig tuinier doet dat nooit ondoordacht. Die kijkt eerst nauwkeurig wat van waarde is en behouden moet blijven. Na een uur ingespannen turen wist ik daarom dat ik nog niet veel kon doen. De teunisbloemen zijn nog niet eens uitgebloeid en moeten gelegenheid krijgen om hun nuttige zaad te verspreiden. Vooral zag ik dat de zijtuin een pruimenboomplantage is geworden. Overal zijn fruitboompjes opgekomen. Die kon ik echt niet verwijderen en verknippen om daarna in de groene container te dumpen. Daarom een oproep. Interesse in een prachtig pruimenboompje? Kom vooral eens aan. Dan kiezen we er een uit en spit ik die voor u uit. En als u ook nog een kastanje of hazelaar wilt? Die zijn er ook genoeg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant