Bernadette Nijhuis met twee van haar paarden. Foto: PR
Bernadette Nijhuis met twee van haar paarden. Foto: PR

'Paarden leren ons veel over non-verbale communicatie'

Algemeen

WINTERSWIJK - Bernadette Nijhuis geeft paardrijlessen, en daarnaast verzorgt ze in haar praktijk Chevalja coaching met paarden. Ook zet zij paarden in bij (familie) opstellingen, die mensen duidelijk kunnen maken waar de schoen wringt. Ze zegt: "Paarden zijn veelzijdiger dan algemeen bekend is. Zij hebben nog de 'wijsheid van de natuur' waar wij van kunnen leren en ons voordeel mee kunnen doen."

Door de paardrijlessen die Bernadette Nijhuis geeft, is ze zich heel bewust geworden van de rol van de paarden. "Als je goed kijkt, blijkt een paard vaak helemaal niet onwillig, maar begrijpt hij ons gewoonweg niet. Mensen kunnen verbaal, maar vooral ook non-verbaal zoveel dingen 'zeggen', dat het dier het niet meer kan volgen. En daar kan het dier het moeilijk mee hebben. Ook mensen kunnen daar moeite mee hebben. Non-verbale communicatie is bij veel mensen een onderontwikkelde vaardigheid", legt ze uit. "Zo dragen mensen soms bijvoorbeeld meer spanning met zich mee dan waar men zich bewust van is. Laatst sprintte één van mijn paarden hard weg toen ik eraan kwam lopen, terwijl dat gedrag eigenlijk nooit voorkomt. Ik betrapte mezelf erop, dat ik dacht dat ik haar 'wel even in de hoek zou drijven'. Maar ik riep mezelf meteen tot de orde en maakte een 'pas op de plaats'. Want ik realiseerde me dat ik me eigenlijk nog gefrustreerd voelde over iets heel anders. Nog geen minuut later kon ik mijn paard gewoon benaderen, alsof er niets aan de hand was. Het wegrennen was niet bedoeld om mij te pesten, maar om me bewust te maken van wat ik uitstraalde.'

Coaching: leren door paarden
Soms zien mensen in hun leven 'door de bomen het bos niet meer', willen een periode van 'zich niet zo prettig voelen' niet langer laten duren dan nodig, of staan voor het maken van een (levens- of loopbaan-) keuze. Dan is het prettig als een coach met je meedenkt. Om zo snel mogelijk de kern van een vraag te pakken, kunnen de paarden worden ingezet. Nijhuis weet dat dieren haarscherp reageren op het moment dat in een gesprek het échte thema aan de orde komt. "Precies op dàt moment gaan ze reageren. Daarom zijn ze zo waardevol bij het vinden van een oplossing en duurt het traject niet onnodig lang. Middels hun gedrag en lichaamstaal geven de paarden feedback en ze zijn niet voor de gek te houden. Als je een 'bla-bla-verhaal' ophangt zijn ze meteen vertrokken. Als je écht naar jezelf wilt kijken, zullen ze je onvoorwaardelijk steunen!"
Maar paarden hebben nog meer gaven, aldus Nijhuis: ze veroordelen niemand, iedereen is voor hen gelijk. Een dat is een dankbare ervaring voor mensen die zichzelf - soms opgelegd door de maatschappij of door ervaringen - beperkt voelen. En wie wil oefenen met ander (sociaal) gedrag, zelfvertrouwen of grenzen aangeven, krijgt daarvoor van de paarden geduldig diverse kansen voor, totdat iemand het echt onder de knie heeft. Daarnaast werkt verblijven in de natuur voor veel mensen rustgevend en het maakt de setting informeel.

Sinds kort zet Nijhuis de paarden ook in voor de (familie)opstellingen. De paarden hoeven niets, maar vaak doen ze spontaan mee en maken heel letterlijk duidelijk hoe een situatie in elkaar steekt.

Kinderen leren makkelijk van pony's
Voor veel kinderen zijn dieren een ingang tot contact. De aaibaarheid, de rust, het buiten-zijn. Op een speelse manier helpen pony's hen om sociale vaardigheden te leren, samen te werken, om te gaan met teleurstellingen, steviger in hun schoenen te staan enzovoort. "We zoeken bijvoorbeeld uit waarom de pony niet doet wat het kind graag wil of we kijken hoe de pony in het algemeen reageert op het kind. Zoekt de pony contact of juist niet? Waar zou dat door kunnen komen? Is de reactie van de pony misschien te vergelijken met het gedrag van de kinderen uit de klas? De pony is de leraar. Een ervaring die de kinderen nooit meer vergeten en vaardigheden waar ze hun hele leven wat aan hebben."

Week tegen eenzaamheid
De brede kwaliteiten van haar paarden wil Nijhuis graag delen, daarom organiseert ze in de 'Week tegen eenzaamheid / Kom erbij' twee keer de mogelijkheid tot 'Ontmoeting bij de paarden'. Informeel, met een kop koffie/thee, genieten van de natuur en in contact komen met andere mensen. Bedoeld voor iedereen die (te) veel thuis zit, wat meer van paarden wil weten, van dichtbij contact wil maken met een paard, wat rust zoekt, wat inspiratie op wil doen. Ervaring met paarden is niet nodig en angst voor paarden is geen probleem. De Ontmoeting bij de paarden is op vrijdag 28 september van 10 tot ongeveer 11.30 uur. En zaterdag 6 oktober van 14 tot ongeveer 15.30 uur. Kosten vijf euro per keer. Vooraf aanmelden via: info@chevalja.nl of 06-30104935.


www.chevalja.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant