Burgemeester Bengevoord in Den Haag. Foto: Geert Beijers
Burgemeester Bengevoord in Den Haag. Foto: Geert Beijers

Burgemeester Joris Bengevoord wordt tweede tijdens Prinsjesfestival

Algemeen

WINTERSWIJK - In de week voorafgaande aan Prinsjesdag is het de laatste paar jaar een gewoonte dat het Prinsjesfestival plaatsvindt in Den Haag. Ieder jaar is een andere provincie verantwoordelijk voor de invulling en organisatie hiervan. Dit jaar was het de beurt aan Gelderland. Vanuit de Gelderse ambassade in het hart van de hofstad presenteerde de provincie zich. 'Gelderland levert Den Haag mooie streken'.

Door Geert Beijers

Afgelopen donderdag vond de intocht van de wandel 4-daagse plaats, onder aanvoering van de burgemeesters van Winterswijk en Arnhem werd de vlag van Gelderland overgedragen aan de Haagse burgemeester Paulien Krikke. Zij is als oud-burgemeester van Arnhem natuurlijk geen onbekende van de provincie.
Afgelopen zaterdag was het de beurt aan de burgemeesters (totaal dus 11 opponenten) om hun beste beentje voor te zetten. Elke provincie werd vertegenwoordigd door één burgemeester vergezeld door dertig inwoners van zijn of haar gemeente. Alle inwoners van Winterswijk hebben de mogelijkheid gehad om zich voor deze dag aan te melden. In totaal waren er vijftig aanmeldingen. Hieruit werd een selectie gemaakt zodat er een representatieve afvaardiging naar Den Haag kon afreizen. In drie blokken van vier pitches hielden de burgemeesters een presentatie met als thema 'Hoe geef je samen vorm aan burgerschap'.
Burgemeester Bengevoord was als tweede aan de beurt. Startend met een introductiefilmpje sprak hij over verbinden, de toekomst voor en door jongeren, persoonlijkheid en het toepassen van social media in zijn functie als burgemeester. 'Zichtbaar en bereikbaar zijn voor de inwoners van Winterswijk' is een belangrijk motto voor het burgerschap waarbij het college en de gemeenteraad bewonersinitiatieven ondersteunt. Voor andere burgemeesters golden andere criteria en kwamen met voorbeelden over gerealiseerde projecten of ideeën vanuit de inwoners. Opmerkelijk was de pitch van de burgemeester van de gemeente Marum. Hij was erg kritisch over de huidige status van het burgerschap binnen zijn gemeente. Hij noemde het 'een worsteling en zoektocht van toevalligheden. Bestuurders en ambtenaren moeten het burgerschap nog leren omarmen en het lijkt een sprong in het diepe'.
Nadat er twee muzikale intermezzo's het programma hadden ondersteund, en een deskundige jury tijd had gehad om zich te beraden welke pitch het beste was, was het aan de minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, om de uitslag bekend te maken. De burgemeester van Emmeloord (provincie Flevoland) ging met de hoogste eer strijken en burgemeester Bengevoord werd een goede tweede en kreeg daarmee het predicaat van runner-up.
Na afloop vonden er nog enkele informele gesprekken plaats met onder andere de minister van Onderwijs en uiteraard ook wat fotomomenten. De bus stond klaar voor het statige pand van Theater Diligentia om de inwoners van Winterswijk weer terug te brengen naar de Achterhoek. Met de mededeling dat burgemeester Bengevoord een bezoek van de minister aan onze grensregio had kunnen regelen, keerde het gezelschap met een tevreden gevoel weer terug naar 'de mooiste plaats van Nederland' zoals de burgemeester het in zijn dankwoord noemde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant