Harmonicaclub Corle. Foto: Tonnie Krabben
Harmonicaclub Corle. Foto: Tonnie Krabben

'Dit instrument kunnen bespelen is gewoon mooi'

Zilveren jubileum Harmonicaclub Corle

Door Karin Stronks

CORLE – Harmonicaclub Corle (HCC) bestaat 25 jaar. De groep ontstond na een bezoekje aan een harmonicadag. Een zevental mensen was zo enthousiast dat zij besloten om ook te gaan spelen. Henk Loobeek, harmonicaspeler van het eerste uur, weet nog goed: "HCC werd op 22 september 1993 opgericht. We gingen naar Vreden in Duitsland, en schaften twee-rijer harmonica's aan. Zeven leden waren absolute beginnelingen, geen noot konden ze lezen, geen instrument bespelen. Stien ten Dolle bracht ons de eerste beginselen bij, we repeteerden in de keuken van De Woord…"

Noten lezen
De HCC leden van nu zitten gemoedelijk buiten koffie te drinken bij theetuin De Wacht in Corle en halen herinneringen op. Er zijn nog twee leden van het eerste uur, Jo Krosenbrink en Henk Lobeek. De derde harmonicaspeler die vanaf het begin lid was is kort geleden overleden. "Met z'n zevenen zaten we bij De Woord in de keuken te repeteren, niets konden we, geen noten lezen, geen enkel instrument bespelen. Vier van ons waren enigszins ervaren en speelden harmonica uit het hoofd. Zij mochten in het café oefenen. Noten lezen konden zij overigens ook niet dus toen we daarmee begonnen waren we wat dat betreft even ver, van Stien ten Dolle leerden we de grondbeginselen", glimlacht Henk Lobeek. Drie leden van nu komen uit Corle, de rest van de harmonicaspelers komen onder andere uit Barlo, Vragender, Dinxperlo en Bredevoort.

Dankbaar werk
Drie jaar na de oprichting begon HCC met optreden in onder meer verpleeghuizen en instellingen in de regio en op harmonicadagen. "Vooral het spelen in verpleeghuizen is zo'n dankbaar werk. Mensen neuriën of zingen bekende oude liedjes mee en genieten zichtbaar van onze muziek. We krijgen wel eens te horen dat we zo serieus kijken tijdens een concert maar we moeten ons echt goed concentreren! Luisteren naar elkaar, naar het ritme van de slagwerker en natuurlijk focussen we ons op het bespelen van onze harmonica. Zijn we ooit begonnen met twee-rijers, tegenwoordig hebben we allemaal een drie-rijer harmonica in het bezit", vertelt Truus Sonderlo. Annelies Krabben zegt: "Dit instrument kunnen bespelen is gewoon mooi!"

'Hallo Allemaal'
Het repertoire van HCC is vrij divers. Elly Otten geeft aan: "We spelen onder andere schlagers, de polka, tango en Oostenrijkse muziek. Over het algemeen zijn het gevoelige liedjes. We hebben in het begin ook wel gezongen maar dat doen we niet meer. Onze slagwerker Jan Wassink geeft het ritme aan. Een van de eerste nummers die we instudeerden was de 'Bloemenwals'. Inmiddels hebben we best een breed repertoire. We leren soms ook nieuwe liedjes zoals 'Hallo Allemaal' van juf Ank!" Annelies Krabben glimlacht: "De 'Zuiderzeeballade' wordt heel vaak aangevraagd, al jarenlang. We hadden het er laatst onder elkaar over voor een concert en schoten allemaal in de lach toen inderdaad het verzoekje kwam!"

Geconcentreerd
HCC is een hechte groep, de harmonicaspelers hebben veel schik met elkaar. Ze pakken de instrumenten op en gaan naar de repetitieruimte. Jan Wassink is jarig geweest en trakteert, de HCC-leden spelen en zingen het 'Lang Zal Hij Leven'. Jan mag een nummer kiezen en geeft als slagwerker het ritme aan. De harmonicaspelers zetten in, 'Fleur de mai' klinkt uit de Boheme-, Rossini en Fantini-harmonica's. De spelers kijken inderdaad ernstig, geconcentreerd. Even later spelen ze 'Wildbach'. De HCC-leden tikken met hun voeten mee op het ritme van de slagwerker en de melancholieke harmonica's.

Harmonicamiddag bij De Neeth
"Of we een jubileumconcert geven? Nee, dat niet. We houden op woensdag 26 september vanaf 14.00 uur bij boerderijmuseum De Neeth aan de Neethweg in Barlo een gezellige harmonicamiddag. Iedereen is welkom, de entree is gratis. Bij mooi weer spelen we buiten, anders kunnen we terecht op de deale", vertelt het jongste HCC-lid Guus ten Brinke. Wim te Molder, HCC lid uit Vragender grijnst: "We drinken er nog wel eentje op het jubileum op 22 september!"

Meer berichten