Marjolein Heinen is één van de organisatoren van de vitaliteitsmarkt. Foto: Lydia ter Welle
Marjolein Heinen is één van de organisatoren van de vitaliteitsmarkt. Foto: Lydia ter Welle

Cliënten Estinea organiseren vitaliteitsmarkt

Algemeen

WINTERSWIJK – Op zondag 30 september vindt er bij de Helmhorst aan de Lange Brug 5 in Winterswijk van 13.00 tot 16.00 uur een vitaliteitsmarkt plaats. Op de markt wordt informatie gegeven over gezond eten, over bewegen, ontspanning, gezond gewicht en afvallen. Dus over alles wat bijdraagt aan goed gezondheid en lekker in je vel zitten. Zo'n markt is op zich niet zo bijzonder, wél bijzonder is dat enkele cliënten van Estinea de organisatie op zich hebben genomen, en dat de markt bedoeld is voor iedereen met een beperking in Winterswijk, en voor hun vrienden, bekenden en/of familieleden.

Door Lydia ter Welle

Marjolein Heinen is één van de organisatoren. Ze vertelt graag waarom zij helpt bij het organiseren van de vitaliteitsmarkt. "We willen graag laten zien, hoe leuk en lekker gezond eten en lekker bewegen kan zijn. Mensen denken vaak dat het heel lastig is om gezond te leven, gezond te eten en meer te bewegen. Bijvoorbeeld omdat ze er tegen op zien om naar een sportschool te gaan. Omdat ze bang zijn dat ze daar niet begrepen en geholpen worden, omdat ze het lastig vinden om hulp te vragen, en het vervelend vinden om alleen te gaan. Op de vitaliteitsmarkt laten we zien dat er ook allerlei andere manieren zijn om lekker én leuk te bewegen. En we proberen mensen samen te brengen, zodat ze samen kunnen werken aan gezond leven, meer bewegen en goed eten."

Zo is er een kraam met informatie over gezond eten. Bezoekers van de markt kunnen testen of zij weten wat wel of niet in de schijf van vijf thuishoort. En of iets wel zo gezond is als ze dachten. Ze kunnen hun BMI laten bepalen, en krijgen zo een indicatie of ze een gezond gewicht hebben.

Marjolein vertelt: "En er is een spel, op een levensgroot kleed, waar de dobbelsteen bepaalt op welk vakje je komt. Elk vakje heeft een – meestal grappige - opdracht, die met bewegen te maken heeft. Het is dus gewoon leuk om te doen, en ondertussen beweeg je ook nog eens. En we laten zien hoe bijvoorbeeld de Wii-spelcomputer kan helpen om te bewegen."

Op de vitaliteitsmarkt komt een bord waarop iedereen die een maatje zoekt een briefje kan ophangen. "Zo proberen we mensen bij elkaar te brengen om samen te gaan sporten of te wandelen. Of om samen gezond te koken, om samen op een gezonde manier boodschappen te doen. Als je iets samen doet, gaat het vaak beter. Je hebt steun aan elkaar", weet Marjolein.

Verder zal er deze middag ook informatie te vinden zijn over mindfulness, voetpedicure/ voetreflex, verslavingsproblematiek, weerbaarheid en over het onderdeel lezen en schrijven. Tevens is er een G-disco waar iedereen aan mee kan doen.

Iedereen in Winterswijk met een beperking, ongeacht of hij of zij nog thuis woont, of in een begeleide woonsituatie, is welkom op de vitaliteitsmarkt. Wie wil komen, moet zich wel even aanmelden. "Zodat we weten op hoeveel mensen we moeten rekenen met hapjes en drankjes. Dat moest eigenlijk voor 8 september, maar wie nog graag wil komen, mag een mail sturen naar fitenvitaal@estinea.nl. Dan krijgt hij of zij vanzelf bericht", aldus Marjolein.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant