Karin Rossel in haar praktijk RondomAutisme in gesprek met een cliënt. Foto: Liesbeth Spaansen
Karin Rossel in haar praktijk RondomAutisme in gesprek met een cliënt. Foto: Liesbeth Spaansen

'Ik wil de maatschappij laten aansluiten bij de autistische medemens'

Algemeen

RAS-Café viert eerste lustrum

Door Liesbeth Spaansen

DOETINCHEM/ACHTERHOEK – Het RondomAutismeSpectrum (RAS)-Café bestaat in september alweer vijf jaar. "Het RAS-Café is dé ontmoetingsplek voor mensen met een vorm of vermoeden van autisme, normaal tot hoogbegaafd en is in De Gruitpoort," vertelt Karin Rossel-Veldkamp, directeur van Stichting RondomAutisme.

Zes jaar geleden richtte Karin Stichting RondomAutisme op. "Ik vond niet de juiste hulp en ondersteuning, toen twee van mijn kinderen en mijn partner een vorm van autisme bleken te hebben. Er was toen onvoldoende kennis over autisme, in klassiek autisme herkende ik mijn kinderen niet. Mijn motivatie om de stichting op te richten kwam echt van binnenuit." Karin ging over autisme studeren en onder andere colleges volgen op de Universiteit van Amsterdam.

"Ik wilde een onafhankelijk en laagdrempelig platform bieden waar iedereen terecht zou kunnen voor informatie en advies, zonder winstoogmerk en dat is me gelukt." Met als doelstelling het verbeteren van kwaliteit van leven voor mensen met autisme, hun mantelzorgers in de directe omgeving zoals ouders, partners en kinderen van, en verder van iedereen die professioneel of privé in aanraking komt met autisme. "We willen voorkomen dat deze groep in een isolement raakt, overbelast raakt of psychisch of praktisch leed ondervindt. Het is belangrijk kennis te vergroten en acceptatie te bevorderen. Ik wil de maatschappij laten aansluiten bij de autistische medemens en werk met vrijwilligers die allemaal ervaringsdeskundig zijn," benadrukt Karin, die altijd zoekt naar nieuwe vrijwilligers. "Zij hebben zelf te maken met autisme en hebben aan een half woord genoeg. We zijn geen hulpverleningsinstantie en bieden geen behandelingen."

Er is een tweemaandelijks inloopspreekuur 'Autisme en gesprek', er zijn lotgenoten gespreksgroepen, themabijeenkomsten en colleges. "We hebben aanloop vanuit de hele Achterhoek, van Winterswijk tot Zutphen. Stichting RondomAutisme werd, en is nog steeds, een vraagbaak, ook online."

RAS-Café
Karin wilde meer. Vijf jaar geleden startte zij het RAS-café. "Ik wilde een ontmoetingsplek in Doetinchem creëren voor mensen met autisme, omdat er steeds meer sprake is van eenzaamheid, depressie en uitval. Het werd de Gruitpoort. Elke maand en vanaf 16 jaar. Sommigen willen anoniem een kijkje komen nemen, iedereen kan namelijk naar binnen. Dat is een bewuste keuze."

Om het ijs te breken en sociale contact te bevorderen beginnen de avonden met een pub quiz. "Dan krijg je vanzelf interactie en bij het bespreken van de antwoorden krijg je discussie," weet Karin. "Daarna kun je meedoen aan een bordspel, schaken, sjoelen, of gewoon kletsen of relaxen. Het kan ook poolen, darten of bowling zijn of iets anders, zoals laatst de lezing van een astronoom. Dat is geheel vrijblijvend. Er wordt geluisterd naar de behoefte en dat organiseren we dan gewoon."

Jubileum
Omdat alle activiteiten vrij toegankelijk zijn, is Karin blij met de subsidie van gemeente Doetinchem. "Nu hebben we ook een cheque gekregen van het Rabobank Graafschap coöperatiefonds, waarvan we het vijfjarig jubileum gaan vieren."

Deze eerste lustrumviering is op donderdag 13 september. "Mensen met autisme zijn van harte welkom op de IJsselkade in Doetinchem, waar we gaan genieten van een BBQ," vertelt Karin enthousiast. Ook nieuwe mensen zijn welkom." We vertrekken om 18.45 uur bij het RAS-Café in de Gruitpoort en lopen samen naar de kade."

Aanmelden voor de barbecue is verplicht in verband met de bestellingen. Graag vóór 10 september via e-mail aanmelden@rondomautisme.nl o.v.v. barbecue. Kijk voor alle informatie op de site.


www.rondomautisme.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant